01 Mayıs 2018 09:48
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2018 15:40

İl il 1 Mayıs kutlamaları - 1 Mayıs 2018

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde Türkiye genelinde yapılan kutlamalar...

Fotoğraf: Fırat Turgut/EVRENSEL

Paylaş

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde işçi ve emekçiler, yurdun dört bir yanında OHAL ve sömürüye karşı emek, barış ve demokrasi için alanlara çıktı.

İşte il il 1 Mayıs kutlamaları:

İSTANBUL

İstanbul’da İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı kutlamak için on binlerce işçi ve emekçi Maltepe Meydanı’ndaydı. İşçi ve emekçiler başta OHAL’in son bulmasını, grev yasaklarının sona ermesini istedi. İşçi ve emekçilerin talepleri arasında “Ayrımsız şartsız kadro”, “İnsanca yaşanabilecek bir ücret”, “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi”, “İş cinayetlerinin son bulması” yer aldı. Son yıllarda yapılan kutlamalara göre bu sene İstanbul 1 Mayıs’ının kalabalık olması dikkat çekti.

İZMİR

Yüz binin üzerinde emekçinin katıldığı İzmir 1 Mayıs Mitingi'nde, 24 Haziran'daki erken seçime kadar her günü 1 Mayıs ruhu ile karşılama ve tek adama geçit vermeme çağrısı yapıldı.

ANKARA

Ankara'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve ATO'nun çağrısıyla düzenlendi. 1 Mayıs'ı Hatay'da düzenleyen Türk-İş, Ankara'da bağlı sendikalarına başkentteki mitinge katılmasına izin vermedi.  Türk-İş tertip komitesinden çekilmesine rağmen Ankara'da 1 Mayıs binlerce kişinin katılımıyla kitleseldi. Tandoğan'a yürüyen işçiler, kamu emekçileri, hekimler, mimar ve mühendisler, kadınlar, gençler, siyasi partiler özellikle OHAL'e tepki gösterdi. 24 Haziran seçimleri öncesi mesajların verildiği 1 Mayıs'ta “Güzel günler göreceğiz” denildi.

EMEKÇİ SEMTİ SİNCAN’DA MÜCADELE ÇAĞRISI

Sincan'da işçi ve emekçilerin toplanma alanı Lale Meydanı oldu. Halaylarla bayram havasında geçen kutlamada konuşan Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, iki yıldır ülkenin OHAL ve KHK’lerle yönetilmesine, Meclisin işlevsizleştirilmesine karşı özgür ve demokratik bir Türkiye için alanlarda olduklarını söyledi. 

Okulları nitelikli niteliksiz diye ayıran, işçilerin çocuklarına tercih bırakmayarak onları geleceksizleştiren iktidara, eğitim emekçilerine getirilen performans ve sınav dayatmasına ‘hayır’ demek için de alanlarda olduklarını belirten Şimşek katılımcılara şu soruyu yöneltti: “İşsizliğin, yoksulluğun, güvencesizliğin pençesinde kendisine şehitlik ve gazilikten başka bir gelecek sunulmayan gençler için, uluslararası ve yerli tekellerin, bankaların, istismarcı siyasi partilerin oyuncağı yapılmaktan bunalmış küçük üreticiler, mazota ve gübreye ödediği paranın ürettiği mahsulden fazla olması nedeniyle her gün yoksullaşan, borç batağında boğulan çiftçinin hakları için, işimize, ekmeğimize, özgürlüğümüze sahip çıkmak insanca yaşam ve demokratik bir Türkiye için mücadele etmeye var mısınız?​”

OSTİM’DE 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ

Sincan, OSTİM, Mamak ve Batıkent’te bir araya gelen emekçiler kendi yaşam ve çalışma alanlarında yaptıkları kutlamaların ardından Tandoğan’a katıldı. OSTİM’de metro durağı önünde buluşan işçiler, sarı baretlerle yürüyüş başlattı. “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” sloganları eşliğinde atölyeleri dolaşan işçiler, çalışan arkadaşlarını 1 Mayıs’a davet etti. 

Resmi tatil olmasına rağmen çalışan işçilere 1 Mayıs’a katılam çağrısı yapan yürüyüş yapan işçiler ziyaret ettikleri atölyelerde sınıf kardeşlerine eyleme gelmeseler dahi resmi tatilde çalışmalarının karşılığı fazla mesai ücretlerini talep etmelerini salık verdi. (ANKARA)

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde İstasyon (5 Haziran) Meydanı’nda kutlandı. Mitinge TGS, HDP, EMEP, CHP, ESP, ÖSP, PSK’nin yanı sıra binlerce işçi ve emekçi katıldı.

TRAKYA'DA 1 MAYIS

1 Mayıs, Trakya'da Lüleburgaz, Edirne, Çerkezköy ve Çorlu'da kutlandı. İşçiler OHAL'e ve grev yasağına tepki gösterdi.

KAYSERİ

Kayseri’de 2 ayrı kutlama yapıldı. Ortak 1 Mayıs’a katılmama kararı alan Türk-İş, 300 işçinin katılımıyla Kayseri Meydanında kutlama yaptı. Ortak kutlama ise Mimar Sinan Parkı’nda yapıldı.

KESK, EMEP, HDP, CHP, BHH, HAGED, Hacı Bektaş-i Veli Derneği ve çok sayıda yurttaş katıldı.

3 koldan yürüyüş yapan işçi ve emekçiler “İş, ekmek, özgürlük", "Ne darbe, ne OHAL demokratik Türkiye” sloganlarını attılar. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak katıldığı yürüyüşte, kadın hakkı ihlallerine, yaşanan şiddet ve cinayetlere dikkat çekildi, çocuk istismarları protesto edildi.

Erciyes Üniversitesinde taşeron işçi olarak çalışırken işten atılan Deniz Erişir yaptığı konuşmada taşerona son verdiğini iddia eden hükümete seslenerek “Taşerona son veriyoruz dediler ama yüzlerce binlerce işçi kapı önüne konulduk. Onlar için varsa yoksa patron kesimi. Sermayenin çıkarı. Zaten ‘Biz OHAL’i siz patronlara yarasın diye çıkardık, bakın grev oluyor mu hiç’ demiyorlar mı?​” dedi.

Alanda konuşmalar sürerken alan dışında bir polisin silahının ateş almasıyla 5 el silah sesi duyuldu. Yapılan açıklamalarla provokasyona gelmeyen kitle, birbirini sakinleştirerek kutlamaya devam etti. (Kayseri/EVRENSEL)

KOCAELİ

Kocaeli'de bir araya gelen sendika, meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri saat 10.00 itibariyle Uğur Mumcu Parkı'nda bir araya gelerek İstanbul Maltepe Mitingi'ne hareket ettiler.

KOCAELİ - MEMUR-SEN

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 Mayıs’ı İzmit’te kutladı. Yaklaşık 10 bin kamu emekçisinin katıldığı mitingde ‘Emperyalizme, kapitalizme, siyonizme hayır’, ‘Dünya beşten, emek sermayeden büyük’, ‘Adil bir dünya için hep birlikte’, ‘Birlikte örgütlendik, örgütlenerek güçlendik’ yazılı pankartları yer aldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamuda bütün sözleşmelilerin kadroya alınmasını ve grevsiz toplu sözleşme çarpıklığına son verilmesini istedi. Konuşmaların ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve sendika genel başkanları, miting alanında bulunanlara kırmızı karanfil attı. (Kocaeli/DHA)

GEBZE

Gebze Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla bir araya gelen 10 bine yakın işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.

Mitingde OHAL’e tepki gösterilirken, 24 Haziran’da gerçekleşecek seçim öncesi emeğin sesinin Gebze Kent Meydanı’nda yükseltildiği, işçilerin tercihini emek ve demokrasiden yana kullanacağı vurgulandı.

ZONGULDAK: ORTAK MÜCADELEYLE MADENLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Zonguldak'ta istasyondan başlayan 1 Mayıs yürüyüşü Madenci Anıtı önünde son buldu.

Burada ilk konuşmayı Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü  Erdoğan Kaymakçı yaptı. Kaymakçı, “Her 1 Mayıs’ta kadını erkeği inatla bu alanlarda buluşuyoruz.  Özgür ve demokratik ülke için ant içiyoruz. Değerli Zonguldaklılar üniversitelerimiz rehin alınıyor. Bugün barışı, laikliği savunan binlerce üniversiteli hapiste tutuluyor. Baskılarla yasaklarla susturmaya çalışılıyor. Kömür havzalarımız  peşkeş çekilecek. Mevzuat değişikliği ile bunun ilk adımı atılmıştır. Biz Zonguldak olarak ortak mücadele yürüterek madenlerimize sahip çıkmalıyız. Madencilere borcumuzdur. İşsizliğin ve yoksulluğun kader olmadığı bir ülke özlemini hep birlikte dile getirmeliyiz”  dedi. Saadet Partisinden İYİ Parti’ye ve taraftar gruplarına kadar farklı kesimler mitinge katıldı. 

SORUNLARIMIZ ORTAK ÇÖZÜM TEK: BİRLEŞMELİYİZ

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şubesi ve KESK Çaycuma Bileşenleri, 1 Mayıs’ı Cumhuriyet Meydanında kutladı. OYKA Kağıt Fabrikası işçileri, Çaycuma Belediyesi işçilerinin katıldığı mitingde ilk konuşmayı Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan yaptı. Açlık sınırının bin 700 lira olduğu ülkede, milyonlarca emekçiye bin 653 lira ile geçinmenin hak görüldüğünü ifade eden Günsan, “Bugün emekçilerin yüzde 70’i ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyorlar. Kazanımlarımız tek tek elimizden alınıyor. Bu yüzden 1 Mayıs’lar önemlidir.  Mayıs’ta taleplerimizi dile getirip haklarımıza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.İşçiler adına konuşan Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şube Başkanı Hakan Cura da işçilerin köle olmadığını söyleyerek, “Her gün sermayenin yeni bir saldırısıyla karşı karşıya geliyoruz. Kazanılmış haklarımızı bile elimizden almaya çalışıyorlar. Bizim bu ülkede insanca çalışıp, insanca yaşama hakkımız ve talebimiz var. Bu yaşamsal hakkımız bile gasp edilmek isteniyor. Sorunlarımız ortak çözüm tektir. Bu çözüm tüm güçlerimizi birleştirmekten geçiyor. Biz, gündüzleri sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir ülkede yaşamak istiyoruz” dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)

KONYA

Konya’da 1 Mayıs KESK ve DİSK öncülüğünde kutlandı. Kutlamaya CHP HDP ve Halkevleri de katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Yakup Çetinkaya 1 Mayıs bildirisini okudu. Bine yakın kişinin katıldığı mitingde OHAL’in kaldırılması talebi öne çıktı.

BARTIN

GMİS, TEKSİF, Yol-İş, Eğitim Sen, ESM, BES ve SES'in düzenlediği 1 Mayıs'a CHP, Halkevleri, Eğitim-İş ve Karabük'ten gelen emekçilerle birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı.

ÇORUM'DA ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNE TEPKİ

Çorum'da yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde başta şeker fabrikası ve karayolları işçileri olmak üzere çok sayıda işçi ve emekçi, özelleştirmeye, hak gasplarına, kadro talebinin yerine getirilmemesine tepki gösterdi.

Mitingde şeker fabrikalarının satılması “Şekeri satanı biz de satarız”, “Şekere uzanan eller kırılsın”, “Şeker vatandır, vatan satılmaz” sloganlarıyla protesto edildi.

Türk-İş’e bağlı Şeker-İş, Yol-iş ve Belediye-iş, KESK’e bağlı Eğitim Sen, BES, SES, Tüm Bel-Sen, Tarım Orkam-Sen, DİSK’e bağlı Emekli/Sen, Sosyal-iş, Tüm Köy-Sen, CHP, EMEP, HDP, ÖDP, Çağdaş Avukatlar Derneği, Halkevleri, Halk-Lis ve Haziran Hareketi üye ve yöneticileri kendi pankart ve dövizleriyle miting alanındaki yerini aldı. 2016 ve 2017 1 Mayıs’ına göre daha kitlesel gerçekleşen mitingde konuşan Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, “Biz OHAL’i grevleri engellemek için kullanıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert tepki gösterdi.OHAL’in teröre karşı kullanıldığı yönündeki propagandanın gerçekçi olmadığının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla bir kez daha gün yüzüne çıktığını kaydeden Kahraman, “Özgürlükleri kısıtlayarak ne yapmak istiyorsunuz” diye sordu. Şeker Fabrikası’nın özelleştirilme sürecine değinen Kahraman, “İşçimizin tırnağına bile zarar gelmeyecek. Burada asıl kaybeden Çorum olacaktır” dedi. (Çorum/EVRENSEL)

ADANA

Adana 1 Mayısı mitingi Kasım Gülek Köprüsü’nde başlayan yürüyüşün ardından İstasyon Meydanı’nda gerçekleşen mitingle kutlandı. DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar ile Türk İş’e bağlı TÜMTİS, HDP, CHP, EMEP, Halkevleri, Haziran Hareketi, ESP, SYKP gibi siyasi parti ve kurumlar insanca yaşayacak ücret ve OHAL’in kaldırılmasını talep etti. Taşeron düzenlemesi ile taşerondan belediye şirketine geçirilen Çukurova Belediyesi işçileri de örgütlendikleri Genel İş sendikası ile 1 Mayıs alanında yerini aldı. Üniversitelerin bölünmesine karşı olan gençliğin talepleri arasında özerk üniversite, parasız eğitim, ve bölgenin geleceği açısından önemli olan nükleer santralden vazgeçilmesi talepleri yer aldı. Genel İş ve TÜM TİS sendikaları işyeri önünde kortej oluşturarak toplanma alanına geldi. TÜMTİS yürüyüş yaparken Polis müdahale etmek istedi ancak işçilerin tepkisi üzerine yürüyüşe izin verildi. Kutlamada CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve Elif Doğan Türkmen ile HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş halkı selamladı. Vekiller kısa konuşmalarında 1 Mayısın sadece Emek günü olmadığını belirterek 24 Haziran'da faşizme karşı oy verme çağrısı yaptılar. 

'BİZİ MÜCADELEDEN İHRAÇ EDEMEZLER'

işçiler gerçek bir kadro talep etti. OHAL KHK'si ile ihraç edilen kamu emekçileri "İşimizi, ekmeğimizi, öğrencimizi istiyoruz. Geri döneceğiz" pankartı ile yürüdü. Kendilerini hiç bir gerekçe göstermeden yasal gerekçe olmadan işten attıklarını ifade eden Eğtim Sen üyesi Aydın Tan, "Kanunsuz olması KHK ile atmalarından belli. Bir yasal gerekçe olsaydı bizi mahkeme yoluyla işten atarlardı. Biz demokratik eğitim, demokrasi mücadelesi verdiğimiz için ihraç edildik. Biz işimiz, öğrencilerimiz için buradayız.  Bizi demokrasi mücadelesinden ihraç edemezler"dedi. Bir başka eğitimci Münir Korkmaz, demokratik bir eğitim ve barış istedikleri için ihraç edildiklerini belirterek "18 ay oldu.hakkımızda tek bir suçlama yok. Biz geri dönünceye kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi. Baki Döner da demokratik, laik, anadilinde eğitim istemeye devam edeceklerini ifade etti. 

NORM KADRO İSTİYORUZ 

Çukurova Belediyesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken taşeron düzenlemesi ile belediye şirketine geçirilen işçiler de alanda yerini aldı. Kısa bir süre önce Genel İş Sendikasında örgütlenen işçiler verilen kadronun beklentilerini karşılamadığını söyledi. Özge Karasaç isimli işçi norm kadro beklediklerini söyledi. 2020'ye kadar yüksek hakem kurulunun ücretinin geçerli olacağını dile getiren Karasaç, TİS için de mücadele edeceklerini söyledi. itingde OHAL’siz bir ortamda; eşit, özgür,adil, laik ve demokratik bir gelecek talepleri dile getirildi.

Tertip komitesi adına konuşma yapan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel insanca bir yaşam içn taşeron çalıştırmayla, özel istihdam bürolarıyla, esnek çalıştırmayla, sözleşmeli personel uygulamalarıyla köle olmaya direndiklerini belirterek “Bu yüzden kıdem tazminatımıza, örgütlenme hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bu yüzden grev ve gerçek toplu sözleşme ile örgütlenme ve siyaset yapma hakkımızın engellenmesine karşı çıkıyoruz dedi. Hükümetin OHAL’i işçilerin grevlerini yasaklamak için kullandıklarını bir kez daha itiraf ettiğini dile getiren Yüksel, OHAL’in kaldırılmasını istedi.

Toplu sözleşmeli, grevli sendikal hak ve özgürlüklerini kullanmak istediklerini dile getiren Yüksel, “Ülkemizde ve bölgemizde barış ve kardeşlik güçlendirilmelidir. Örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebilme, yaşama, çalışma ve eğitim özgürlüğü genişletilmelidir. Kürt sorunu barışçıl ve demokratik bir tarzda çözüme kavuşturulmalıdır. Artık ölüm, savaş, çatışma  istemiyoruz. Zorunlu din dersi uygulamaları ile özellikle Aleviler üzerinde ki asimilasyon politikalarına son verilmesini istiyoruz” dedi.

ADANA - HAK İŞ MİTİNGİ

Hak İş’in merkezi 1 Mayıs mitingi düzenlendi. Çok sayda ilden Adana’da toplanan emekçiler Adana’da İstasyon Meydanı’nda (Uğur Mumcu Meydanı) taleplerini dile getirdi.  Mitingin en yakıcı konularından biri taşeron düzenlemesinin dışında kalan işçilerin kadro talebi oldu.

MERSİN

1 Mayıs Mersin’de sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde başlayan yürüyüşe sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla binlerce işçi, emekçi, halk sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na akın etti. Gençliğin yoğun olarak katılım sağladığı 1 Mayıs programı ardından Hüseyin Turan’ın sahne alması ile türkü ve halaylar eşliğinde sona erdi.

Tertip komitesi adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, ‘‘1 Mayıs’ı AKP hükümetinin OHAL’ ci  yasaları ile emekçilerin haklarına, özgürlüklere, demokrasiye karşı girişmiş bir saldırı dalgası altında kutladıklarını’’ söyleyen Göksoy devamında, ‘‘Özgürlüklerin değil baskı süreklileşti, AKP hükümeti OHAL ve KHK ile meclisi devre dışı bırakarak toplumu adeta bir cendere içine sıkıştırdı ve bu durum toplumda daha fazla işsizlik ve daha fazla yoksulluğu süreklileştirdi. Taşerona kadro aldatması işten atmanın gerekçesine dönüştü, uzun süredir taşeronda çalışan işçilerin kadro umudunu sömüren, AKP hükümeti kadro yerine belediye şirket işçisi yaptı. Bununla yetinmedi kadro yerine belediye işçilerini güvenlik soruşturması adı altında binlerce işçiyi işlerinden etti. Büyüme masalına karşı işsizlik artığını ifade eden Göksoy, ‘‘İş cinayetleri devam ediyor. Kar için doğa talan ediliyor. Bölgedeki emperyalist müdahale ve savaş sürüyor. Verecekleri yalandan ve zordan başka bir şey kalmadı.’’

Mersin Kadın Platformu Adına Açıklama Yapan Nadide Toker ise kadınlar olarak şiddete karşı 8 Mart’ta, emeğin sömürülmesine karşıda 1 Mayıs’ta alanlarda olduklarını belirterek,“ 1 Mayıs için, emeğimiz için alanlardayız. Kadınlar burada, kadınlar direniyor. Kadınlara, tüm baskılara ve haksızlıklara karşı sesini yükselt diyoruz ve güvencesiz çalışmaya hayır diyoruz. Biz kadınlar özgürleşmek için haklarını sonuna kadar kullanacağı demokratik bir ülke istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın kadın dayanışması’’ dedi.

TARSUS

Sendika, siyasi parti ve derneklerin oluşturduğu tertip komitesinin organize ettiği 1 Mayıs Tarsus'ta kutlandı. Aznakay Parkı'nda toplanan yaklaşık 1500 kişi kalabalık kortejler oluşturarak sloganlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Saygı duruşundan sonra kitle hep birlikte 1 Mayıs marşını söyledi.

Tertip komitesi adına konuşan Eğitim Sen Tarsus Şubesi Başkanı Eyüp Kızıl, "8 saat çalışma, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse" talepleriyle 1886'da mücadele eden işçilerin yaktığı meşale bugün dünyanın tüm meydanlarını aydınlatıyor" dedi. (Tarsus/EVRENSEL)

ANAMUR

Anamur'da emekçiler Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Özellikle üretici köylülerin talepleriyle alanda yerini alması dikkat çekti. Akine köylüleri orak ve çekiçleriyle renkli bir görüntü oluşturdu.

BÖLGE'DE 1 MAYIS

Bölge illerinde başta Diyarbakır, Antep, Malatya, Dersim, Elazığ, Adıyaman, Van, Erzincan, Kars, Hakkari, Mardin, Batman ve Urfa olmak üzere binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak, OHAL’e karşı mücadele çağrı yaptı.

{{351398}}

MALATYA

Malatya’da coşkulu başlayan 1 Mayıs mitingi, sağanak nedeniyle yarıda kaldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelen emekçiler kortejler oluşturarak alana yürüdü. Bu yıl OHAL’in kaldırılması ve demokrasi talebinin öne çıktığı 1 Mayıs mitingine KESK, DİSK, TMMOB, EMEP, CHP, HDP, Birleşik Haziran Hareketi ve çok sayıda emekçi katıldı.

DERSİM

Dersim’de 1 Mayıs kutlaması, Seyit Rıza meydanında yapıldı. Geçen yıla oranla katılımın yükseldiği kutlamaya KESK’e bağlı sendikalar, DİSK’e bağlı; Genel İş, Gıda İş’e üye Munzur Su İşçileri, Yol-İş, EMEP, HDP ve CHP’nin yanı sıra bini aşkın kişi katıldı.

ADIYAMAN

Adıyaman’da 1 Mayıs yüzlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. Mitinge KESK, CHP, EMEP, HDP, ÖSP, İHD, Saadet Partisi, PSKD, Adıyaman Barosu, Tabip Odası katıldı.

ELAZIĞ

Elazığ’da Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs’ı Perşembe pazar alanında kutladı. KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra HDP, EMEP, CHP üyelerinde olduğu çok sayıda kişi 1 Mayıs’a katıldı.

ANTEP

Antep'te KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş’in düzenlediği 1 Mayıs mitingi Kırkayak Parkı’nda yapıldı. HDP, DBP, EMEP, SYKP, CHP, TKH, ÖSP, ÖDP, YSGP’in olduğu bini aşkın kişi katıldı. Kutlamaya kadın ve gençlerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

BATMAN

Batman’daki emek örgütlerinin düzenlediği 1 Mayıs mitingi, 16 Mayıs Şehir Stadyumu yanındaki meydanda kutlandı.

HAKKARİ

Hakkari’deki 1 Mayıs kutlamasının adresi Halk Pazarı oldu. “İş güvencesiz çalışmaya hayır”, “Tüm taşeron çalışanlarına kadro”, pankartlarının asıldığı görülen kutlamalara HDP, CHP’li parti yöneticilerin yanı sıra kentteki birçok kitle örgütü temsilcisi katıldı.

MARDİN

KESK ve DİSK öncülüğünde Mardin’de Karayolları Parkı’nda kutlanan 1 Mayıs’a yüzlerce emekçi katıldı.

URFA

Urfa'da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce emekçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yaptıkları basın açıklaması ile kutladı.

ESKİŞEHİR

Eskişehirli işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı Sıhhiye Meydanı'nda kutladı.

DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nın çağrısıyla bir araya gelen sendika, meslek odası, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyeleri slogan ve dövizlerle Aytaç Caddesi'nden Sıhhiye Meydanına yürüdüler.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında alana "Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz" pankartı asıldı.

Sahnede yapılan konuşmaların ardından Ayrık Otu Müzik Grubu sahne aldı. İşçi ve emekçiler, Ayrık Otu'nun söylediği şarkı ve türküler eşliğinde hep birlikte dans edip halay çektiler. (Eskişehir/EVRENSEL)

AMASYA

Amasya 1 Mayıs tertip komitesince düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları Künç Köprü’den Atatürk Anıtına yürünerek başladı. Yürüyüş sırasında AKP’ye, politikalarına ve OHAL’e karşı tepkiler sloganlarla dile getirildi.

Alanda toplanan kitleye hitap eden Eğitim Sen Şube Başkanı ve Tertip Komitesi Başkanı Bülent ERCİYAS, sermayenin her fırsatta emekçileri sömürdüğünü, ancak bunun böyle gelmediğini ve böyle gitmeyeceğini vurguladı. Geçen 1 Mayıs’tan bu zamana kadar emekçiler lehinde olumlu gelişmeler yaşanmadığını, sermayenin ise daha da palazlandırıldığını belirten Erciyas hükümetin OHAL’i grevleri yasaklamak için bir fırsata dönüştürdüğüne vurgu yaptı. Dövizde, akaryakıtta ve diğer tüketim ürünlerinde % 20 ve üzerinde artışlar yaşanırken emekçilere komik zamlar yapıldığını, bunu tersine çevirmenin yolunun da işçilerin sınıf bilinciyle hareket edip sermaye düzenini alaşağı etmesinden geçtiğini söyledi.

Mitinge Türk İş, Belediye İş, KESK, ADD, ÇYDD, Cem Vakfı, Sosyal Haklar Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Merzifon Çevre Platformu, Merzifon Demokrasi Platformu, Amasya Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, Eğitim İş’in yanı sıra Gümüşhacıköy Belediye Başkanı, CHP, EMEP, HDP katıldı. 

BOLU

Bolu’da Türk-iş ve Kamu-Sen'in çağrıcılığını yaptığı 1 Mayıs'a Türk-Metal, Belediye İş, Kamu-Sen, karayollarında çalışan taşeron işçiler ve Emek Partisi katıldı. Belediye meydanında buluşan emekçiler sloganlarla Kardelen Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "İş ekmek özgürlük", " yaşasın sınıf dayanışması", " yaşasın 1 Mayıs işçi bayramı" sloganları atıldı.

Kardelen Meydanı'nda gerçekleşen mitingde  Türk Metal Sendikası Arçelik Temsilcisi Hülya Eren, 1 Mayıs’ın tarihçesini okudu. Daha sonra Türk İş Bolu İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi ve Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Hüsnü Yaman bir basın açıklaması yaptı. Elçi ve Yaman açıklamalarında “İnsana yakışır iş ve yaşam şartlarını sağlamak için tüm emekçiler dayanışma içinde bir aradayız. Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz işyerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dünyanın farklı ülkelerinde ve yurdumuzun değişik illerinde kardeşlerimiz, bizler gibi bugün alanları dolduruyor. Talebimiz çok açık. İnsanca bir yaşam istiyoruz” dedi.

Bolu’da saat 17.00'de KESK'in çağrıcılığında da 1 Mayıs kutlanacak. (Bolu/EVRENSEL)

BALIKESİR

1 Mayıs Balıkesir’de merkez ilçe ile birlikte Ayvalık, Bandırma, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde de coşkuyla kutlanırken işçi ve emekçiler özgün talepleri ile meydanları doldurdu.

Balıkesir merkezindeki kutlama Kuvayi Milliye Meydanında yapıldı. Mitingde öne çıkan talep OHAL’in kaldırılması oldu. Balıkesir Demokrasi Platformu adına konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, iki yıldan bu yana ülkenin OHAL ve KHK’ler ile yönetildiğini söyleyerek “Böyle yönetilmemek, demokratik bir ülke olmak istediğimiz için meydanlardayız” dedi. Miting, müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

BANDIRMA

Bandırma'da 1 Mayıs kutlaması için saat 11.30'da İDO iskelesinin önünde bir araya gelen sendikalar ile emek ve demokrasi güçleri, Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na yürüdüler. Kutlamalar yürüyüşün ardından meydanda devam etti.

Kutlamalara Petrol-İş, Gıda-İş, Emekli-Sen, Eğitim Sen, Eğitim-İş, Genel-İş, Yol-İş, SES, BES, EMEP, CHP, Haziran Hareketi, HDP, HDK bileşenleri ve Alevi kültür dernekleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

MANİSA

Manisa’da 1 Mayıs Mitingi, Cumhuriyet Meydanında yapıldı. Mitinge Manisa Organize Sanayi işçileri, CHP, KESK, HDP, EMEP, İDP, Kadın Meclisi, YKKED, DİSK/Gıda-İş, Manisa Tabip Odası, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim İş ve ADD katıldı. 2500-3000 kişinin katıldığı miting, son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı idi.

DİSK/Gıda-İş İzmir Bölge Temsilcisi Gürsel Köse, Manisa Emek ve Demokrasi Platformu adına yaptığı konuşmada “Yasama yürütme ve yargıyı tek adama bağlayan AKP iktidarını alaşağı etmek için 24 Haziran’a sayılı günler kalmışken daha fazla bir araya gelmeye, safları sıklaştırmaya, birlikte omuz omuza kol kola mücadele etmeye çalışmaya her zamankinden fazla ihtiyaç vardır ve zorunluluktur” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

ÇANAKKALE

Çanakkale'de emek ve demokrasi güçleri Eski Salı Pazarı'nda buluşarak 1 Mayıs alanına yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Eğitim Sen, Eğitim-İş, Tüm Bel-Sen, SES, DİSK, TTB, TMMOB, EMEP, HDP, CHP, TKP ve Halkevleri gibi sendika, meslek örgütü, siyasi parti katıldı. Mitingde İlkay Akkaya işçi ve emekçileri şarkılarla karşıladı. Miting, halaylar eşliğinde son buldu. (Çanakkale/EVRENSEL)

UŞAK

Uşak'ta 1 Mayıs dolayısıyla kutlama, yürüyüş ve miting düzenlendi.

Uşak 1 Eylül Stadyumu önünde toplanan parti, sendika, dernek ve kitle örgütü kuruluşlarının üyeleri, 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "İş ekmek özgürlük", "İşte 1 Mayıs alanlardayız" sloganları atıldı. Daha sonra gruptakiler, arama noktalarından geçerek alana girdi.

Atatürk Anıtı'na çelen koyan siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerinin temsilcileri, saygı duruşunda bulundu,..

Konuşmaların ardından gruptakiler, marşlar söyledi ve halaylar çekti. (Uşak/EVRENSEL)

MUĞLA

Muğla'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, siyasi partiler, sendika ve kitle örgütleri üyelerinin katılımıyla kutlandı. Emirbeyazıt Mahallesi'nde toplanarak sloganlarla yürüyüşe geçen emekçiler, şehir merkezinden geçerek Atatürk Bulvarı'ndan Büyükşehir Belediyesi Sosyo-Kültürel alana ulaştı. (AA)

İSKENDERUN


Hatay'ın İskenderun ilçesinde 1 Mayıs düzenlenen mitingle kutlandı. Kutlamada Türk-İş ve Hak-İş’e neden ilçedeki mitinge katılmadıkları soruldu.

Coşkulu kutlamaya Eğitim Sen, Tüm Bel Sen, Eğitim-İş, TMMOB, İHD, Hacı Bektaşi Veli Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Sosyal Haklar Derneği, Çevre Derneği, CHP, EMEP, HDP, Birleşik Haziran Hareketi, DBP ve SYKP katıldı. Ayrıca CHP Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da katılımcılar arasındaydı. Sahilde Belediye Nikah Salonu önünde kortej oluşturan kitle sloganlarla Anıt Meydanı'na yürüdü. Burada müzik eşliğinde halaylar çekildi sloganlar atıldı.

Miting alanında 1 Mayıs Tertip Komitesi adına söz alan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş katılımcıları Türkçe, Arapça ve Kürtçe selamladı.

İşçi ve emekçilerin ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını belirten Karadaş, “Ekonominin 2017 yılında yüzde 7,4 büyüdüğü söyleniyor ama işçinin emekçinin cebine giren bir şey yok. Bu nasıl bir büyüme ise aynı zamanda enflasyon da faizler de büyümüş,  işsizlik ve yoksulluk büyümüş, cari açık büyümüş, dolar ve avro tavan yapmıştır. Görünen o ki büyüme sadece sermaye için. Ülkenin dış borcu 450 milyar dolar civarında. Dış borç ülke gelirinin yarısını aştı” ifadelerini kullandı.

Sorunların sadece ekonomi ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Karadaş, ülkenin yaklaşık 2 yıldır OHAL ve KHK'lerle yönetildiğe dikkat çekti:  “Gazeteler kapatılıyor. Gazetelere ceza yağıyor. Ülkenin seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, gazetecileri cezaevinde. İktidara gelirken ileri demokrasiyi getireceğiz demişlerdi. Bu mudur ileri demokrasi?​”

AKP hükümetinin “Yurt sulh cihanda sulh" yerine "Yurtta savaş, dünyada savaş” dediğini aktaran Karadaş, “Suriye’yi kim bu hale getirdi? Kim 300 bin kişinin ölümüne neden oldu? Kim Suriye nüfusunun yarısının mülteci durumuna düşmesine neden oldu? Kim onlarca ülkeden cihatçılara sınır kapılarını açıp Suriye’ye gönderdi? Kim Suriye’ye emperyalist müdahaleye destek verdi? Bizim Irak’ta, Sudan’ın Savakin Adası'nda, Katar’da, Somali’de ve özellikle Suriye’de işimiz ne?​” diye sordu.

Her geçen gün kadın cinayetlerinin ve iş cinayetlerinin artığını söyleyen Karadaş, eğitimin ise adeta bir yapboz tahtası halini aldığını ifade etti. İskenderun’un ziraat bahçesine hastane yapılacağını duyduklarını belirten Karadaş, "İskenderun’un son yeşil alanı olan ziraat bahçesi dışında yer mi yok?" diye sordu.

Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının miting kararlarını eşeltiren Karadaş, “Ey Türk-İş! Ülkede işçiler bu kadar düşük ücrete çalışırken, İş kazaları almış başını giderken, ülkede milyonlarca işsiz varken, senin örgütlü olduğun şeker fabrikaları talan edilirken, Hatay’da sana mı kaldı Afrin’le ilgili miting düzenlemek? Ey Hak-İş! Sen ki İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda örgütlüsün. Sen ki İskenderun’dan Osmaniye’ye kadar birçok fabrikada örgütlüsün ve daha geçen hafta senin bir üyen MMK metalürjide Çelik-İş üyesi İbrahim Çetin geçirdiği iş kazasıyla felç oldu. Evet, iki çocuğu olan İbrahim felç oldu ve hayatı karardı. Senin Adana’da işin ne? Neden İskenderun Anıt Alanı'na işçilerini yığmaz ve üyene sahip çıkmazsın? Hak-İş ve Çelik-İş yöneticilerine sesleniyorum; siz niye varsınız?" ifadelerini kullandı.

HATAY

Türk-İş Genel Merkezi, Hatay İtfaiye meydanında 1 Mayıs mitingi yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin Afrin operasyonuna destek vererek başladığı konuşmasında, KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmamasına tepki gösterdi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili ise “Özelleştirirseniz 5 tane fabrika çalışır, geri kalanlar çalışmaz. Onun için bu sevdadan vazgeçin, bu özelleştirmeden vazgeçin. Bu yol çıkmaz bir yol, Et Balık’lar gibi bu ülkede hata yaparsınız vebale girersiniz” dedi. Atalay, “Kudüs de kırmızı çizgimiz, kıdem tazminatı da kırmızı çizgimiz, KİT’ler de kırımızı çizgimiz, şeker de, karayolları da, tarım işçileri de, PTT çalışanları da, özel sektörde örgütlendi diye işten atılanlar da bizim kırmızı çizgimiz” diye konuştu.

İşçilerin davul-zurna eşliğinde halaylar çekmesiyle devam eden program, Atalay’ın alandakilere kırmızı karanfil dağıtmasıyla son buldu. (Hatay/AA)

SİVAS

Sivas'ta Ethembey Parkı önünde toplanan emekçiler Mevlana Miting alanına yürüdü. (AA)

RİZE

Rize'de de Memişağa Parkında toplanan Disk Gıda-İş, Tek Gıda-İş, KESK, Türk Kamu-Sen, Egitim-İş, Haziran Hareketi, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Çay Üreticileri, CHP, EMEP, ÖDP, İYİ Parti ve çeşitli kitle örgütleri, Cumhuriyet Caddesi boyunca tulum eşliğinde türküler ve sloganlarla yürüyüş yaptı.  Gıda-İş mevsimlik ÇAYKUR işçilerine kadro talebinin yer aldığı pankartla yürüyüşe katılırken sık sık “Özelleştirmeye hayır”, “Hak hukuk adalet” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezinin önünde miting düzenlendi. Rize’nin Fındıklı ilçesinde de  coşkuyla kutlanan gerçekleşen mitinge yaklaşık dört yüz kişi katıldı. “OHAL’e hayır”, “Dereler özgürdür, özgür akacak”, “Çaykur halkındır satılamaz”  sloganlarıyla yapılan yürüyüşe CHP, ÖDP, EMEP, Kadın İnsiyatifi, MorPedal, Liseli Gençlik ve  Halkevleri üyeleri katıldı. Mitingde konuşan Efekan Bekiroğlu, ülkenin yoksullaşmasına, hak, hukuk ve adaletin yok sayılmasına,  tek adam rejimi ve erken seçim dayatmasına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Açıklamanın ardından miting halaylarla sona erdi.

RİZE - FINDIKLI: ‘ÇAYKUR HALKINDIR SATILAMAZ’ 

Rize'nin Fındıklı ilçesinde de  1 Mayıs coşkuyla kutladı. Dün gerçekleşen mitinge yaklaşık dört yüz kişi katıldı. “OHAL’e hayır”, “Dereler özgürdür, özgür akacak”, “Çaykur halkındır satılamaz”  sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından dört yolda açıklama yapıldı. CHP, ÖDP, EMEP, Kadın İnsiyatifi, MorPedal, Liseli Gençlik ve  Halkevleri üyelerinin katıldığı mitingde konuşan Efekan Bekiroğlu, ülkenin yoksullaşmasına, hak, hukuk ve adaletin yok sayılmasınma,  tek adam rejimi ve seçim dayatmasına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Açıklamanın ardından miting halaylarla sona erdi. (Rize/EVRENSEL)

ORDU

Ordu merkezindeki sendika ve parti binaları önünde toplanan emekçiler Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

KÜTAHYA

Kütahya'da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamasına KESK'e bağlı sendikalar, CHP Kütahya Teşkilatları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Tavşanlı Şubesi üyeleri katıldı. (AA)

Kütahya'da 1 Mayıs kutlaması

DENİZLİ

Denizli'de, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında yürüyüş düzenlendi.

ÖNCEKİ HABER

SES İzmir Şubesi: Sağlıkta ölümler son bulsun

SONRAKİ HABER

Samsun Devrimci 78’liler Derneğinden dayanışma yemeği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa