13 Haziran 2018 00:45
/
Güncelleme: 13 Haziran 2018 07:17

İlaç parasını karşılayamayan emekli tedaviden vazgeçti

Halil POLAT
Mersin

AKP hükümeti iktidara geldikten bir yıl sonra sağlıkta dönüşüm programını ilan etti. “Doktorun elini hastanın cebinden çıkaracağız”, “Hastanelerdeki kuyruğa son verdik”, “Sağlıkta çağ atladık” gibi söylemler gündemden hiç düşmedi. Fakat hastanelerden yansıyanlar başka bir tablo gösteriyor. Dizlerinden duyduğu ağrılardan dolayı Mersin Toros Devlet Hastanesine müracaat eden 60 yaşındaki emekli İsmail Şimşek, doktorun reçeteye yazdığı iğnelere 900 TL istenince isyan etti. Şimşek, “Sigorta karşılamıyor” denen iğneleri alamadı ve tedavisini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Uzun süredir dizlerinde rahatsızlık yaşayan İsmail Şimşek geçtiğimiz hafta muayene için Mersin Toros Devlet Hastanesine müracaat etti. Ortopedi servisinde muayene olan Şimşek’e uzman doktor tarafından reçete yazıldı. Eczaneye ilaçlarını almaya giden Şimşek’ten reçetede yazılı olan iğneler için 900 TL istenince, Şimşek duyduğu rakam karşısında şoka uğradı ve tedavisini yarıda bıraktı.

Karşılaştığı uygulamaya tepki gösteren Şimşek, ‘‘Sağlığımıza cebimizden korktuğumuz için daha çok dikkat ediyoruz. Aman bir yerimize bir şey olmasın diye düşünür hale geldik. Emekliyiz, zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Bir devletin kendi vatandaşını yaşatması gerekirken, durum bu işte’’ diye konuştu.

9 DEĞİL, 90 DEĞİL TAM 900 TL!

Olayın gelişimini gazetemize aktaran Şimşek, Toros Devlet Hastanesi ortopedi bölümünde dizlerinin röntgeninin çekildiğini ve dizlerinde kireçlenme tespit edildiğini söyledi. Reçete olarak bir hap, bir jel, iki de iğne yazıldığını ifade eden Şimşek devamında şöyle konuştu: “Doktorun ‘İğneleri alıp gelirsen hemen yaparım’ demesi üzerine eczaneye gidip yazılan reçeteyi verdim. İlaçlarım hemen hazırlandı. ‘Borcum var mı’ diye sorunca eczacı bana ‘Emekli olduğun için jel ve hap için herhangi bir ödemen yok ama İnartro iğneler için  900 TL ödemen var’ dedi. Adeta şok geçirdim. ‘Emin misiniz? 9 TL mi, 90 TL mi yoksa 900 TL mi?​’ diye sordum. Yanlış duymamışım, benden 900 TL isteniyordu.”

Eczacıya bunun bir sağlık sorunu olduğunu ve ödemeyi devletin yapması gerektiğini söyleyen Şimşek, “İğneler kalsın dedim. Sinirle ve hüzünle karışık bir ruh haliyle evin yolunu tuttum. Bugün aklıma geldi acaba doktor bey beni hâlâ bekliyor mu?​” diye isyan etti.

‘SGK SADECE EN UCUZ İLAÇLARI ÖDÜYOR’

Konuyla ilgili konuştuğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) Mersin Şubesi Eş Başkanı Yılmaz Bozkurt, “Sağlık güvencenizin olması sağlık hizmetinin ücretsiz olması için yeterli değil. Ne yazık ki paranız varsa sağlık hizmeti var’’ diye konuştu.

AKP iktidarı ile birlikte Genel Sağlık Sigortasının (GSS) yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bozkurt, ‘‘GSS için ‘Tüm yurttaşları güvence altına alacak, herkes istediği hastanede, istediği doktora sadece sigortasıyla ek ücret ödemeden muayene olup tedavisini yaptırabilecek’ dendi. TTB, Devrimci Sağlık-İş ve SES olarak, GSS’nin sağlıkta yıkım programının bir parçası olduğunu ve halkın sağlık hizmetinden yararlanmak için muayene ücreti, katkı, katılım payı ödemek zorunda kalacağını anlatmaya çalıştık. Gelinen noktada aile sağlık merkezlerinde 3 TL, devlet hastanelerinde 6 TL, eğitim hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL muayene ücretleri ödenmeye başlandı. Bu da yetmezmiş gibi hastalardan ilaç katkı payları ( SGK piyasasındaki en ucuz ilacın fiyatını ödüyor, dolayısıyla ücretsiz ilaç almak imkansız) alınıyor. Reçete yazdırdıysanız üç ilaca kadar 3 TL, ek her ilaç için 1 TL ödeniyor” ifadelerini kullandı.

‘HASTANE İŞLETME, HASTA MÜŞTERİ GÖRÜLÜYOR’

SES Eş Başkanı Bozkurt, ‘‘Yeni sitemde ilacın fiyatı SGK’nın ödediğinin üzerindeyse ‘fark ücreti’ ödenmesi zorunlu. Fark ücretleri emeklilerin maaşından otomatikman kesiliyor. Hayati öneme haiz olmayan protez ve ortezler için yüzde 10-20 oranında katılım payı ödeniyor’’ diye konuştu. AKP döneminde halka “Hasta olun, hastaneye gidin, tedavi olun” dendiğini hatırlatan Bozkurt esas sorunun hastaneleri işletme, hastaları müşteri, çalışanları ise köle gören zihniyette olduğunu söyledi. 

Bozkurt devamında şu ifadeleri kullandı:  “Sağlık uygulama tebliği ile katılım payları vb. ücretler belirlenir. Hasta, yazılan reçete ile eczaneye gittiğinde ‘SGK bu ilacın şu kadarını öder ya da ödemez’ diye hastaya söylenir. Adı geçen olayda da 900 TL’lik iğne SGK’nın  ödenmeyecekler listesinde olduğu için ödeme bizzat hastaya yaptırılıyor. Şu çok açık ki; sağlık güvencenizin olması sağlık hizmetinin ücretsiz olması için yeterli değil. Paranız varsa sağlık hizmeti var! Oysa ülkede yaşayan herkes, nüfus cüzdanını göstererek; eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli sağlık hizmetine kavuşabilmeli” ifadelerini kullandı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et