Ankara JİTEM davasında Fikri Sağlar tanık olarak dinlendi
CHP'li Fikri Sağlar JİTEM davasında tanık olarak dinlendi: Önemli bilgiler 'devlet sırrı' denilerek rapordan çıkarıldı.
Ankara JİTEM Davası duruşmasında tanık olarak dinlenen CHP’li Fikri Sağlar, faili meçhul cinayetleri aydınlatma noktasındaki kimi önemli bilgilerin, dönemin koalisyon hükümetindeki partilerin genel başkanlarının ortak kararıyla “devlet sırrı” denilerek raporlardan çıkarıldığını söyledi.
Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında 19 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 23’üncü duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık ve mağdur avukatları ile izleyiciler katıldı.
CHP’Lİ SAĞLAR’DAN ÇARPICI İFADELER
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Fikri Sağlar konuştu. Sağlar, Meclis Susurluk Komisyonu raporu ile 1997’de Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kutlu Savaş tarafından hazırlanan raporlarda faili meçhul cinayetlerle ilgili bilgilerin kapsamlı bir şekilde yer aldığını hatırlattı. Ancak, Sağlar raporlardaki önemli bir kısım bilginin dönemin koalisyon hükümetinde yer alan 3 partinin genel başkanlarının ortak kararıyla “devlet sırrı” şeklinde tanımlanarak, rapordan çıkarıldığını kaydetti.
Sağlar’ın ardından mağdur avukatları talepte bulunarak, daha önceki celsede dönemin Mesut Yılmaz’ın dinlenmesinin reddedilmesi yönündeki karardan vazgeçilerek, Sağlar’ın bu ifadeleri doğrultusunda Yılmaz ve Tansu Çiller’in dinlenilmesini talep etti. Avukat Yusuf Alataş da, söz konusu davanın sıradan bir seri cinayet davası olmadığına dikkat çekerek, “Devletin en üst düzey yetkililerinin kararlarıyla işlenen 19 cinayet, bu dosyada bulunmaktadır. Ancak yargılamaya bakıldığında yargılamanın amacı, gerçeğe ulaşması olmasına rağmen ne yazık ki bu dava sürecinde adil bir yargılama yapılmamıştır” ifadesini kullandı.
Taleplerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı’ndan istenen raporun beklenmesine ve raporun incelemesinin ardından eski başbakan Mesut Yılmaz’ın dinlenmesi talebinin incelenmesine karar verdi. Avukatların ek iddianame tanzim edilmesi talebini ise reddeden mahkeme, duruşmayı 4 Mayıs’a
erteledi. (Ankara/MA)