Hollanda, Türkiye'deki büyükelçisini resmen çekti
Hollanda Türkiye'deki büyükelçisini resmen çektiğini açıkladı. Türkiye'nin Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceği açıklandı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçisi’nin resmen çekildiğini ve Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Başbakan yardımcısı Bekir bozdağ ise Hollanda ile diplomatik ilişkilerin devam ettiğini öne sürdü.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, açıklama yaparak Türkiye’deki büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçisi’nin resmen çekildiği ve Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceği belirtildi. Hollanda Dışişleri Bakanı’nın Twitter hesabından duyurduğu açıklamada, kararın, Türkiye ile ikili ilişkileri düzeltmek için yapılan müzakerelerden olumlu sonuç alınamaması nedeniyle alındığı belirtildi.
ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Hollanda hükümetinin resmi açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Hollanda ile Türkiye son dönemde çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdi.
Bu görüşmeler şu aşamada, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir perspektifi henüz sunabilmiş değil.
Zijlstra, ‘Türkiye ile Hollanda arasındaki görüşmeler birbirimize yaklaşmak için bir fırsat sunuyordu ancak normalleşmenin nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir yöntem üzerinde anlaşamadık’ dedi.
Dolayısıyla, Hollanda hükümeti Mart 2017’den bu yana Türkiye’ye alınmayan Ankara Büyükelçisi’ni resmen geri çekme kararı verdi.
Hollanda’nın Türkiye’de bir büyükelçi bulundurmadığı süre boyunca, Hollanda Türkiye’nin yeni bir büyükelçisinin Hollanda’daki görevlerini üstlenmesine de izin vermeyecektir. Bu mesaj kısa süre önce Lahey’deki Türk maslahatgüzarına da iletildi.
Bu durum, Türkiye’yle görüşmelerde bir duraklamaya yol açmış bulunmaktadır”
BEKİR BOZDAĞ: HOLLANDA VE TÜRKİYE ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİLER SÜRÜYOR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin devam ettiğini öne sürerek "Son 1 yıldır Hollanda'nın Ankara'da zaten Büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için. Malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ve Türkiye arasındaki Diplomatik ilişkiler kesilmemiştir. Aynen devam etmektedir. Hem onların Ankara'da maslahatgüzarları var hem de Türkiye'nin Lahey'de temsilcileri var. İki ülke ilişkileri devam etmektedir ancak bu konuda bizimde şu anda orada büyükelçimiz yok, onlarında şu anda Türkiye'de Büyükelçileri yoktur. Tabi konuyla ilgili Dışişleri Bakanlıklarının görüşmeleri devam edecektir. Umarım ki yakında iki ülke bu konudaki sorunu aşar, hem Hollanda'nın Büyükelçisi Ankara'ya gelip görevine başlar hem de biz Büyükelçimizi Hollanda'ya göndeririz o da orda görevine başlar. Bunun fazla sürmemesi temennimizdir" diye konuştu.
HOLLANDA İLE TÜRKİYE ARASINDA NELER YAŞANMIŞTI?
Geçtiğimiz yıl 16 Nisan’da yapılan anayasa referandumu ve Hollanda’daki seçimler öncesinde iki ülke arasındaki ilişkiler Türkiyeli siyasetçilere vize verilmemesi ile gerilmişti. Hollanda, Türkiyeli yetkililerin referandumda anayasa değişikliğine destek amacıyla oy kullanacak Türkiye vatandaşlarına yönelik toplantılara katılmasına izin vermemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçuş izni iptal edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Senin uçakların Türkiye’ye nasıl gelecek? Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” ifadelerini kullanınca gerilim tırmanmış, gelmemesi yönünde uyarıldığı halde Rotterdam’a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise ‘istenmeyen kişi’ ilan edilerek, sınır dışı edilmişti. AKP’nin Hollanda’da yaşayan taraftarları da Erdoğan’ı sokak eylemleri yapmış, Hollanda polisinin bu eylemlere müdahalesi sert olmuştu. (DIŞ HABERLER)
{{311892}}