Germencik Çevre Derneği sözcüsü doktora 'susmadın' sürgünü
İl Sağlık Müdürünün 'halkı isyana teşvik ediyorsun' suçlamasına maruz kalan Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, sürgün edildi.
Özer AKDEMİR
Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Didim Devlet Hastanesi'ne geçici görevle gönderildi. Ekoloji örgütleri "sürgün" olarak niteledikleri bu görevlendirmenin ikinci bir Onur Hamzaoğlu olayı olduğunu belirterek tepki gösterdiler.
SAĞLIK MÜDÜRÜ 'SUS' DEMİŞ!
Konuya dair görüşlerini aldığımız Dr. Metin Aydın, kendisinin Didim'de ihtiyaç olduğu için görevlendirilmediğini aksine Didim'de şu an çalışan bir nörologun olduğunu söyledi. Jeotermal ve madenlerin çevre-sağlık etkilerine yönelik çalışmaları ve yerel gazetelerde çıkan yazıları nedeniyle 1.5 yıl önce Sağlık Müdürlüğü tarafından savunmasının alındığını belirten Aydın, yazılı olarak verdiği ifade ile ilgili bir sonuç çıkmadığın aktardı. Sağlık müdürü değişmesinin ardından geçtiğimiz ay yine müdür tarafından çağrılarak uyarıldığını "halkı isyana teşvik ediyorsun" dendiğini kendisinin ise buna karşı, "yaptığım tüm açıklamalar ve faaliyetler yasal açıkladığım rakamlar ise devlet kurumlarının rakamlarıdır" diye savunduğunu belirtti.
'JEOTERMAL İHALESİNİ İPTAL EDİN DEDİK'
Aydın, "Ben bu uyarılara rağmen çalışmalarımı sürdürdüm. İzmir ve Manisa'daki yeraltı sularının jeotermal-maden kaynaklı kirlenmesine dair bakanlık yazısının ardından biz Aydın'daki durumu öğrenmeye dönük bir takım girişimlerde bulunduk. Çünkü jeotermallerin Türkiye'de en çok olduğu yer Aydın. Yine kentte kamu elinde kalan son jeotermal sahasının ihale edilmesine karşıda bir basın açıklaması yapıp valiliğe dilekçe verdik. Basın açıklamasından hemen sonra Sağlık Müdürlüğü başka yere görevlendirilmem için Valiliğe talepte bulunmuş" dedi.
'BU BİR SÜRGÜN AMA YILMAYACAĞIM'
Bu geçici görevlendirmenin bir sürgün olduğunu ancak kendisinin mücadeleye devam edeceğini dile getiren Aydın, "Amaç bizi yıldırmak. Benim hekimlikle ilgili herhangi bir disiplin cezam yok. Ortada bir suç da yok. Hırsızlık, dolandırıcılık, yolsuzluk yapmadım. Suçumuz halka çevre ve sağlık konusunda bildiklerimizi anlatıp, farkındalık yaratmak ve onları uyarmaya çalışmak" diye konuştu.
AYÇEP'İN DEFTERLERİNE İNCELEME
Öte yandan valiliğin izin vermemesi nedeniyle kapalı ortamda, ZMO salonunda yapılan jeotermal ihalesinin iptaline dair basın açıklamasının ardından Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP)'inde defterlerinin incelendiği öğrenildi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili dernek defterlerinin incelenmesi ve Metin Aydın'ın sürülmesinin ihaleye dair yaptıkları çalışmalar yüzünden olduğunu belirterek, "Biz o sahanın JES'lere verilirse Aydın'ın nefes alacak yeri kalmayacağını söylüyoruz. Bu nedenle bize karşı sistemli bir kampanya başlattılar. Metin hocaya Aydın'ın, kanser hastalarının ihtiyacı var. Bizler Aydındaki kurumlar olarak biraraya gelip bu duruma tepkimizi ortaya koyacağız" dedi.
EKOLOJİ MÜCADELESİNE GÖZDAĞI!
EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz da Metin Aydın'ın çevre sorunları ile ilgili yaptığı çalışmalar ve açıklamalar nedeniyle sürgün edilmesinin yeni bir Onur Hamzaoğlu olayı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Bu sürgünün sadece Metin Aydın'a değil tüm ekoloji mücadelesine yönelik bir gözdağı olduğunu kaydeden Korkmaz, "buna karşı Aydın'ın yanında olmaya ve mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz" dedi.
ÖNEMLİ UYARILAR YAPIYORDU
Aydın Tabip Odası eski başkanlarından Aydın Atatürk Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı Metin Aydın kentte her geçen gün sayıları artan JES'lerin yol açtığı çevre sağlık sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuyordu. Germencik Çevre Derneği sözcülüğünü de yapan Aydın, kentte kanser ve diğer hastalık oranlarındaki artışın çevresel faktörlerden kaynaklandığına dair bilimsel ve istatistiki çalışmalar yapmış, bir hekim olarak Aydın'ın bu gidişle bir "kanser kent" olacağı uyarısında bulunmuştu. JES ve madencilik faaliyetlerinin tarımsal üretimde ve özellikle incir ve zeytin de meydana getirdiği tahribatlara dair de uyarılarda bulunan Aydın, okullarda incir dağıtımına da incirdeki ilaç ve ağır metal kalıntıları nedeniyle karşı çıkmıştı. Son olarak Aydın'da kamunun elinde kalan son jeotermal sahasının özelleştirilmesine dönük ihaleye karşı kentteki diğer kurumlarla birlikte başlatılan kampanyada da önemli görevler üstlenen Aydın, kentteki içme ve kullanma sularındaki arsenik oranlarının ve su kirliliğinin tespiti için valiliği göreve çağırıldığı basın açıklamasına da katılmıştı.
Aydın Tabip Odası konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparken, Dr. Metin Aydın'ın çalışmalarına dayanarak gazetemizde yaptığımız haberlerin bir kısmı sürgün nedeni konusunda fikir verici nitelikte.
AYDIN TABİP ODASI AÇIKLAMA YAPTI
Aydın Tabip Odası, aynı zamanda eski oda başkanlarından olan Aydın'ın Didim'e "1 ay süreyle geçici görevlendirme" ile gönderilmesine dair bir açıklama yaptı. Didim Devlet Hastanesinde halen nöroloji uzmanı hekimin görevinin başında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yaz ayları yoğunluğu da olmadığına göre bu görevlendirmenin mantıki bir yönü ve gerekçesi bulunmamaktadır" denildi.
Hukuka ve kamu yararı amacına aykırı geçici görevlendirmeler gibi işlemlerden mağdur olan personel içerisinde sağlık personeli sayısının bir hayli fazla olduğunun altını çizen Aydın Tabip Odası "Her koşulda bir istisnai rejim olan geçici görevlendirme uygulamalarında istisna kural halini almamalıdır. Aydın Tabip Odası olarak geçici görevlendirme adı altında yapılan bu uygulamanın ayrıca merkez hastanelerinde hizmeti aksattığını ve bu uygulamaların kamu yararına olmadığını düşünmekteyiz. Meslektaşımız Dr. Metin Aydın özelinde yapılan bu uygulama kaldırılmalı ve hastaların mağduriyeti bir an önce önlenmelidir" dedi.
SÜRÜLME NEDENİ BU HABERLER Mİ?
Dr. Metin Aydın'ın gerek Aydın Çevre Mücadelesi (AYÇEM), gerekse Germencik Çevre Derneği sözcüsü olarak yaptığı açıklamalarla ilgili gazetemizde birçok haber çıktı. Aydındaki çevre sorunları, bunların sağlığa ve tarıma etkileri konularındaki bu haberler, Dr. Metin Aydın'ın kentteki kurum yetkilileri tarafından hedefe konulmasının da nedenleri hakkında bilgiler veriyor. İşte bu haberlerden birkaçı;
JES'LER HASTANE KAPISINA DAYANDI
19 Nisan 2017 tarihinde "Aydın'da jeotermal çılgınlığı hastane kapısına dayandı!" başlığıyla yaptığımız haberde, Dr Metin Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) 500 metre yakınına açılan jeotermal santrali kuyusunu 'akıl alır gibi değil' diye eleştiriyordu. aydın aynı haberde JES'lerin sağlık ocaklarının dibine, mezarlıkların içine, tarım topraklarına ve yerleşim yerlerine kadar sokulmasının sağlık açısından son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekiyordu.
AYDINDA ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ÖLÜM ORANLARI
03 Mayıs 2017 tarihli "Aydın’da çevre kirliliği ölüm oranlarına yansıdı" başlıklı haberimiz de Dr. Metin Aydın'ın TÜİK rakamları üzerinde yaptığı bir çalışmaya dayanıyordu. Aydın’ın en önemli çevre sorunlarına dikkat çeken Metin Aydın, “TÜİK’in yayınladığı 2016 yılı daimi ikametgaha göre seçilmiş ölüm nedenlerinin dağılımına bakıldığında Türkiye ortalama değerlerine göre Aydın’da meydana gelen dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 40, kansere bağlı ölümler yüzde 17, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 27, dışsal yaralanma ve zehirlenmelere bağlı ölümler yüzde 31, toplam ölümlerden yüzde 27 daha fazladır” diyordu.