'Kazanılanın büyük görünmesi, durumumuzun kötü olmasından'
İzmir'de İDÇ ve Habaş işçileri, anlaşma için kazanım olmasa da yaptıkları mücadele ile teslimiyet içermeyen bir sonuç aldıklarını ifade ediyorlar.
Turan KARA
İzmir
İzmir'de gece boyunca süren toplusözleşme görüşmeleri takibi, sabah vardiyasının başlaması ve sonuçların açıklanmasıyla yerini hesaplamalara bıraktı. Her işçi kendi senesine göre alacağı zam miktarını hesaplarken, sonuçtan pek de şikayetçi görünmüyor. Çok ileri bir kazanım olmasa da yaptıkları mücadele ile teslimiyet içermeyen bir sonuç aldıklarını ifade ediyorlar. İşçiler önlerindeki 2 problemden ilki olan sendikanın mücadele etmeden anlaşmasını engellemek için sürekli temsilcileri ve sendikayı ileri atarak çözmeye ve MESS’in uzlaşmaz tutumunu da sabırla kararları uygulayarak kırmayı denedi. İşçiler bunda da tecrübeleri oranında başarılı olduklarını düşünüyorlar.
DELİR ÇELİK İŞÇİSİ DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR
Sözleşmeden en az faydayı ise yeni başlayan işçiler elde etti. Kendisinin tecrübeli bir işçi olduğunu ama yeni işe başladığını söyleyen bir işçi yaptığı hesaplarla 430 TL civarı zam aldığını belirtti. Bunu yoksulluk sınırı ve en düşük memur maaşı ile ölçen işçi “Ülkenin bütün yükünü kaldıran biziz, haftada 2 gün tatil ve diğer haklar, rahat çalışma yok. En büyük riski biz taşıyoruz, risk primimiz yok. Çalışma koşulları sağlığımızı bozuyor yemekler vs beslenmemiz kötü. Neyle karşılayacağız bunları? 4 kişilik bir ailenin geçimine yeter mi 2500 TL ücret? Demir çelik işçisi 2500 TL mi hak ediyor? Kazanıldığı söylenen şeyin büyük görünmesinin sebebi durumumuzun çok kötü olması. Olumlu bulan arkadaşlar var onlara da söylüyorum, bu ücretle geçim olmaz bir, demir çelik işçisi daha fazlasını hak ediyor iki” dedi.
İDÇ işçisi: "Eskiler için iyi görünüyor. İlk duyumlar 500-900 TL arası zam görünüyor. Çizelgeler asılınca daha iyi belli olur ama kötü gibi görünmüyor. %20 refah payı diye açıkladılar, bu olumlu bir artış olarak görünüyor."
BU PARAYLA GEÇİM ZOR
“Bu parayla geçim zor. Çünkü 2 yıl daha zam olmayacak, sadece enflasyon artışı deniyor” diyerek söze başladı. MESS’in sözleşme sürecine yüzde 3.2 ile başlamasının planlı olduğunu dile getiren işçi, “Gece boyu sabaha kadar bekletmeleri de planlıydı diye düşünüyorum. Gece 10’da bittiğini herkes konuşuyordu, ama açıklamak için sabahı beklediler, çok büyük mücadele gibi. Bir dahaki sözleşmenin bu kadar çok olacağını sanmam, zaten imkansızı aldık o zaman der. MESS de çok verdik şimdi biraz da siz feda edin der. Asgari ücret artışı altında yapar, yüzde 7-8 gibi planlarlar bundan sonraki senelerde. Ama gelecek nasıl olacak göreceğiz”
BİRLİK OLURSA DAHA İYİSİ İMZALANIR
Habaş işçisi ise sözleşmeyi “Ne şiş yansın, ne kebap sözleşmesi oldu, ortasını bulacakları belliydi çünkü tepemizde sürekli tepkimizi ölçtüler” sözleriyle değerlendirdi. Sözleşmenin erken bitirilmek istendiğini ama işçilerin dik durması sayesinde buraya gelindiğini ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Kıdem olayı iyi bir gelişme oldu ama işyeri zaten bunu yapmalıydı. Bu eski işçilerin sürekli yeni başlayanlar ile ücret eşitlenmesini engellemek demek. Yeniler ezilecek, patronların ezecekleri belliydi. Bir nevi bölünme olacak ama buna müsaade etmemeli. Şimdi alt taban pek fazla konuşamaz, derdini anlatamaz. Kutlamalar bunu engeller.”
Bir diğer HABAŞ işçisi de “Hayırlısı diyelim. Geçmişe göre iyi, işçiler genel olarak memnun. Simdi herkese bir umut oldu ilerde olacak bir organizasyonda güç birliği olursa daha iyisi olacağı kanısı geldi. Herkez simdi daha çok birlik olur. Artık önümüze bakacağız. Herşey zamanla olacak yeni arkadaşlara da umut oldu” diye konuştu.
{{344513}}