TESK Genel Başkanı: Elektrikte indirim beklerken ikinci zam geldi
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, esnaf ve vatandaşı zorlayan faturalardaki kesintilere dikkat çekti.
Elektrik ve su faturalarında birçok kalemden alınan ücretlerden esnaf ve sanatkarların muaf tutulması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, indirim beklerken yılın ilk 3 ayında 2 kez elektrik zammı gelmesinin esnafı şaşırttığını söyledi.
Hem esnafı hem vatandaşı zorlayan faturalardaki kesintilere dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik faturalarında enerji fonu, TRT payı, tüketim vergileri, KDV, dağıtım bedeli, yuvarlama farkı olmak üzere tüketim bedeli hariç 6 ayrı kalemden, su faturalarında atık su bedeli, şube yolu bakım bedeli yani dağıtım bedeli, KDV, çevre temizlik vergisi olmak üzere tüketim hariç 4 ayrı kalemden ek ücret yansıtılıyor. Bu yansıtılan ücretler elektrik faturasının toplam yüzde 49’u, su faturasının toplam yüzde 59’una tekabül ediyor. Yani elektrik faturasında tüketilen miktar, gelen faturanın yarısı, suda ise yarıdan da daha az miktarı. Özellikle dağıtım bedeli ve sayaç okuma bedeli, kaldırılmalı. Ankara’da şube yolu bakım bedeli olarak faturaya yansıyan 5 TL’lik bu bedel hem esnafı hem vatandaşı zorluyor. Eskiden su faturaları elektriğin üçte biri kadar gelirdi şimdi su elektriği solladı” diye konuştu.
ZAM ESNAFIN IŞIĞINI SÖNDÜRÜR
İndirim beklerken zam yapılmasının şaşırtıcı olduğunu belirten Palandöken sözlerine şöyle devam etti: “Bugün esnaf sokağını temizlemez ve aydınlatmaz ise her yer karanlık ve kirli olur. Sokağını temizleyen ve aydınlatan esnafın elektrik ve su faturalarında mutlaka indirime gidilmeli. Elektriğe Ocak’ta yüzde 8.08, Nisan’da yüzde 2.89 olmak üzere ilk 3 ayda 2 kez zam yapılmış oldu. Elektrik zamları esnafın ışığını söndürür. Esnaf sürekli değişen ve gelişen dünyada teknolojiye ayak uydurup, mantar gibi çoğalan zincir market ve AVM’ler ile yarışmak durumundadır. Az sermayesi olan esnafın kazancı da kendisine göredir. Vergilerin yanısıra ve bu haksız rekabet ile başa çıkmaya çalışan esnaf elektrik ve su faturasındaki tüketim bedeli dışındaki ücretlerden muaf olmalıdır. Ya da dağıtım ve okuma bedellerinde esnafa özel tarife uygulanmalıdır. Her zaman korunup desteklenmesi gereken kesim esnaftır.” (ANKARA)