Türkiye ve KKTC arasındaki randevu krizi aşıldı
Başbakan Binali Yıldırım'ın KKTC'nin yeni Başbakanı Tufan Erhürman'a randevu vermemesi üzerine başlayan kriz, Yıldırım'ın daveti ile aşıldı.
Sefa KARAHASAN
Lefkoşa
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeni kurulan hükümetin Başbakanı Tufan Erhürman'ın, uzun süredir Ankara'dan randevu isteğine olumlu yanıt alamaması ile ilgili kriz, Binali Yıldırım'ın davetiyle çözüldü.
Başbakan Binali Yıldırım, KKTC Başbakanı Erhürman ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ı yarın için (7 Mart Çarşamba) Ankara'ya davet etti. Yarın ilk olarak Anıtkabir'e gidecek olan KKTC heyeti, daha sonra Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanacak. Törenin ardından heyetler arası görüşmelere geçilecek.
ERHÜRMAN'IN RANDEVU TALEPLERİNE YANIT VERİLMEMESİ KRİZE YOL AÇMIŞTI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeni kurulan hükümetin Başbakanı Tufan Erhürman'ın, randevu istemesine rağmen uzun bir süredir Ankara'ya davet edilmemesi, krize neden olmuştu. Erhürman'dan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan istediği randevuyu alan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın da yaşanan kriz üzerine Ankara'ya gitmekten vazgeçtiği belirtilmişti.
Doğan Haber Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Başbakan Binali Yıldırım, Erhürman'ın Ankara'ya gelme isteğine uzun süre cevap vermedi. KKTC'de son dönemde Türkiye karşıtı çıkan haberler ve hükümetin kurulma sürecindeki tutumlar Ankara'nın rahatsız olduğu konuların başında geliyor. Ankara, bu süreçte şu anda hükümeti oluşturan Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti'den gerekli yakınlığı görmediği düşüncesinde.
'5 MART DAVETİNE HAYIR'
Başbakan Yıldırım'ın, Başbakan Erhürman'a randevu tarihi vermemesi de KKTC'nin bir numaralı gündemi haline gelmişti. KKTC Dışişleri Bakanı Özersay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığıyla Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan randevu istemişti. Çavuşoğlu da, KKTC'li mevkidaşı Özersay'ın isteğine, "5 Mart'ta Ankara'ya gelebilir" karşılığını verdi. 5 Mart tarihi Büyükelçilik tarafından Özersay'a iletildi.
Ancak KKTC hükümet üyeleri; Erhürman'dan önce Başbakan Yardımcısı Özersay'ın Ankara'ya gitmesine sıcak bakmadı. Özersay'ın da Ankara'ya hükümet arasındaki dengelere işaret ederek 'öncelikle Başbakan Erhürman'ın Ankara davetinin daha uygun olacağı' yönünde bir mesaj verdiği öğrenildi. Bunun üzerine Çavuşoğlu, Özersay buluşması ertelendi.
Davet krizi Ada medyasında da geniş yer buldu. Havadis gazetesi, "Çavuşoğlu çağırdı, Özersay gitmedi" başlığı ile haberi verdi. Gazete, "Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, talep edilmesine rağmen KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’a randevu vermedi. Türkiye hükümetinin, 4’lü koalisyon hükümetinin kurulma çalışması aşamasında yaşanan bazı olayları 'Türkiye ve Ak Parti karşıtı' algıladığı belirtiliyor" diye yazdı.
KKTC'de kurulan hükümetlerin başbakanı ve kabine üyeleri ilk önce Ankara'da ağırlanır. İlk kez, Ada'da görev yapan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Derya Kanbay, tüm Bakanları ziyaret ederek tebrik etti. Genelde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanları KKTC'de kurulan hükümetleri telefon ile kutlardı. İlk kez bu dönemde bu yaşanmadı.
ÖZERSAY, 'RANDEVU ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ' DEMİŞTİ
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, ‘randevu krizi’ ile ilgili yaptığı açıklamada "Bugün basında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun şahsımı Ankara’ya davet ettiği ama benim bunu kabul etmediğim yönündeki haber gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu ile aramızda son yaşanan doğal gaz krizinin diplomatik yoldan aşılması da dahil olmak üzere son derece sağlıklı bir diyalog vardır, bundan sonra da böyle olacağı konusunda hiçbir tereddüdüm yoktur. Hükümetimizin resmi Ankara ziyaretinin hangi tarihte ve ne şekilde gerçekleştirileceği konusunda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile hepimize uygun ortak bir tarih bulma konusunda birlikte çalışıyoruz. Hükümetin kurulması ve güvenoyu alması ertesinde özellikle Cumhuriyet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri bağlamında yurt dışında olmamız halinde nisap sorunu yaşanabileceğini de dikkate almak durumundayız" ifadelerini kullanmıştı. (DHA)