07 Mart 2018 11:41

Gediz Havzası yeraltı sularındaki kirlilik TBMM'ye taşındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 'Sular kirlendi, Gediz Havzasında yeni jeotermal ve maden ruhsatı vermeyin' talimatına dair haberimiz Meclise taşındı

Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İzmir ve Manisa Valiliklerine gönderdiği "Sular kirlendi. Gediz Havzasında yeni jeotermal ve maden ruhsatı vermeyin" yazısı ile ilgili haberimiz TBMM'ye taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

BAKANLIK ÇALIŞMASININ ORTAYA ÇIKARDIĞI GERÇEK

Soru önergesinde Gediz Havzasındaki yeraltı sularında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda jeotermal ve madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlarda yeraltı sularının kirlendiğinin tespit edildiğini aktaran Murat Bakan, bu alanlarda arsenik başta olmak üzere metal ve yarı metal oranlarının içme/kullanma sularında limitlerin çok üstünde olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.  

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan

300 KAT FAZLA ARSENİK!

Bakanlığı bu çalışma sonrası İzmir ve Manisa Valiliklerine gönderdiği yazıda,  jeotermal faaliyetlerinin artmasının havzada yeraltı sularının kalitesi üzerinde olumsuz etki yaptığını vurgulayarak yeni jeotermal ve maden ruhsatı verilmemesini istediğini dile getiren Murat Bakan, "ölçüm yapılan yerlerdeki yeraltı sularında tespit edilen arsenik oranı içme suyu kriterlerine göre 300 kat, "aşılmaması gereken doğal arka plan" olarak belirtilen değerin ise 75 katından fazla olduğu anlamına gelmektedir" dedi.

JEOTERMAL VE MADENCİLİK FAALİYETLERİNE SON VERİLECEK Mİ?

Yazıda, Manisa ili içme suyunun tamamının, İzmir'in ise yüzde 40'ının Gediz Havzasındaki yeraltı sularından temin edildiğine dikkat çekildiğine vurgu yapan Bakan, şu soruların yazılı olarak yanıtlanmasını istedi:

♦ Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İzmir ve Manisa valiliklerine gönderilen yazıya ve yazıda belirtilen gerekçelere istinaden Gediz Havzasındaki jeotermal ve madencilik faaliyetlerine son verilecek midir?

♦ Bu bölgede jeotermal ve madencilik faaliyetleri için bundan böyle ruhsat verilmemesi hususunda Bakanlığınızın tavrı nasıl olacaktır? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de kadın işçi gerçeği: Ayrımcılık ve güvencesizlik

SONRAKİ HABER

Germencik Çevre Derneği sözcüsü doktora 'susmadın' sürgünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa