OHAL ve KHK'ler diş polikliniklerini de vurdu
OHAL, KHK'ler ve güvenlik soruşturmaları Diyarbakır'da diş polikliniklerini de vurdu. Hekim yok, asansör yok, hastalar yakınlarının sırtında…
Fırat TOPAL
Diyarbakır
OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle yaşanan ihraçlar ve yeni atanan memurlara yönelik güvenlik soruşturmalarının bir türlü sonuçlandırılmaması diş polikliniklerini de vurdu. 250 bin nüfusa hizmet eden Diyarbakır Ağız Diş Hastanesi Ergani Ağız Diş Protez Semt Polikliniklerinde yaklaşık 4 aydır hekim ve sağlık personeli eksikliği yaşanıyor. Asansörün olmadığı binada hastalar yakınlarının sırtında. Yaşanan durumu Evrensel'e değerlendiren SES Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, AKP’nin memurluk atamalarını bilimsel kriterlere ve liyakate göre yapmayarak halkın sağlığıyla oynandığını ifade etti.
Diyarbakır Ağız Diş Hastanesi Ergani Ağız Diş Protez Semt Poliklinikleri, Ergani ilçesi ile nüfusu 250 bini bulan Çermik, Çüngüş, Dicle ilçelerine hizmet veriyor. Günde 400'e yakın hastanın başvurduğu poliklinikte ancak 100 hasta muayene edilebiliyor. 8 diş hekimi kontenjanı bulunan poliklinikte 4 aydır, 3 hekimin çalıştığı, üstelik bunun bazen 2 ya da 1 hekime düştüğü belirtiliyor. Poliklinikteki röntgen cihazı da 4 yıldır personel eksikliğinden kullanılamıyor. Yaşanan sağlık personeli eksikliğinin yanı sıra polikliniğin eskiyen binası da 8 yıldır tadilat bekliyor. Polikliniğin düşen tabelasının yerine yenisi takılmazken, asansör bulunmaması nedeniyle gelen engelli ve yaşlı hastalar sırtlarda taşınarak muayeneye götürülüyor. Ayrıca binanın acil durumlara karşı yangın merdiveni de bulunmuyor.
I‘OHAL HALKIN SAĞLIK HAKKINI ENGELLİYOR’
SES Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, yaşanan eksiklikleri Evrensel’e değerlendirdi. 250 bin nüfusa hizmet eden sağlık merkezindeki ciddi eksikliklerin halk sağlığını tehdit ettiğini ve çevre halkını mağdur ettiğini dile getiren Ulus, “Yönetici konumunda olanlar, geçici çözümlerle sunarak halkın daha fazla mağdur olmasına neden olmaktadır. Şöyle ki; hekimlerin tayini çıktığı zaman yerine kimse belirlenmiyor. Diyarbakır’dan hekim görevlendirmesi yapılmazsa hekim bir gün muayene bir gün tedaviye bakıyor. Burada toplam 3 doktor, iki grup halinde çalışıyor. Biri muayene alırken 2 hekim tedavi yapıyor. Film çekilemiyor, en yakın hastane olan Diyarbakır’a gönderiliyor ve uzaklık nedeniyle zaman kaybı yaşanıyor” dedi.
OHAL, KHK'ler ve güvenlik soruşturması gibi uygulamalar sonucu sağlıkta bu tür sorunların meydana geldiğine dikkat çeken Ulus, “Bu sorun kadro açmakla giderilebilir. Özellikle OHAL ve KHK'ler ile Diyarbakır’da sağlıkta toplamda 308 ihraç bulunmaktadır. Bunların yanı sıra yeni başlayan sağlıkçılar, güvenlik soruşturması nedeniyle işe başlayamamaktadır. 1 yıldan fazladır atama bekleyenlere ret cevapları verilmektedir. Bu durum açıkça gösteriyor ki OHAL, KHK'ler ve güvenlik soruşturmaları halkın sağlık hakkına ulaşımını zorlaştırıyor. AKP, memurluk atamalarını bilimsel kriterlere ve liyakate göre yapmayarak halkın sağlığı ile oynamaktadır” dedi.