14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlıkçılara gözaltı
Sağlık örgütlerinin Tıp Bayramı Haftası'nda Numune Hastanesinde yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı, SES ve ATO yöneticileri gözaltına alındı.
Sağlık örgütlerinin 14 Mart Tıp Bayramı Haftası'nda Numune Hastanesinde yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. CHP milletvekili Murat Emir, Tur Yıldız Biçer, Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da Numune Hastanesi önüne geldi. Açıklama yapmak isteyen sağlıkçılar gözaltına alındı.
SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, ATO Başkan'ı Vedat Bulut ve TTB yöneticileri Tıp Bayramı'nda demokratik haklarını kullanarak açıklama yapmak istediklerini söyledi. Sağlık örgütü yöneticilerinin güvenlik güçleri ile görüşmesi ve Milletvekillerinin de açıklamanın yapılması için girişimleri sonuçsuz kaldı. Açıklama yapmak isteyen sağlık emekçilerine polis saldırdı. SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, ATO yöneticisi Onur Karahan, SES Ankara Şube Yöneticisi Adem Bolat gözaltına alındı.
Gözaltına alınan sağlık emekçileri öğleden sonra serbest bırakildı.
Polis saldırısının ardından Ankara Dişhekimleri Odası (ADO), Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi (SHUDER), Türk Hemşireler Derneği (THD) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev. Sağlık-İş), Ankara Tabip Odasında basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı okuyan ATO Başkanı Vedat Bulut, taleplerini dile getirmek istedikleri sırada polis saldırısının gerçekleştiğini söyledi. Düşünce özgürlüğüne aykırı bu uygulamaların valilik tarafından sıkça gerçekleştirildiğini belirten Adıyaman, konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN 4 TALEP
Bulut, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla 4 taleplerini açıkladı. 2104 yılından bu yana sözü verilen fiili hizmet zammının ve 5 yıla 1 yıl olacak şekilde yıpranma payının yasallaşmasını isteyen Bulut, yasa değişikliği beklenmeden bir an önce Mecliste yasallaşması gerektiğini söyledi. Bulut, çalışma koşullarının, nitelikli hizmet verebilmeyi önemli ölçüde etkilediğini dile getirerek sağlık çalışanlarının ücretlerinin ve emeklilik aylıklarının insanca yaşamaya izin verecek şekilde, yoksulluk sınırının iki katı olarak ödenmesini istedi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete de değinen Bulut, sağlıkta şiddeti önleyecek yasa tasarısını beklediklerini ifade etti. Şiddetle mücadelenin eğitim yoluyla da gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Bulut, basın yayın organlarının da buna hizmet etmesi gerektiğini söyledi.
Bulut, OHAL gerekçesiyle uygulamaya konan güvenlik soruşturmalarıyla birçok sağlık çalışanının göreve başlayamadığını söyledi. Soruşturmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getiren Bulut, mağduriyetlerin giderilmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)