Muhalif hekimlere soruşturma engeli sürüyor
Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması nedeniyle mecburi göreve başlamaları engellenen hekimler, mesleklerini icra edemiyor.
Türk Tabipler Birliği, (TTB) güvenlik soruşturmaları nedeniyle atanmayan hekimlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Genç hekimlerin de katıldığı açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, “mecburi hizmet yapmak üzere sağlık kuruluşlarına ataması yapılan çok sayıda hekim haklarında yapılan güvenlik soruşturması tamamlanmadığı gerekçesiyle aylarca göreve başlatılamamaktadır. 300'ün üzerinde hekim uzunca bir süredir atama beklemeketedir. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarına göre, güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi nedeniyle ataması yapılmayan hekim sayısı 187'dir. Bu sayı giderek artmaktadır” dedi. Ancak mecburi hizmet için böyle bir arşiv araştırmasına ihtiyaç olmadığını ifade eden Tükel, hekimlerin hastalarının dosyalarına ulaşmaları ya da eğitimci olduklarında eğitimci dosyalarına ulaşmalarına nasıl güvenlik soruşturması şartı uygulanabildiğini soran Tükel, bunun ne yasal ne de hukuki bir yanı olmadığını dile getirdi.
AYLARDIR BEKLİYORLAR
Güvenlik soruşturmalarının 60 gün içinde tamamlanması gerektiğini belirten Tükel, ancak soruşturmaların aylarca sürdüğünü söyledi. Güvenlik soruşturma yetkisinin Sağlık Bakanlığı'nda olup olmadığını soran Tükel, haklarında yürütülen güvenlik soruşturması olumsuz gelmesi durumunda hekimlerin ne memur olabildiğini, ne de mesleklerini icra edebildiklerini söyledi. Güvenlik soruşturmalarında genellikle muhalif kimliği ile bilinen yeni mezun hekimlerin öğrencilik yıllarındaki etkinlikler, üye oldukları öğrenci toplulukları gerekçesiyle olumsuz yanıt aldığını kaydeden Tükel, bunun sağlık hizmeti de aksattığını söyledi. Göreve başlayamayan genç hekimlerin arasında uzmanlık sınavında dereceye girenlerin de olduğunu dile getiren Tükel, özel sağlık kuruluşlarına başvuran hekimlere sorulan ilk sorunun da mecburi hizmet olduğunu ve hekimlerin işssiz, ucuz iş gücü durumuna geldiklerini söyledi. Tükel, hekimlerin görevlerine başlaması ve uzmanlık eğitimlerinde engel güvenlik soruşturması, arşiv araştırması gibi işlemlere son verilmesini istedi.
8 AYDIR MEZUN, ÇALIŞAMIYOR
8 ay önce Tıp Fakültesi'nden mezun olduğunu belirten Selçuk Çelik, “Zorunlu hizmet kurasına girdikten 7 ay sonra herhangi bir gerekçe sunulmadan hakkımda kamuda çalışma engeli çıkarıldı. Güvenlik soruşturması sebebiyle haksızca damgalandığımız için mesleğimizi icra edemiyoruz” dedi.
İHRAÇ EDİLMEK ÖZEL SEKTÖRDE DE ENGEL
Mihraban Yıldırım da ihraç edildiğini anlatarak, “Hakkımdaki davadan beraat ettim. Şu an dosyam OHAL komisyonunda. Hekimlik, eskiden garanti meslek olarak görülürdü. Ancak OHAL ve KHK'ler ile hekimlikte de iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını görüyoruz. İhraç edildiğimiz için özel sektörede iş aradığımızda ise fiili engellerle karşılaşıyoruz. Mücadele etmekten başka çaremiz yok. (Ankara/EVRENSEL)