01 Haziran 2018 00:52

Yeni sistem sınav stresini artırıyor: Yarışan çok kontenjan az

Yarın LGS'ye girecek yüz binlerce öğrenci, yüzde 10 dilimindeki ‘nitelikli’ okullar için yarıştırılacak.

Fotoğraf: Mesut Karaduman/AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretim kurumlarına geçiş sınavına ilişkin açıkladığı yeni sistemin ilk sınavı 2 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için ortaöğretimde okuyan yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenciden 996 bini sınava girmek için başvuruda bulundu. Rekor başvuru MEB’in, yeni sınav sistemini açıklarken "TEOG, zorunlu olduğu için tüm öğrenciler sınava giriyordu şimdi en fazla birkaç yüz bin öğrenci katılacak” iddiasını da boşa çıkarmış oldu.

NİTELİKLİ OKUL KARMAŞASI

Yeni sistemde en büyük karmaşa; sınavla öğrenci alacak ‘nitelikli’ okul tanımlaması, sayısı ve bileşimi konusunda ortaya çıktı. MEB’in açıkladığı ‘nitelikli’ okul sayısı 1367 olurken bu okulların toplam kontenjan sayısı 126 bin 510! Yani sınava girecek öğrenci sayısı kontenjanın tam 8 katı. Tam 34 ilde ise Anadolu lisesi hiç belirlenmemiş. Yani birçok ilde öğrenci ve veliler imam hatip ve meslek liselerine mecbur kalabilir. Bu da Bakanlığın yeni sistemde ‘İsteyen istediği okula gidebilecek’ açıklamasını çürütüyor. Ayrıca köklü ve başarılı birçok okulun sınavla öğrenci alacak ‘nitelikli’ okullar arasında yer almaması da tepki çeken bir diğer nokta. Örneğin bu liselerin arasında Samsun Atatürk Anadolu Lisesi, Sakarya’da Figen Sakallıoğlu Lisesi, Trabzon’da Kanuni Anadolu Lisesi, İstanbul’da Maltepe Anadolu Lisesi ve Çağrıbey Anadolu Lisesi, İzmir’de Karşıyaka Atakent Anadolu Lisesi gibi liseler nitelikli tanımı kazanamadı.

ASIL YARIŞ 78 BİNLİK KONTENJAN İÇİN

Nitelikli okullar arasında sayılan imam hatip ve meslek liselerini çıkardığımızda öğrenci velilerinin, çocuklarını asıl olarak göndermek istedikleri Anadolu liseleri 34 bin 530, fen liseleri 34 bin 500 ve sosyal bilimler liseleri sadece 9 bin 450 kontenjana sahip. Yani asıl yarış bu 78 bin 480’lik kontenjan için olacak. Öğrenci sayısı ise bu kontenjanın tam 12 katı. MEB’in yeni sistem için ifade ettiği ‘Sınav stresi kalkacak’ açıklaması bu tabloyla uyuşmuyor. Hatta sınav stresi açıklanan kontenjan ve yarışacak öğrenci sayısı dikkate alındığında daha da artıyor.

PEKİ, SINAV NASIL YAPILACAK?

Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak, iki bölüm halinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacak. Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika olacak. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacak. Sözel bölümde, 8’inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil; sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecek. İki oturum şeklinde yapılacak sınavda iki sınav arasında 45 dakikalık bir mola verilecek. İlk sınav 09.30’da başlarken, ikinci sınav saat 11.30’da başlayacak.

3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK!

Eski sistemde yani TEOG’da yanlış doğruyu götürmüyordu. Ama LGS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bunun için öğrencilerin emin olmadıkları soruları işaretlemek konusunda en az iki kez düşünmesi gerekecek. Bir diğer değişiklik ise sınav kılavuzunda hatalı olan soru ya da cevap anahtarında bir hata olduğunda  “İptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak.” Yani soruları ve cevap anahtarını MEB hazırlamasına ve hatayı MEB yapmasına rağmen bedelini öğrenciler ödeyecek.

SINAV SONUÇLARI 22 HAZİRAN’DA

Merkezi sınav sonuçları 22 Haziran 2018 tarihinde www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi ise posta yoluyla gönderilmeyecek.

AMAN DİKKAT!

Geçerli kimlik belgeniz ve fotoğraflı sınav belgenizi yanınıza almayı unutmayın.

En geç 09.00’da sınav merkezinizde olun.

Sınava 15 dakikadan fazla geç kalanlar sınav salonuna alınmayacak.

İtirazlar, soru ve cevapların www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

MEB’in yayınladığı sınav kılavuzunda tercih ve yerleştirmelere dair hiçbir bilgi yok. Sınavı kazanamayan öğrencilerin adrese dayalı sisteme göre, adresine yakın yerde istediği türde okul yoksa ne yapacağı konusunda belirsizlik sürüyor. MEB, bu konuda sınavdan sonra bilgilendirme yapacağını açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de Türkiye'nin seçimi konuşulacak

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Bana icazeti Pensilvanya değil halkım verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa