07 Nisan 2018 09:51
Son Güncellenme Tarihi: 07 Nisan 2018 12:27

Kılıçdaroğlu: Tefeciye borç ödemek için fabrikaları satıyorlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorum’da düzenlenen şeker mitinginde konuştu: Şeker fabrikaları zarar etmiyor, zarar ettiriliyor.

Paylaş

Çorum’da şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı “Büyük Şeker Mitingi” düzenlendi. Çorum Saat Kulesi Meydanı’nda bir araya gelen on binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşen mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu, “Bir ülkeyi yönetenler yakalarını tefeciye kaptırırsa her şeyini satarlar. Son 15 yılda Londra’da bir avuç tefeciye ödenen faiz 150 milyar dolar” dedi.

“Şeker vatandır, vatan satılmaz” yazılı platformun kurulduğu “şeker” mitingine Türkiye’nin dört bir tarafından katılım sağlandı. Mitinge CHP Milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan ve çok sayıda sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

KILIÇDAROĞLU KONUŞTU

Mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin ‘içerideki bir grup tefeciye’ ödedikleri faizin 675 milyar lira olduğunu ifade ederek, “Bir ülkeyi yönetenler yakalarını tefeciye kaptırırsa her şeyini satarlar. Son 15 yılda Londra’da bir avuç tefeciye ödenen faiz 150 milyar dolar. Siz Ankara’daki beyler son 15 yılda Londra ağırlıklı bir avuç tefeciye 150 milyar dolar faiz ödediler. Çıkıp desinler ki bu yalandır. İçerideki bir grup tefeciye ödedikleri faiz 675 milyar lira. Ankara’daki beyefendiler ‘Bu yalandır’ diyemez, çünkü bunlar devletin rakamları. Türkiye’yi yönetemiyorlar. Bunun için koltuk ittifakı kurdular. Biz ise şeker ittifakı kurduk” dedi.

‘FABRİKALAR  ZARAR ETMİYOR, KANDIRIYORLAR’

Hükümetin şeker fabrikalarının satışını ‘Fabrikaların zarar etmesi’ iddiasıyla gerekçelendirmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “İnanıyor musunuz? Vallahi de billahi de tillahi de zarar etmiyor. Sizi kandırıyorlar. Zarar etmiyorlar, zarar ettiriliyorlar. Milleti kandırıyorlar. Bu ülkenin insanları artık yalana doydu. Hiçbir şeker fabrikası zarar etmez, yeter ki adam gibi çalıştırın. 2002’de şeker ihraç ederdik, şimdi şeker ithal ediyoruz. Fabrikalar var, işçi var, tarla var, su var, neden çalıştırmıyorsunuz?​” dedi.

ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜNYA 5.Sİ

“Şeker fabrikaları kurmayıp da başbakanlık koltuğunda oturan bir kişi var onu da siz biliyorsunuz. Hayatında şeker fabrikaları kurmayan şimdi ‘Şeker fabrikalarını satacağım’ diyor” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Şeker pancarı üretiminde Türkiye dünya beşincisi. Bunu hazmedemiyorlar. Türkiye’yi bu sektörden çıkarmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz”

‘DIŞARIDAKİLER ŞEKERİ SAT DİYOR, BUNLAR EMREDERSİNİZ DİYOR’

Son 15 yılda birçok fabrikanın satıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Satıştan 60 milyar dolar aldılar. Vergiler de yetmedi şimdi sıra şeker fabrikalarına geldi. Memleketi yönetemiyorlar, yakayı tefeciye kaptırdılar. Dışarıdakiler şekeri sat diyor, bunlar emredersiniz diyor” sözleriyle tepki gösterdi. “Yem sanayisini sattılar. Yemin yarısını dışardan alıyoruz” sözleriyle konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu “Saman ithal ediyorsanız bu memlekette bir dert var demektir. Saman ithal eden yöneticilerden bu memlekete hayır gelmez” diye konuştu.

NİĞDE-BOR VE KIRŞEHİR ŞEKERİN SATIŞINA TEPKİ

Kamuoyundan gelen tüm itirazlara rağmen Niğde-Bor ve Kırşehir Şeker fabrikalarının önceki gün gerçekleştirilen satışına Çorum’da büyük tepki vardı. Fabrikaların satışı aynı zamanda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. (Çorum/EVRENSEL)


KIRŞEHİR ŞEKERİ PARAVAN ŞİRKET Mİ ALDI?

Kırşehir Şeker Fabrikasını 330 milyon lira ile satın alan Tutgu Gıda sektörde bilinen bir firma değil. Hakkında internet ortamında, sosyal medya hiçbir bilgi bulunmuyor. Tutgu Gıda’nın kim ya da kimlerin firması olduğu merak konusu. Şu anda bilinen tek şey firmanın adı: “Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi”.

“Sadece şeker fabrikası İhaleleri için kurulan bir şirket mi ya da başka sektördeki büyük bir firmanın paravan şirketi mi?​” sorularının yanıtı bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)


BOR ŞEKER NEDEN SATIN ALINDI: ARSA İÇİN Mİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN Mİ?

Niğde Bor Şeker Fabrikasının yangından mal kaçırır gibi apar topar satıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, özelleştirmeye tepki gösterdi: “Bir bakkal dükkanı bile bu şekilde haraç-mezat satılmaz. Fabrikayı satın alan Cumhurbaşkanının Rizeli hemşehrisi Doğuş Çay burayı çalıştırmaya mı aldı yoksa kapatmak için mi aldı süreç içinde göreceğiz.” Satıştaki amacın şeker fabrikalarının yaşaması olmadığını iddia eden Gürer, “Ülke nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve yoğunlaştırılmış tatlandırıcılara mahkum edilecektir” dedi. (İSTANBUL)


2012’DE FİYATI 600 MİLYONDU, YARI FİYATINA GİTTİ

Şeker fabrikalarıyla ilgili 2011 ve 2012 yıllarında de özelleştirme kararı alınıp ihale süreci gerçekleştirilmiş ihalelerin ilki Danıştay ikincisi ise Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile iptal edilmişti. 2012 yılında satışa çıkarılan 14 fabrika içerisinde yer alan ve önceki gün 336 milyon TL’ye satılan Bor Şeker Fabrikasına o dönem 125 milyon dolar (Yaklaşık 600 milyon TL) bedel biçilmişti. Danıştayın  2011 yılında iptal ettiği ihalede C portföyündeki Kastamonu, Yozgat, Kırşehir, Turhal ve Çorum şeker fabrikaları 656 milyon dolar, B portföyündeki Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan şeker fabrikaları da 265 milyon 500 bin dolara satılmıştı. 10 fabrikanın bedeli yaklaşık 922 milyon doları bulmuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Fotoğraflar: Taner Şimşek/ Evrensel

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘İZBAN’da piyasacı anlayıştan geri dönülmelidir’

SONRAKİ HABER

‘Performans sistemi kadınların kazanılmış haklarına saldırıdır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa