29 Ocak 2018 06:45

Sağlık karaborsası: Zam öncesi firmalar ilaç saklıyor

İlaca yüzde 20 zam yapılacağı beklentisi üzerine firmalar kanser ilaçlarını dahi piyasaya sürmüyor. Uzmanlar Sağlık Bakanlığını tedbir almaya çağırdı.

Paylaş

İlaç fiyatlarında ubat ayında yüzde 20 artış olacak. Zam öncesinde ise yine stok tartışmaları gündeme geldi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu pek çok firmanın zam beklentisi nedeniyle ilaçları piyasaya vermekten kaçındığını ifade ederek, çözümü de şöyle açıkladı: Hayati önem taşıyan ilaçların büyük kısmı yurt dışından döviz ile gelen ilaçlar. Döviz kurundaki güncelleme firmalar için önemli oluyor. Bu işin çözümü döviz kurunun güncel olmasıdır, böyle olursa ilaçlar yok olmaz.

İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. Güray Kılıç da, ilaçlara erişimin kısıtlı olmasının ilaçların merdiven altı ve karaborsada çok pahalıya satılmasına da yol açtığına dikkat çekti. 

NASIL, NEDEN VE NE KADAR ZAM?

Dolar ve avrodaki yükselişin ilaç fiyatlarını da etkileyeceği belirtiliyor. Şu an 2.34 sabit avro kurunun şubat ayında yaklaşık yüzde 20 civarında artış göstermesi, bunun da ilaç fiyatlarında bir artışa neden olacağı vurgulanıyor. 

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, şubat ayında yapılacak kur düzenlemesi nedeniyle pek çok firmanın ilaçları piyasaya vermekten kaçındığını belirterek “Piyasada bulunamayan ve özellikle kan, kanser ilaçları gibi hayati önem taşıyan ithal ilaç sayısı her geçen gün artıyor. Buna bir de kur artışının gelmesi eklenince, firmaların bu güncellemeyi beklediğini görüyoruz” dedi.

‘SAĞLIK BAKANLIĞI TEDBİR ALMALI’

Sarıalioğlu, özetle şunları söyledi: “Her yıl şubat ayında ilaç fiyat kararnamesinde düzenleme yapılır. Firmalar da şubat düzenlemesini bekliyor. Şu an bile ithal ilaçlarda fazla sayıda depolarda yok deniliyor. Zam geleceği için firmalar, ilaçları vermekten kaçınıyor. Hayati önem taşıyan ilaçların büyük kısmı yurt dışından döviz ile gelen ilaçlar. Döviz kurundaki güncelleme firmalar için önemli oluyor. Bu işin çözümü döviz kurunun güncel olmasıdır, böyle olursa ilaçlar yok olmaz. Bugün avro 4.5 liralarda, ama siz ilaç kurunu 2.34 gibi bir yerde sabitlerseniz hayati önem taşıyan ilaçların bulunamaması da sürpriz değil. Bulunamayan ilaçlar nedeniyle hastaların tedavileri aksıyor, hatta yaşamlarını yitiren hastalar bile oluyor. Sağlıktan tasarruf olmaz. Sağlık Bakanlığı bu konuda tasarrufu düşünmeden ciddi tedbir almalı.”

‘İLAÇLAR MERDİVEN ALTI VE KARABORSADA PAHALIYA SATILIYOR’

İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. Güray Kılıç, kanser tedavisinde neden ilaç sorunu yaşandığı ve kanser cerrahisinde ilave ücret istendiği sorularına ilişkin açıklama yaptı. Kılıç ve Demir, “İlaca erişimin kısıtlı olması beraberinde ciddi etik ve tıbbi sorunları da getirmektedir. Bu durum hastaların tedavisinin aksamasına neden olduğu gibi ilaçların merdiven altı ve karaborsada çok pahalıya satılmasına da yol açmaktadır” dedi.

DİLEK ZÇELİK BU DURUMU DİLE GETİRMİŞTİ

2013’te dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Edirne ziyareti sırasında önüne çıkarak kanser hastası yurttaşların ilaçlarına zor ulaştığını ve devletin çoğu tedaviyi karşılamadığını anlatmaya çalışan Dilek Özçelik, Türkiye’deki kanser hastaları için bir meşale yakmıştı. Bakan’ın kendisine vermeye çalıştığı parayı “Ben dilenci değilim” diyerek geri çeviren Dilek, “Görüyorum ki siz hiç çaresizliği tatmamışsınız” ifadesiyle kanser hastalarının içinde bırakıldığı çaresiz durumu tüm ülkeye duyurmuştu. Dilek’in 14 Ocak’taki cenaze töreninde babası Nevzat Özçelik, “Kızımla gurur duyuyorum, birçok kanser hastasının ilaçlarına kavuşmasına vesile oldu” demişti.

Şimdi o hayati ilaçlar, zam nedeniyle tekrar ulaşılması neredeyse mucize tedavi araçları haline geldi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad öldü

SONRAKİ HABER

Afrin operasyonunun 10. gününde neler yaşandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa