Prettl işçileri üretimi durdurarak, fabrikaya kapandı
Tekirdağ'daki Prettl Endüstri Sistemleri fabrikasındaki kadın işçiler, 20 işçinin işten atılmasına karşı üretimi durdurarak fabrikaya kapandı.
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Prettl Endüstri Sistemleri fabrikasında, Türk Metal Sendikası tarafından sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, patron 19’u kadın 20 işçiyi kapı önüne koydu. Bunun üzerine büyük çoğunluğu kadın olan işçiler, önceki gün üretimi durdurarak fabrikaya kapandı. Patronun sözleşme sürecinde dirençlerini kırmaya çalıştığını belirten işçiler, haklı taleplerini elde edene kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdiler.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, işçilerin eylemini, 22 Mart’ta sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu: “Yıllardır yetkili olduğumuz Çerkezköy Prettl Endüstri Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. işyerimizde sözleşme görüşmelerimizdeki işverenin (Genel Müdür Çetin Çetin) uzlaşmaz tavrına karşı 20 üyemiz temsilcimiz de dahil haklı ve geçerli bir sebep olmaksızın işten çıkarmasına karşı arkadaşlarımız demokratik tepkilerini ortaya koyarak üretimden gelen güçlerini kullanıyorlar.”
İşten atmaları “sözleşme sürecinde dirençlerini kırmak için yapılan bir hareket” olarak değerlendiren işçiler de, sosyal medya üzerinden, “Haklı taleplerimizi alana dek mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Tüm Türk Metal ailesini ve duyarlı vatandaşlarımızı Prettl çalışanı kardeşlerimizle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.
‘KADIN OLDUĞUMU ÖZELLİKLE BELİRTİYORUM, ÇÜNKÜ...’
Direnişteki kadın işçilerden biri işten atmaları ve mücadelelerini yine sosyal medya üzerinden şöyle anlattı:
“Ben Prettl Fabrikası’nda çalışan bir kadın işçiyim ve 19 arkadaşımla birlikte bugün işten çıkarıldım. Kadın olduğumu özellikle belirtiyorum, çünkü bu da en az işçi olmak kadar büyük bir parçası hayatımın.
Gece vardiyasına gitmeden sütümü sağıyorum ben çocuğum için. Ve sabah dönüp kahvaltı hazırlıyorum. Uyuyup kalkıp evi toplayıp çamaşır yıkayıp yemek yapıyorum. Çalışıyorum ben ekmek param için ve 10 seneden uzun süredir çalıştığım fabrikam ile toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken sırf sendikam ile birlikte hareket ettiğim için beni işten çıkardı bugün.
Benimle birlikte 20 haneye ateş düşürdü Genel Müdürümüz Çetin Çetin. Bu vicdansızlıktır, anayasal hakkımıza tecavüzdür. Senelerdir senin için ter döken 20 kişiyi bu şekilde silip atmak vefasızlıktır.
Sen de bir çalışansın Çetin Bey. Gerçek olan insanlıktır, onurdur. Ben yıllardır alın terimle ekmeğimi kazandım. Emeğimin karşılığını almak için onurlu şekilde durmaya da devam edeceğim.
Peki ya sen?” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)