Adana’da asılsız ihbar, sosyal medya soruşturmasına döndü
Adana'da asılsız bomba ihbarı sonucu gözaltına alınan 7 kişi için sosyal medya paylaşımlardan ötürü ceza istendi.
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da isimsiz bir ihbar sonucu 18 isimkişi hakkında açılan davada mütalaasını açıklayan savcı, 7 kişi hakkında “Örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla ceza talebinde bulundu. Asılsız bir bomba ihbarıyla başlayan soruşturmada, savcı sanıklara sosyal medya paylaşımları nedeniyle ceza istedi.
Yaklaşık bir yıl önce Adana’da bombalı eylemler yapılacağına dair yapılan asılsız bir ihbarla evlerine baskın yapılarak gözaltına alınan aralarında Emek Partisi (EMEP) Üyesi Avukat Tugay Bek, HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural ve Eski İl Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın da bulunduğu 18 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında savcı mütalaasını verdi. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada savcı, sanıkların tamamı hakkında "terör örgütü üyeliği" yönünden beraat kararı verilmesini talep ederken Tugay Bek, Faysal Gülgün, Halime Kuş, Basri Çelik, Derya Çiçek, Mehmet Tutuş, Sedrettin Argın hakkında sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek "örgüt propagandası" suçundan ceza istedi.
SOYLU’NUN TALİMATIYLA OPERASYON BAŞLAMIŞTI
Beşiktaş’ta 30’u polis 38 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘İntikam alacağız’ sözleri üzerine birçok kentte emek ve demokrasi güçleri ile Kürt siyasetçilere operasyonlar yapılmıştı. İsmini vermeyen bir kişi, 11 Aralık günü emniyeti telefonla arayarak “Adana’da PKK’lı şahısları biliyorum, Adana’da İstanbul’daki gibi bomba patlatacaklar” diye ihbarda bulunmuştu. Bu ihbarı ciddiye alan Adana Emniyeti, 12 Aralık 2016’da arayan şahsın, isimlerini saydığı ve Adana’nın birbirine uzak noktalarında oturan çeşitli siyasi parti üye ve yöneticisi 26 kişiyi gözaltına almıştı. 8 gün gözaltında kalan Tugay Bek gözaltında adli tıp işlemleri sırasında ters kelepçe uygulamasını reddettiği için onlarca polis tarafından tekmelerle darbedilmişti.
{{299771}}
ŞARKI VİDEOSUNDAKİ 2 SANİYELİK GÖRÜNTÜ SUÇ SAYILIYOR
Duruşma sonrası görüştüğümüz Bek’in Avukatı Sevil Aracı, yapılan soruşturma ve yargılama sonucunda söz konusu ihbar içeriğine dair hiçbir delil elde edilemediğini ifade ederek “Hiçbir delil elde edilemeyen pek çok dosyada olduğu gibi bu dosyada da sanıkların sosyal medya hesapları üzerinden yapmış oldukları paylaşımlardan suç üretilmeye çalışılıyor. Tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmesi gereken paylaşımlar sanki suçmuş gibi kabul edilerek sanıklar cezalandırılmak isteniyor” dedi. Aracı, Tugay Bek’in iki paylaşımı nedeniyle savcının mütalaasında örgüt propagandasından ceza istediğini ifade etti. Dosyada geçen fotoğrafın, yYoutube üzerinden yayımlanan 6 dakikalık bir şarkının videosunda 2 saniye geçtiğini ifade eden Aracı, Bek’in dinleyip bir bütün olarak paylaştığı bu videonun örgüt propagandası olduğunu ileri sürmenin mümkün olmadığını ifade etti. Videoda çok kısa görünen fotoğrafta bir grup kadının fotoğraf taşıdığını ifade eden Aracı, “Kaldı ki o fotoğraftakinin kim olduğu dahi anlaşılmıyor. Örgüt militanı mıdır değil midir belli değil” dedi. Diğer paylaşımın İstanbul Film Festivali’ne kabul edilmeyen Bakur filmine dair sinema sanatçılarının yaptığı açıklama olduğunu dile getiren Aracı, bu paylaşımın da iddianamede çarpıtılarak PKK’li birinin fotoğrafı paylaşılmış gibi gösterildiğini söyledi.