Mercedes işçisi: Tepkiler 6. aydan itibaren başlar
Sözleşmeye ilişkin konuşan Mercedes işçisi 'İşçiler şimdilik memnun, bu 6. aya kadar devam eder. Kesintiler olursa asıl tepkiler o zaman başlar' dedi.
Vedat YALVAÇ
İstanbul
Türk Metal ile MESS arasında imzalanan grup sözleşmesi işçiler arasında tartışılmaya devam ediyor. İşçiler, önceki dönemlerle kıyasladıkları için, genel olarak olumlu değerlendirdikleri sözleşmenin, kararlı tutumlarının bir sonucu olduğunun farkında.
Hoşdere’de kurulu Mercedes işçileri de işçinin birliği ve kararlılığının sendikayı sıkıştırdığını ve nispeten iyi bir sözleşme yapmaya mecbur bıraktığını belirtiyor. “Şimdilik işçiler genel olarak memnun” diyen bir işçi şöyle devam ediyor: “Bu altıncı aya kadar devam eder. Ancak daha sonra vergi kesintileri başlar. Bu dönem daha erken vergi dilimine gireceğiz ve daha fazla vergi ödeyeceğiz. Asıl tepkiler o zaman başlar.”
Yeni işçilerde sözleşmeye ilişkin genel bir rahatsızlık var. Cuma namazı sonrası cami çıkışında görüştüğümüz genç işçilerden biri “Rakamlar ortada, ben memnun değilim” diyor. Ancak sendikanın bir işçiye gönderdiği tabloda en düşük zammın 360 en yüksek zammın da 690 lira olduğunu hatırlattığımız başka bir genç işçi, “Sendika o rakamları yalandı. Ben 360 alırsam yakarım onları” diyerek itiraz ediyor. “Üç yıl önce almamız gereken rakam o” diye söze giren bir başka işçi, sözleşmeden memnun olmadığını belirterek, “Grev yasaklanınca insanlar yüksek hakeme gider daha düşük verirler diye kabul etti. Yoksa greve gidilseydi bundan daha yüksek rakam alınabilirdi” diyor.
2015’TEKİ EYLEMLER ÇOK ETKİLİ OLDU
Eski işçiler, sözleşmeden yeni işçilere oranla daha memnun. Ancak onlar da daha önceki sözleşmelere kıyasla bunu söylüyor. Son 10-15 yıldır düşük zamlara mahkum edildiklerini, metal sektöründe olmalarına rağmen aldıkları ücretin az olduğunu belirten işçiler, bu sözleşmede, işçinin tutumunun ve 2015’te Bursa’dan başlayan eylemlerin etkili olduğunu düşünüyor: “İşçi birlik oldu, tepkisini dile getirdi. Tüm işçiler ‘eylemse eylem, grevse grev’ diyerek kararlı durduğunu gösterdi. Sendika da sıkıştı ve bu zammı almak zorunda kaldı. 2015’te Bursa’daki eylemler çok etkili oldu. O eylemler olmasaydı vermezlerdi bu zammı.”
GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ÇIKMAZSA GREV KAPIDA
Almanya'da IG Metall, uyarı grevinin son gününde 304 bin metal işçisini alanları çıkardı. Pazartesi günü devam edecek görüşmelerden sonuç çıkmazsa Çarşamba günü süresiz grev için oylamaya gidilecek. Sendikaya üye olmayanların da uyarı grevlerine çıktığı eylemlerde işçiler kararlılıklarını ortaya koydular.
Almanya metal işkolunda devam eden Toplu İş Sözleşme(TİS) görüşmelerin de IG Metall sendikası 31 Ocak – 2 Şubat arası 280 fabrikada 500 bin metal işçisini greve çıkardı. 24 saatlik uyarı grevlerinin son gününde 97 fabrikada 304 bin işçi üretimi durdurdular. BMW, Audi, Mercedes, Porsche gibi otomobil fabrikalarında üretim komple durdu. IG Metall ayrıca MAN ve Evobus otobüs fabrikalarında da uyarı grevine çağrı yaptı. Birçok fabrikanı önünde büyük eğlenceler düzenlendi. İşçi marşlarının çalındığı etkinliklerde işçiler sık sık, “Şimdi başlıyoruz, Şimdi başlıyoruz” şeklinde tempo tuttular.
‘KARARLARINI VERSİNLER’
IG Metall sendikası tarafından Cuma akşamı yapılan açıklamada, “Metal işçileri taleplerinin arkasında olduklarını görkemli bir şekilde gösterdiler. Artık işverenler ne istediklerine karar versinler” denildi. Metal patronlarının mücadeleyi bölmek için birçok yol ve yönteme başvurduğunu hatırlatan IG Metall Genel Başkanı Jörg Hofmann, “Sendika üyelerinin taleplerin arkasında durmadığını söylüyorlardı. – uyarı grevlerine IG Metal üyesi olmayanlar bile katıldı. Bu talepler için uyarı grevine çıkmazlar dediler – bir saatlik uyarı grevi çağrısı yaptık işçiler üç, dört hatta bazı yerlerde vardiya boyunca uyarı grevine çıktılar. Almanya genelinde bugüne kadar toplam 1 buçuk milyon metal işçisi uyarı grevine çıktı” diye konuştu.
SÜRESİZ GREV PLANI HAZIR
Taraflar pazartesi günü bir araya gelip gelmeyeceklerin hafta sonu karar verilecek. Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Biz haber bekliyoruz. Eğer metal işverenleri Pazartesi günü masa başında çözümü hazırız derlerse haber vermeleri yeterli” denildi. Pazartesi yapılacak sözleşmeyi beklediklerini belirten bir sendika sözcüsü, “Tabi biz kendi hazırlıklarımızı her türlü ihtimali gözeterek devam ediyoruz. Çarşamba günü birçok fabrikada grev oylamasına başlayacağız. Oyların sayımı ve hangi fabrikanın başlayacağın belli olması da birkaç günümüzü alır. 12 Şubat günü süresiz grev başlayabilir” dedi.
İNŞAAT VE KAMU SIRADA
Metal patronlarının alacakları karar sadece metal işkolundaki gidişatı belirlemeyecek. Önümüzdeki haftalarda 800 bin inşaat işçisinin ve 1 buçuk milyondan fazla yerel ve federal düzeyde çalışan kamu emekçisinin toplu sözleşmeleri de gündemde. Metalde yaşanan gerginliğin devam etmesi ister istemez bu iki işkoluna da yansıyacak. Ayrıca Mart ayında tüm fabrikalarda işyeri temsilciği seçimleri başlayacak. Mayıs sonuna kadar devam edecek olan seçimlerin de metal gerginliği altında yapılması sermayenin lehine olmayacağı ortada. (Almanya/EVRENSEL)