05 Mart 2018 11:32

Kitle örgütlerinden çağrı: Demokrasi için güç birliği 

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Yurttaş Girişimi ve Önce Demokrasi Girişimi bileşenleri açıklama yaptı. 

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Demokratik kitle örgütleri AKP-MHP ittifakına karşı demokratik parlamenter sistemi ve adil güvenli seçimleri savunan bütün parti ve hareketleri ‘demokrasi paydası’nda birleşmeye davet etti. Yazar Oya Baydar tarafından okunan ortak metinde, “Toplumun talebi ve çağrısı, demokratik güç birliğidir” denildi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Yurttaş Girişimi ve Önce Demokrasi Girişimi bileşenleri, AKP ve MHP tarafından hazırlanan “İttifak Yasası”na karşı toplumsal muhalefeti buluşturma çağrısıyla bir araya geldi. “OHAL’siz demokratik adil temiz bir seçim istiyoruz” diyen bileşenler, İstanbul Makina Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısı sonrasında söz alan konuşmacılar Ana Muhalefet Partisi CHP’nin de daha etkin bir mücadele yürütmesi gerektiğini de ifade ederek, CHP’den beklentilerini dile getirdi.
 
Ortak metni okuyan Oya Baydar şunları söyledi: “Bu İttifak Yasası’nın, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın tek adam iktidarını ne pahasına olursa olsun sağlamak ve ortağı MHP’yi baraja takılmaktan kurtarmak amacıyla getirildiği herkesin malumu. AKP’yle ittifak yapan, aslında iltihak eden partiler baraj engelinden kurtarılarak ittifakın milletvekili sayısı artırılıyor” dedi. 

Baydar, düzenleme ile ilgili eleştirilerini şöyle sıraladı: “Seçmen kayıtlarının ‘kaydırılması’ ile seçmenin denetimi büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor. İktidarın atadığı valilerin isteği doğrultusunda seçmen bölgelerinin ve sandıklarının taşınması mümkün kılınıyor. 
Kaymakamların listelediği memurların sandık kurulu başkanı olarak atanmasıyla, siyasi partilerin seçim denetimi yok ediliyor. ‘Seçmenin ihbar’ ile, seçim sandıklarına kolluk kuvvetleri baskısı ve müdahalesinin önü açılıyor. Mühürsüz zarflar geçerli sayılarak şaibe yasalaştırılıyor. Oy pusulalarında ittifak için sütun düzenlemesi yapılarak geçersiz olabilecek oyların geçerliliği sağlanıyor.”

‘OTOKRASİYE VE DİKTATÖRLÜĞE KARŞI BİRLEŞİLMELİ’

Düzenlemeyle birlikte adil bir seçim yarışı olmayacağına vurgu yapan Baydar, ülke geleceği ve demokrasinin tesisi için bu oyunu bozmanın, halk iradesinin eşit koşullarda özgürce tecellisi için çaba harcamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti. Baydar, “Otokrasiye ve diktatörlüğe karşı demokratik parlamenter sistemi ve özgür seçimleri savunan bütün partiler, kesimler, hareketler ve kişiler demokrasi paydasında vakit geçirmeksizin birleşemezlerse; kendi bağımsız kimliklerini ve programlarını saklı tutarak, demokrasiyi savunmak için özveri ve cesaretle güç birliğine gidemezlerse ülkemizin üstüne çökmekte olan karabasanın sorumluluğuna ortak olmaktan kurtulamayacaklardır” dedi. Baydar, Sivil toplumun talebi ve çağrısı, demokratik güç birliğidir" diye konuştu.

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN İTTİFAK 

Seçim İttifakı Düzenlemesi
Seçim ittifakı düzenlemesinin tam metni
ve madde madde açıklamaları

Yurttaş Girişimi adına konuşan Nesrin Nas ise seçim güvenliği için bütün siyasi partilerin bir araya gelerek ittifak yapmaları gerektiğini belirtti. Demokrasi şemsiyesi altında yapılacak bir birlikteliğin barajı fiilen de olsa ortadan kaldıracağını anlatan Nas, bunun iktidarı da zorda bırakacağını söyledi. Hak ve Adalet Platformu adına konuşan Nurten Ertuğrul da 16 Nisan şaibeli referandum sonucunu hatırlattı. Ertuğrul, OHAL koşullarında seçime gidilmemesi gerektiğini belirterek, bunun için herkese sorumluluk düştüğü belirtti. 

Diyalog Grubu adına konuşan Prof. Dr. Binnaz Toprak ise AKP ve MHP’nin teklifinin seçmeni sandıktan uzaklaştırmaya yönelik bir hamle olarak görülmesi gerektiğini işaret etti. Seçmenin bütün haksızlıklara karşın sandığa gitmesi gerektiğini belirten Toprak, sandığa gidilmemesi durumunun AKP- MHP İttifakına yarayacağının altını çizdi. 

DAYATMAYA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

Demokrasi İçin Birlik adına konuşan Levent Tüzel, AKP ve MHP’nin ittifakla ilgili yapmak istedikleri düzenlemenin topluma bir şantaj olduğunu belirtti. Tüzel, “Bu yasayla toplumda bir çaresizlik yayılmak isteniyor. Ne yapsanız ne etseniz de biz iktidarımızı sürdüreceğiz duygusunun topluma nakşetmeye çalışıyorlar” dedi. 

Tüzel, sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki bütün demokrasi güçlerinin yapılmak istenen düzenlemeye karşı sesini yükseltmesini ve bu dayatmaya teslim olmaması gerektiğini ifade etti. 

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Ali Adıyaman da, mücadele çağrısında bulundu. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Malatya’da Evrensel’le dayanışma yemeği düzenlendi

SONRAKİ HABER

Jinnews muhabiri Durket Süren serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa