10. Kocaeli Kitap Fuarı: Fuara katılım yoğun sahaflara ilgi az
10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okuyucu ve kitapçılarla katılımı ve fuara ilgiyi konuştuk.
Kübra LAZ
Halil YILMAZ
Kocaeli
Çocuk Edebiyatı temasıyla düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar Merkezi’nde devam ediyor. 13 Mayıs akşamına kadar kitapseverlerle buluşacak olan fuarda, söyleşi, panel ve imza etkinlikleri düzenleniyor, yazarlar okurlarıyla buluşuyor. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen fuara katılan yayınevi, yazar ve kitapseverlerle konuştuk. Okurların yoğun olarak katıldığı fuarda, sahaflar ise eskiye nazaran kendilerine ilginin azaldığı kanaatinde... Çocukların yoğun katılımı ise fuara renk katıyor. Ayrıca birçok meraklı okur kafalarına takılan soruları araştırmak için fuarda kitap ve materyal arayışında.
‘FUARA KATILIM GAYET İYİ’
Bu yıl fuara ikinci kez katıldığını belirten Betül Seliner, aradığı kitapları kolaylıkla bulabildiğini söylüyor. Birçok kitabın bir arada olmasının oldukça avantajlı bir durum olduğunu belirten Seliner, “Bu yıl Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile katıldım, burada görevliyim. Çekilişler yapıyoruz, etkinlikler düzenliyoruz, stantların sorunları ile ilgileniyoruz” dedi. Seliner, “Fuara katılım gayet iyi, yoğun ve güzel. İnsanlar da gayet ilgili. Fuarda olan genel indirimlerden de oldukça memnunlar” şeklinde konuştu.
‘SAHAFLAR İLGİ GÖRMÜYOR’
Geçen yıllarda okuyucu olarak katılan ancak bu yıl sahaf olarak fuarda bulunan Oğuz Kağan Şen, “Fuarda öğrencilerin oldukça yoğun bir katılımı var ancak üniversite öğrencilerinin katılımı oldukça az, galiba hafta sonunu bekliyorlar” dedi. Sahafların eskisine nazaran çok ilgi görmediğini, büyük yayınevlerinin indirimlerinin onları zorladığını belirten Şen, “Bir yandan da büyük yayınevleri kitap basmasa sahaflara kitap düşmez. Büyük yayınevleri olmasa sahaflarda olmaz. Sahafın da kendi ihtiyaçları düşünüldüğünde kâr etmesi gerekiyor” dedi.
‘ÇOCUKLARIN KATILIMI GÜZEL’
Uzağı Olmayan Yarınlar Kitabının Yazarı Gonca Yıldız imza günü için fuara gelmiş. Çocukların katılımını güzel bulduğunu ifade eden Yıldız, “Fuara katılım oldukça yüksek. İmza günüme de etkinliklere de oldukça fazla katılım oldu. Aslında çok kitap okumayı seven bir ülke değiliz. Ancak çocuklara sevdirmeye çalışıyorlar bu güzel bir şey” dedi.
‘OKUYUCU BÜTÇESİNİ DÜŞÜNÜYOR’
Kor Kitap standında görevli Emekli Öğretmen Dursun Deniz ise, indirimlerin okuyuculara çekici geldiğini düşünenlerden. Yeni bir yayınevi olmalarına rağmen stant açacak kitabı kısa sürede bastıklarını ifade eden Deniz, “Evrim tartışmaları güncelliğini koruyor, en çok sattığımız kitap evrim üzerine olanlar. Teorik kitaplar da okunuyor. Okuyucu kitap alırken bütçesini düşünüyor. Kendini zorlayarak kitap alanlar çok sayıda. Ekonomik durum insanların cebini, cepler de kitap alımlarını etkiliyor” dedi.
‘DEİZMİ ARAŞTIRIYORUM’
Yayınevi stantlarını gezerken konuştuğumuz Mehmet Gün, fuara ilkinden bu yana katıldığını söyledi. İnsanların kavgayı fikirlerle yapması gerektiğine vurgu yapan Gün, “Fuar her sene gelişiyor. İlk kurulduğu zaman bile geç kalındığını belirtmiştim. Kitap fuarları gibi şeyler insanların gelişmesinde büyük önem arz ediyor. Ülkemizde birçok sorun var ve bunun bilgi ile aşılabileceğini düşünüyorum. İnsanların kavga ederken dahi bunları fikirleri ile yapması gerekiyor. Bu yıl kafasına takılan sorunun deizm olduğunu söyleyen Gün, “Dört tarafı camilerle çevrili bir ülkede gençler neden deizme, ateizme kayıyor? Bunu araştırıyorum ve gerekli kitapları fuarda bulabiliyorum” dedi.