Kanser şüphesine 7 ay sonraya randevu

Kanserde erken teşhis çok önemli olmasına rağmen, Kastamonu Devlet Hastanesinde kanser şüphesi teşhisi konulan bir hastaya 7 ay sonra randevu verildi.

29 Mart 2018 12:35
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2018 14:17
Paylaş

Kastamonu Devlet Hastanesinde kanser şüphesi teşhisi konulan Sevgi Atılkan adlı hastaya yedi ay sonraya gün verildi. Yaşananları Evrensel’e değerlendiren Ankara Tabip Odası Başkanı (ATO) Başkanı Vedat Bulut, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekerek yedi ay sonraya verilen randevu hastada metastaza (Herhangi bir yerde oluşan hastalığın başka yere sıçraması) hatta hayati sonuçlara yol açabilir diye konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Barış Yarkadaş, Kastamonu Devlet Hastanesinde tedavi gören Sevgi Atılkan'ın muayene belgesini basına göstererek “Elimdeki randevu kartı, sağlık sisteminin çöktüğünün kanıtıdır” dedi.

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

Kastamonu’da 23.03.2018 tarihinde muayene olan hasta Sevgi Atılkan’a 01.11.2018 tarihine yani tam yedi ay sonraya ‘MEME US (SAĞ-SOL MEME) ve OPERA SAĞ MEME CA’ tetkikleri yaptırması için verilen randevu belgesini basınla paylaşan CHP Milletvekili Yarkadaş “Sağlıkta devrim yaptığını söyleyenler boş konuşuyor. Hastalara tedavi için yedi ay sonrasına randevu veriliyor” dedi. Doktorlarının kanserden şüphelendiği hastaya tam yedi ay sonrasına randevu verildiğini anlatan Yarkadaş “Bunun adı hastayla alay etmektir. Yedi ay içinde hastamızın başına bir şey gelirse, sorumluluğu kim üstlenecek? İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” diye sordu.

‘BİRÇOK HASTA AYNI DURUMDA’

Sağlıkta devrim yapmakla övünen AKP’nin yaptıklarının, karşı devrim olduğunun gün yüzüne çıktığını belirten Yarkadaş “Vatandaşımıza kasım ayının ilk günü için randevu veriliyor. Hastamız önce yanlış gördüğünü sanıyor. Daha sonra kağıdı bir daha okuyor ve yanlışlık olmadığını anlıyor. Sadece bu kişiye değil, diğer hastalara da yedi - sekiz ay sonrasına gün veriliyor. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, daha dün TBMM’de sağlık politikalarını övüyordu. Anlatılanlar ile yaşananlar birbirini tutmuyor. Sağlık sistemi AKP yüzünden tam bir rezalete dönüştü” dedi. 

‘BUGÜN GİT YEDİ AY SONRA GEL’

Hastanelerin, AKP’nin sağlık politikası yüzünden artık hizmet veremediğini belirten Yarkadaş, “Sağlık Bakanı Demircan, masal anlatmayı bıraksın ve vatandaşa hizmet götürsün. Devlet dairelerinde eskiden ‘Bugün git yarın gel’, denildiğini anlatan Yarkadaş  “Bu AKP’yle birlikte ‘Bugün git, yedi ay sonra gel’e dönüştü” diye konuştu.

HAYATİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Yaşananları Evrensel’e değerlendiren Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut, kanserde erken teşhisin önemli ve hayati olduğuna dikkat çekerek “Bu hastalıkta yedi ay sonrasına randevu verilmemeli. Bu tür durumlarda gecikme hastada metastaza yol açabilir. Kanser gibi vakalarda şüphe bile olsa en kısa zamanda randevu verilmelidir” dedi. Kanser teşhisi ya da şüphesinde en geç 10-15 gün içinde randevu verilmesi gerektiğini ifade eden Bulut “Ne yazık ki bu tür uygulamalar çok yaygın. Bir de telefonla randevu sistemi var. Ülkemizde okuma yazma oranının düşük olduğu, yaşlıların telefonda yönlendirme yapmayı başaramaması nedeniyle çoğu zaman randevu bile alınamıyor” dedi. Sadece kanser vakalarında değil ülkemizde yaygın olan kalp hastalıkları ve endokrin bozuklukları vakalarında bu tür geç kalmış randevularla sık karşılaştıklarını anlatan Bulut  “Bu tür geç randevular hastada geri dönülmez ve hatta hayati sonuçlara yol açabilir” dedi.

BİR AİLE HEKİMİNE 4 BİN HASTA DÜŞÜYOR

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, araştırma sonuçlarına göre erkek aile hekimlerinin yüzde 37’sinin, kadın aile hekimlerinin yüzde 34’ünün mutsuz olduğunu belirterek, “Bu tablodan sağlıklı bir sonuca varmak mümkün değil” dedi. Çamak,  ortalama 4 bin hastaya hizmet vermek zorunda olan aile hekimlerinin üzerindeki iş yükünün azaltılması, aile sağlığı merkezlerinin giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı.

'YETERLİ EKİPMAN OLMAMASINDAN KAYNAKLI, DİYE DÜŞÜNÜYORUM'

Sevgi Atılkan
Sevgi Atılkan

Kastamonu'da yaşayan Sevgi Atılkan, Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi sonrası doktorunun kendisinden mamografi çektirmesini istediğini belirterek 7 ay sonraya gün verilmesine çok şaşırdığını söyledi.

Atılkan, "Bir tesadüf sonucu 'ameliyat olmam gerektiği' söylendi ve ameliyat oldum. Daha sonra ameliyat sırasında alınan kitlenin iyi olmadığını, her sene mamografi ve ultrason çektirmem gerektiğini belirtiler. Benim doktorlarla veya hastane personeli ile ilgili hiçbir problemim şikayetim yok. Bu uzun süre, doktorların elinin altında yeterli ekipmanın olmamasından kaynaklı diye düşünüyorum" dedi.

'ÖZEL HASTANEDE DAHA KISA SÜREDE HALLOLUYOR AMA BU PARAYLA OLUYOR'

Sevgi Atıkan
Necdet Atılkan ve Sevgi Atılkan 

Sevgi Atıkan'ın eşi Necdet Atılkan ise "Eşimin rahatsızlığı nedeniyle genel cerrahi bölümüne gittik. Bölüm doktoru bizden mamografi istedi. Bunu da 1 Kasım 2018'e verdiler. Bizim hastalığımız eğer başlangıç aşamasındaysa 7- 8 ay beklemek için uzun bir süre. Özel hastaneye gitsek bunlar daha kısa sürede halloluyor ama bu da parayla oluyor. Ben emekliyim ve işimizin devlet hastanesinde görülmesini istedik; ancak devlet hastanesinde bu süre uzun olunca hem kendi adımıza hem de diğer vatandaşlar adına rahatsız olduk" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kore’ler zirvesi 27 Nisan’da

SONRAKİ HABER

Çin’den ABD’ye ticari uyarı: Pandora’nın kutusunu açma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa