Fizik profesörü Stephen Hawking hayatını kaybetti
Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti. Stephen Hawking kimdir?
İngiliz evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.
Hawking'in çocukları Lucy, Robert ve Tim yazılı mektubunda, "Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi" dedi.
Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalarla tanınıyordu.
Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı 1988'de yayımlanan bilim kitabında, büyük patlama (Big Bang), kara delikler, ışık konikleri, superstring kuramı kavramlarını açıklamıştı. Kitap 10 milyondan fazla sattı.
Ailesi, Hawking'le ilgili açıklamalarında şu ifadeler de yer aldı:
"Cesareti, azmi, mükemmelliği ve espri anlayışıyla dünya genelinde insanlara ilham verdi. Bir keresinde, 'Eğer sevdiğiniz insanların evi olmasaydı, kainat o kadar güzel bir yer olmazdı' demişti. Onu sonsuza dek özleyeceğiz."
'KARMAŞIK TEORİLERİ ERİŞİLEBİLİR KILMASIYLA HATIRLANACAK'
Stephen Hawking'in ölümü ardından ilk taziye mesajı paylaşan isimlerden biri modern internet World Wide Web'in kurucusu Tim Berners-Lee oldu.
Bernerts-Lee, İngiliz bilim adamını "Müthiş bir aklı, muhteşem bir ruhu kaybettik. Huzur içinde uyu Stephen Hawking" sözleriyle andı.
Apple'ın kurucularından Steve Wozniak "Stephen Hawking'in bütünlüğü, bilime olan bağlılığı onu saf mükemmelliğin de üstüne taşıdı" dedi.
Microsoft'un Genel Müdürü Satya Nadella'nın mesajı şöyle:
"Bugün büyük birini kaybettik. Stephen Hawking bilime olağanüstü katkılarıyla, karmaşık teorileri, konseptleri kitlelere daha erişilebilir kılmasıyla ve karşılaştığı tüm engellere rağmen evreni tamamen anlamak için izlediği yol ve ruhuyla hatırlanacak"
Bugün 76 yaşında hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking neden en büyük bilim insanlarından biriydi? Hawking'in temel fikirleri nelerdir?
— Çeviri Konuşmalar (@ckonusmalar) 14 Mart 2018
The Guardian, bu soruları herkesin anlayacağı şekilde yanıtlamış. Biz de sizler için çevirdik. #StephenHawking
(Çeviri: @gkirnali) pic.twitter.com/iDspbkAFLu
STEPHEN HAWKING KİMDİR?
Hawking, 8 Ocak 1942'de İngiltere'nin Oxford kentinde dünyaya geldi.
Stephen Hawking'in hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilk belirtileri 20 yaşında doktorasına başladığı sırada başladı.Kısa süre sonra Hawking tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Doktorlar, Hawking'in yakalandığı hastalık nedeniyle yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söylemişti. Sesini kaybetti ve yazıları sese dönüştüren bir cihaz sayesinde konuşabiliyordu. İngiliz bilim insanı ise 76 yaşına kadar çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza attı. İki evlilikten üç çocuğu olan fizikçi Hawking hastalığına rağmen özel hayatındaki ve iş hayatındaki birçok zorluğun üstesinden geldi.
"Öğrenciyken yetenekliydim ama tembeldim” diyen Hawking, ALS teşhisinden sonra araştırmalarına yoğunlaştığını söylüyor. Hawking 1979'da Cambrige Üniversitesi'nde Isaac Newton için kurulan Lucas kürsüsünün başına gelerek, "profesör” unvanını aldı.
ALS HASTALIĞI NEDİR?
ALS, sürekli ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki motor sinir hücrelerinin ilerleyici dejenerasyonu olarak tanımlanır. Motor nöronların, kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlıyor. Genellikle bir sendrom olarak adlandırılan ALS hastalığı, değişik görünümler sergileyebiliyor.
HAWKING'İN ESERLERİ
- Zamanın Kısa Tarihi
- Evrene Açılan Gizli Anahtar
- George’nin Kozmik Hazine Avı
- George ve Büyük Patlama
- Benim Kısa Tarihim
- Büyük Tasarım
- Zamanın Daha Kısa Tarihi
- Çeviz Kabuğunda Evren
- Kara Delikler ve Bebek Evrenler
- Zamanın ve Uzayın Doğası
(HABER MERKEZİ)