Dünya, Ay ve Güneş’in muhteşem dansı bugün!

Nadir rastlanan bir gök olayı olan Süper, Mavi ve Kanlı Ay tutulması ne zaman, saat kaçta?

31 Ocak 2018 00:41
Paylaş

Bugün akşamüstü gökyüzüne bakarsanız, oldukça ender rastlanan bir gökyüzü olayını kısmen dahi olsa görmeniz mümkün olacak. Ayrı ayrı gözlemlenen Süper, Mavi ve Kanlı Ay bu sefer bir arada olacak. En son 31 Mart 1866’da gözlemlenen bu nadir gökyüzü olayı 152 yıl sonra bugün yine gerçekleşecek. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Süper Ay esnasında Ay’ın yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükeceğini söylüyor. Yani, bu akşam Ay her zamankinden daha parlak, hafif kırmızı ve ‘mavi’ olacak. Çünkü bugün Ay, Dünya’ya en çok yaklaştığı noktada olacak. Ay ile Dünya arasındaki mesafe 360 bin 198 kilometreye kadar inecek.

2018’in en önemli gökyüzü olayları içerisinde yer alan bu tutulmaya ‘mavi’ denmesinin sebebi bir ay çerisinde yaşanan ikinci Dolunay olması, ‘kanlı’ denmesinin sebebi ise tutulma anında Ay’ın etrafında Güneş’ten yansıyan ışınlar Ay’ı adeta kızılımsı bir renge boyaması.   

En son 1886 yılında görülen Süper Kanlı Mavi Ay tutulması, gökyüzü meraklıları için görsel bir şov sunacak. BlueMoon’un karşılığı olan Mavi Ay tutulması bugün Türkiye saati ile 18.34’te kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye’den bakıldığında Dünya’nın gölgesi Ay’ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek. Tutulmanın en iyi izleneceği yer ise ABD’nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri olacak. NASA, ‘Süper Mavi Kanlı Ay’ı görmek isteyenler için canlı yayın yapacak.

KANLI AY

Süper Ay, bu akşam Dünya’nın gölgesinde kalacak. Güneş ışınları Dünya’nın atmosferinden geçerek Ay’ın yüzeyine inerek Ay’ın hafif kızıl bir renge bürünmesini sağlayacak. Bu olaya “kanlı ay” deniyor.

MAVİ AY?

‘Mavi ay’, aynı takvim ayı içinde iki dolunay görülmesine deniyor. Bu olaya 2.5 yılda bir rastlanıyor. Her yıl 12 dolunay evresi vardır ve yaklaşık her ayda bir kez meydana gelir. Kullandığımız takvimde aylar 30 veya 31 çekiyor. Kavuşum dönemi bundan daha küçük (29.5 gün) olduğu için, yıl içinde eğer varsa 13. dolunay bu 30 ve 31 çeken aylardan birinin içine düşer. İşte o ayda meydana gelen ikinci dolunaya Mavi Ay deniyor. Gerçekte ay mavi görünmüyor. Ama gerçekten “mavi” göründüğü bir zaman olmuş. 1883 yılında Endonezya’da Krakatoa yanardağının püskürtüğü lavlarla birlikte bol miktarda toz da atmosferin üst katmanlarına yayıldı. Bu tozların içinde belirli boyutta olanlar kırmızı ışığı saçıyordu ve geriye sadece kalan renkteki ışınlar geçiyordu. Dolayısıyla bulutların arkasında beyaz ışığı ile parlayan Ay yerdekilere bazen mavi, bazen de yeşil gözüküyordu. Bir sonraki ‘Mavi Ay’ın 2020 yılında yaşanması bekleniyor.

SÜPER AY

Dünya ile arasındaki uzaklık ortalama  383 bin kilometre olan Ay, Dünya’nın ekseni etrafında dönerken dönem dönem Dünya’ya yakınlaşır ve uzaklaşır. Bugün Ay ile Dünya arasındaki uzaklık daralacak ve Ay her zamankinden daha büyük görünecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kürtlerin olmadığı toplumsal uzlaşının başarı şansı yok’

SONRAKİ HABER

ABD'de, helikopter evin üzerine düştü: 3 ölü, 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa