Güney Afrika’da mahsur kalan 955 madenci kurtarıldı
Güney Afrika'da 24 saati aşkın süre yer altında mahsur kalan 955 madencinin tamamı yüzeye sağ salim çıkarıldı.
Güney Afrika’da 955 altın madeni işçisi elektriklerin kesilmesi üzerine madende mahsur kaldı. Çarşamba gecesinden bu yana madende olan işçiler için kurtarma çalışması cuma sabahı başlatıldı. İşçilerin tamamının kurtarıldığı ve sağlık durumlarında ciddi bir durum olmadığını açıklandı.
MADEN 23 KATLI, BİN METRE DERİNLİĞİNDE
Sibanye-Stillwater madencilik şirketi, fırtınanın neden olduğu elektrik kesintisi nedeniyle asansörlerin gece vardiyasında çalışanları yüzeye ulaştıramadığını açıkladı.
Johannesburg’un 290 km güneybatısındaki Free State eyaletine bağlı Welkom şehri yakınlarındaki Beatrix altın madeninde yaşanan olaya dair açıklama yapan şirket sözcüsü James Wellsted, “Halen yerin altında olan 955 çalışanımız var. Güvenli, havalandırması olan bir bölgedeler. Onlara su ve yemek ulaştırabiliyoruz. Yani şu anda herkesin durumu iyi. Elektriğin yeniden verilebilmesi için uğraşıyoruz” dedi.
Wellsted, madenin 23 katlı olduğunu ve bin metre derinliğe kadar indiğini söylerken madencilerin tam olarak hangi derinlikte olduklarının belirsiz olduğunu ifade etti. Wellsted, mühendislerin acil durum jeneratörünü çalıştıramadığını ve bunun üzerine çalışıldığını bildirmişti.
24 SAATİ AŞKIN SÜRE YER ALTINDA KALDILAR
Perşembe günükü onarım çalışmalarının ardından 272 işçinin kurtarıldığı ancak 955 işçinin yer altında kaldığı açıklanmıştı.
İŞÇİLERİN TAMAMI ÇIKARILDI
İşçileri kurtarma çalışması cuma sabahı başladı. İşçilerin tamamının yüzeye çıkarıldığı belirtildi.
Şirket Sözcüsü Wellsted, "Herkes çıkarıldı. Sıvı kaybı ve yüksek kan basıncı vakaları dışında ciddi bir durum yok" dedi.
SENDİKALAR: GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR
Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası Birliği (AMCU), işçilerin ciddi sağlık ve güvenlik riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Olayın, madende yaşanabilecek beklenmedik acil durumlara ilişkin kaygıları ortaya çıkardığını söyleyen sendika, özellikle ilaç kullanan işçilerin hayatının tehlikede olabileceğini ifade etti.
Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) da maden güvenliğinden şikayet ederek işçileri tehlikeli koşullar altında çalışmamaya çağırdı: “Sibanye-Stillwater gibi sektörün en güvenli şirketleri arasında yer alması gereken büyük çokuluslu şirketler, kazaları önlemek için çok az çaba sarf ediyor.”
GÜNEY AFRİKA EKONOMİSİNİN BELKEMİĞİ
Geçtiğimiz Ağustos ayında Johannesburg dışındaki bir altın madeninde yaşanan göçükte 5 işçi hayatını kaybetmişti. 2017'de madenlerde toplam 80 işçi hayatını kaybetti.
Güney Afrika, zengin mineral rezervlerine ve dünyanın en derin altın madenlerine sahip. Altın madenciliği, on yıllardır Güney Afrika ekonomisinin omurgasını oluşturuyor ancak rezervlerin azalması sebebiyle üretim son yıllarda ciddi bir düşüş içerisinde. (DIŞ HABERLER)