03 Mart 2018 14:21

'Kendi türkümüzü değil ortak türkümüzü yaratmalıyız'

Barış Vakfı, “2013-2015 Çözüm Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları” konulu çalıştayın ilk Mersin’de yapıldı.

Paylaş

Barış Vakfı, “2013-2015 Çözüm Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları” konulu çalıştayın ilk Mersin’de yapıldı. Çalıştayda konuşan Hakan Tahmaz, “Kendi türkümüzü değil ortak türkümüzü yaratmalıyız” dedi. 
 
Barış Vakfı, sivil toplum örgütlerinin “Çözüm Süreci”ndeki faaliyetlerini konu alan “2013-2015 Çözüm Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları” adlı çalıştayın ilki Mersin’de başladı. Barış Akademisyenleri ve kentteki kitle örgütlerinin katıldığı çalıştay, Form Suit Otel’de gerçekleştirildi. Vakıf üyeleri, katılımcılara Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Van başta olmak üzere birçok kentte sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerine yönelik yaptıkları çalışmanın raporunu sundu. Rapor, ayrıca sinevizyon gösterimiyle de katılımcılara aktarıldı.   
 
Barış Vakfı Genel Sekreteri Hakan Tahmaz, Türkiye’nin karanlık günlerden geçtiğini belirterek, barışa doğru yeni bir yol haritasını çıkarabilme amacıyla böyle bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Tahmaz, “Türkiye birkaç yıldır çok zor bir süreçten geçiyor. Bu zor süreç birkaç aydır başka bir boyuta sıçradı. Her ne kadar birçok kişi buna karşı çıktığı için gözaltına alınsa da, Genelkurmay Başkanı’nın dediğine göre, artık bunun bir savaş olduğunu rahatlıkla söyleye biliriz. Bu durumda sosyal, siyasal hatta psikolojik sorunlarla boğuşacağız. Çözümün olması bir yana çözüm talep edilmesi durumunda ‘Ne çözümünden bahsediyorsunuz’ denen bir sürece geçiyoruz” dedi.

‘SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI NE YAPMALI?​’

“Çözüm Süreci”nin kurumsallaşmasının önemine değinen Tahmaz, Barış Vakfı’nı bu amaçla kurduklarını ancak sürecin bu kadar kolay heba edileceğini düşünmediklerini söyledi. “Çözüm Süreci” sonrası yaşanan gelişmelere değinen Tahmaz, “Türkiye’de hiç olmayan bir şey yaşandı. Kimisine göre kent savaşı, kimisine göre hendek savaşı olarak adlandırılan bir süreci yaşadık.  Daha öncesinde 2 rapor çıkardık. Birincisi çözüm sürecinin krize girdiği 2014 yılında ‘Bu süreçten nasıl çıkılır’ diye bir rapor hazırlandı. 2’incisi ise çatışmalı dönemde ‘Çatışma halinden çözüme yol haritası’ temelinde oldu. 3’üncüsü ise çözüm sürecinde sivil toplum kuruluşları ne yapmalı? Çözümün gelişebilmesi için neler yapılabilir oldu. Amacımız sizlerle birlikte raporu genişletmek ve sivil toplumu hazırlamaktır. Barışın yeniden konuşulması ve inşa edilmesini sağlamanın olanak ve imkânları için çaba sarf ediyoruz. Mayıs ayının ilk haftası bu raporu tamamlamayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.   

‘ORTAK TÜRKÜMÜZÜ YARATMALIYIZ’

Kürt meselesinin artık Türkiye’nin kendi başına çözebileceği bir mesele olmaktan çıktığını dile getiren Tahmaz, şöyle dedi: “Barış fikrinde evrensel değerler açısından bir zedelenme söz konusudur. Bu fikri yaygınlaştırma çabası içerisindeyiz. Mümkün olduğu kadar herkesi katarak bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. MHP dışında her partiye oy vermiş kurucu ve yöneticilerimiz var. Bunların anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Kendi türkümüzü değil ortak türkümüzü yaratmalıyız ve bu çaba içerisindeyiz.”

‘STK’LER ROL ALMA KONUSUNDA EKSİK KALDI’

Ardından konuşan Barış Vakfı üyesi ve Araştırma Görevlisi Cuma Çiçek de, yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan raporu, sivil toplum örgütlerinin sesi olarak değerlendirdi. Sivil toplum örgütlerinin hem “Çözüm Süreci”nde taraflar arasında yeterince rol alma konusunda hem de sürecin bozulması ile tarafları tekrardan masaya çekme konusunda eksik kaldığını vurguladı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda “Yeni bir ‘Çözüm Süreci’ için STK’ler ne yapmalı?​” sorusuna cevap aradıklarını kaydeden Çiçek, “Toplum içerisinde barışın bir hak olduğunu savunmak, barış faaliyetlerini geniş kitlelere yaymak, ülkenin doğusu ve batısı arasında köprüler inşa etmek, çatışma mağdurlarını bir araya getirmek, taraflar arasında hakemlik yapmak, süreci izlemek ve kalıcı bir bilgi birimi inşa etmek, eğitim konusunda çocukların ve gençlerin barış konusunda çözüm konusunda çalışmalar yürütmek” gibi başlıkların ön plana çıktığını söyledi. 
 
Daha sonra Çiçek, yaptıkları çalışmaları sinevizyon gösterimi eşliğinde katılımcılara aktardı. Sinevizyonun ardından katılımcılar, “Çözüm Süreci”nde yaşananları tartıştı. 
 
Vakfın bir sonraki çalıştayı İstanbul’da düzenlenecek. (Mersin/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Hasan Songur'un ölümü fabrika önünde protesto edildi

SONRAKİ HABER

Lider Galatasaray, Karabük’ü 7 golle geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa