Finlandiya’da belediyeler sağlıkta özelleştirme tasarısına direnecek
Helsinki Belediyesi, Finlandiya'da sağlıkta özelleştirmeyi hayata geçirecek 'Sağlık ve Bölge Yasa Tasarısı'na karşı çıkma kararı aldı.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Finlandiya’da seçme özgürlüğü vereceği iddiasıyla hastaları özel sağlık kuruluşlarına yönlendiren ve sağlıkta özelleştirmeyi güçlendirecek olan “Sağlık ve Bölge Yasa Tasarısı” direnişle karşılanıyor. Son olarak Helsinki Belediyesi, yasaya karşı çıkma kararı aldı.
TASARRUF PLANLANIYOR
Yasa tasarısı hastalara, özel ve kamuda çalışma yürüten hastane ve sağlık ocakları arasında “seçim yapma” imkanı tanıyor. Sağlık ve Sosyal Bakanı Annika Saarikko, hastalara özel veya kamu hastaneleri arasında “seçme özgürlüğü” getirdiğini söylediği değişikliğin sağlık hizmetlerinin kalitesi ve erişilebilirliğini iyileştireceğini öne sürüyor. Hükümet sosyal hizmet ve sağlık maliyetlerinin 5.3 milyar avroya düşeceğini ve devletin tasarruf edeceğini iddia ediyor. Yine hükümetin yaptığı tahminlere göre kamu sektöründe çalışan 6 ila 25 bin arasındaki kamu emekçisi de özel sektöre geçecek.
HİZMET BÖLÜNECEK
Yasa tasarısı, sağlık hizmetleri açısından coğrafi bölgelerin oluşmasını öngörüyor. Sağlık kurumlarına tedavi ettikleri hasta sayısına göre ödeme yapılacak. Ödemeler ise hastaların yaş ve hastalık durumlarına göre farklılık gösterilecek.
Hükümet tasarıyı bu yılın Haziran ayının sonuna kadar parlamentodan geçirmeyi hedefliyor. Temmuz 2020’de bölgelerin sosyal hizmet ve sağlık hizmetlerini devralmaları, Ekim ayında da hastaların kamu ya da özel sektör arasında “seçim yapma özgürlükleri”ni başlatmayı öngörüyor.
SAĞLIK ŞİRKETLERİNİN YETKİLERİ ARTACAK
Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin belediyelerde yaptığı anketin sonuçları 28 belediyenin, sağlık şirketlerinin yetkilerini artıracağı ve belediyelerinkini azaltacağını belirterek tasarıya karşı çıktıklarını gösterdi. Belediye başkanlarının tamamı yasa tasarısının parlamentodan geçmesi durumunda sağlık ocaklarının sayılarının azalacağını söyledi.
Helsinki Belediye Meclisinde de hükümetin önerisi ele alınarak tartışıldı. Söz alan belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri, söz konusu reformun Finlandiya’nın büyük illerindeki gelişmeye engel olacağını söyledi.
BELEDİYEDE OYLAMA
Ulusal Birlik Partili Helsinki Belediye Başkanı Jan Vapaavuori, hükümet ve kendi partisine de sert eleştiriler yöneltti. Vapaavuori’nin “Bunu yapan hükümet ya ahmak ya da sorumsuzdur ya da her ikisi” demesi alkışlarla karşılık buldu. Yapılan oylamada 3 oya karşı 82 oyla Hükümetin taslağına karşı çıkılması kararı alındı.
Halk Sağlığı Enstitüsü eski Başkanı Prof. Jussi Huttunen de, Finlandiya’nın en büyük belediyesinin reforma karşı çıkmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek “600 bin nüfuslu Helsinki hükümetin planlarına karşı. Bu, önümüzdeki haftalarda ve aylarda tartışılacak reform tartışmalarında etkili olacak” dedi. Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Antti Lidntman da, Helsinki, Vanda, Esbo ve Grankulla belediyelerinin meclis üyelerini bu ayın sonlarına doğru Helsinki’de yapılacak toplantıya çağırdı. Toplantıda belediye meclis üyeleri, reformun engellenmesi için yapacakları etkinlikleri planlayacak.
Fotoğraf: pixabay.com