Almanya’da metal işkolunda anlaşma sağlandı
Almanya’da metal işkolunda anlaşma sağlandı. Anlaşmada yüzde 4,3 zam ve haftalık çalışma süresinin 28 saate düşürülmesi talepleri kabul edildi.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’da 3,9 milyon metal ve elektronik işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmesinde anlaşma sağlandı. Buna göre, Nisan 2018’den itibaren ücretlere yüzde 4,3 zam yapılacak. Haftalık çalışma süresinin esnek şekilde 28 saate düşürülmesi talebi de işverenlere kabul ettirildi.
Almanya’da 3,9 milyon metal ve elektronik işçisini kapsayan toplu sözleşme görüşmesinde uzlaşma sağlandı. Stuttgart’ta 16 saat boyunca süren çetin pazarlıkların ardından varılan anlaşmayı sendika “önemli bir kazanım” olarak değerlendirdi. Bütün eyaletler için geçerli olacak şekilde Baden-Württember eyaletinde IG Metall sendikasıyla işverenler örgütü Gesamtmetall arasında pilot olarak seçilerek yapılan görüşmelerde 27 ay boyunca geçerli olacak anlaşmada ücretlere Nisan 2018’den itibaren yüzde 4,3 zam yapılacak.
Beş tur boyunca sendika ile işverenler arasında tartışma konusu olan haftalık çalışma sürelerinin esnek şekilde 28 saate düşürülmesi talebi de kabul edilirken, bunun karşılığında işverenler ihtiyaca göre haftalık çalışma süresini 40 saatin üzerine çıkarılabilecek.
Böylece, sendika isteyen çalışanların iki yılı geçmemek üzere ve ücretten feragat ederek haftalık çalışma süresinin 28 saate düşürülmesi karşılığında, işverenlere de çalışma sürelerini yükseltme imkanı sağlamış oldu. Taraflar arasına sağlanan uzlaşma bu hafta içinde bölge toplu sözleşme komisyonlarında ele alınacak. IG Metall genel merkezi komisyonlara anlaşmayı olduğu gibi kabul etme çağrısında bulundu.
IG Metall sendikası adına görüşmeleri yürüten Baden-Württemberg Bölge Başkanı Roman Zitzelsberger, sendika olarak bir çok önemli konuda kazanım elde ettiklerini söyleyerek, “En zor konularda dahi yararlı düzenlemeler yapabileceğimizi, görüşmeleri yapan taraflar olarak gördük” dedi.
IG Metall Başkanı Jörg Hofmann de yaptığı açıklamada sonuçtan memnun olduğunu ifade ederek, “Modern ve çalışanların kendilerinin karar vereceği bir çalışma yaşamı için önemli adım atıldı” dedi. Hofmann, bugüne kadar çalışma sürelerinin çoğunlukla işverenlerin lehine esnekleştirildiğini, bu anlaşmayla esnekleştirmenin aynı zamanda çalışanların yararına da düzenlendiğini ifade etti.
Daha önce yüzde 2-3 arasında zam teklifi yapan işverenler, anlaşmanın yüzde 4.3 ile sonuçlanmasını kendileri için ağır olduğunu ileri sürdüler. İşverenler örgütü Gesamtmetall Başkanı Rainer Dulger yaptığı açıklamada sonuçtan memnun olduğunu belirterek, “Bugün 21. yüzyılın esnek çalışma sistemi için temel attık” dedi. Bavyera Metal İşverenleri Örgütü, anlaşmayı çok karmaşık bularak eleştirdi.
DİĞER SEKTÖRLER İÇİN DE ÖRNEK OLACAK
IG Metall tarafından imzalanan sözleşmenin önümüzdeki dönem Almanya’daki diğer sektörlere de örnek olması bekleniyor. Bu yıl kamu alanında, kimya, inşaat, posta, demiryolları, Telekom alanında da TİS görüşmeleri yapılacak. Ayrıca sözleşmenin, metal TİS’leri dışında kalan VW tekeli için de örnek olması bekleniyor. VW tekeli, metal işverenleri birliğinden ayrılarak kendi başına TİS görüşmeleri yapmaya karar vermişti.
GREV DALGASI ÜLKEYİ SARMIŞTI
Görüşmeler öncesinde Almanya’da tam anlamıyla metal işçilerinin estirdiği bir grev dalgası ülkeye egemen olmuştu. 2 Ocak’ta başlayan uyarı grevlerinin ardından 2 Şubat’ta 24 saatlik grevler yapılmıştı. Grevlere Almanya genelinde 1 milyondan fazla işçi katılmıştı. İlk kez 24 saatlik greve çıkan metal işçileri taleplerinin karşılanması konusunda kararlı olduklarını göstermişlerdi. Sendikanın özellikle haftalık çalışma süresinin isteyenler için 28 saate düşürülmesi konusunda geri adım atmaması bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
TOPLU SÖZLEŞME SONUÇLARI
* Ocak-Mart 2018 için bir sefere mahsus olmak üzere toplamda 100 Euro ödenecek.
* Nisan 2018’den itibaren ücretlere yüzde 4.3 zam yapılacak.
* Temmuz 2019’da maaşın yüzde 27’si oranında ek 400 Euro ödeme yapılacak. İsteyen işçiler bu yüzde 27’yi bir sene sonrasına zamana çevirebilecek. Bu 6 işgününe karşılık geliyor. Bunun üstüne 2 gün de işveren koyuyor. Toplamda 8 gün ek izne dönüştürülebilecek.
* Dileyen çalışanlar en az 6 en fazla 2 sene olmak şartıyla haftalık çalışma saatini, ücretten feragat ederek, 28 saate düşürebilecek. Bunu yapabilmek için ailede bakıma muhtaç bireylerinin olması veya vardiyalı çalışıyor olması gerekiyor.
* Bir çok işletmeye şu anda en fazla 40 saat olan haftalık çalışma süresini artırma hakkı tanındı.