Adana Ceyhan’da Cumhur İttifakı güç kaybediyor
Tarım ve sanayinin önemli havzalardan Ceyhan'da seçimin nabzını tuttuk. Başta ekonomi olmak üzere gelişmeler AKP ve MHP'ye oy kaybettiriyor.
Fotoğraf: Evrensel
Doğuhan SARIÇELİK
Aydın YİĞİT
Adana
Seçimlere sayılı günler kaldı. Halk arasında da tartışmalar yoğunlaştı. 160 bin nüfus ile Adana’nın en büyük 5. ilçesinde, hem tarım hem de sanayi açısından bir havza olan Ceyhan’da seçimin nabzını tutmaya çalıştık. Ceyhan bu seçimlerde diğer ilçelere nazaran tüm partiler ve adaylar tarafından baştan aşağı flama ve pankartlarla donatılmış bir görünüme sahip.
1 Kasım seçimlerinde AKP’nin Yüzde 33, CHP’nin Yüzde 27, MHP’nin Yüzde 21, HDP’nin yüzde 15 oy aldığı ilçede durum Cumhur ittifakının aleyhine dönmüş gibi duruyor. Ceyhanlılar, MHP içerisinde yaşanılan ayrılık, ekonomideki kötü gidişat ve kriz emareleri yüzünden Cumhur İttifakına tepki duyduklarını dile getiriyor.
Ceyhanlıları dinlemeye ilçenin en uğrak noktası olan Çamlıyol üzerindeki Ebenin Parkı’ndan başlıyoruz. 100’lerce insan ya kafede oyun oynuyor, çay içiyor ya da park içerisinde vakit geçiriyor. İlk olarak yaklaşık 10 kişilik bir grubun yanına gidiyoruz. Seçimler üzerine konuşmak istediğimizi, röportaj yapacağımızı belirtmemizin ardından çok geçmeden tepkiyle karışık sözler duymaya başlıyoruz. İktidarı savunmaya başlayanlar ilk sözü alıyor ve ’70’li yıllardan bahsediyor. Çoğu emekli olan bu grup içerisinde ‘Şimdi bankalar ayağına geliyor, düşük faizle de kredi alabiliyorsun, tefecinin eline düşmüyorsun’ gibi cümleler kuruyorlar. Bu grup hükümeti övmeye devam ederken başka bir tepki geliyor. “İskenderun limanına samanlar geliyor dışarıdan siz neden bahsediyorsunuz?’’ Hükümetin övülmesine tahammülü olmadığını belirten bu sesin sinirle oturduğu yeri terk etmesinin ardından sohbetin havası tamamen değişiyor ve bu sefer muhalif görüşte olanlar söze başlıyor. Bu sefer ‘Seçime 15 gün kala emekliye seçim rüşveti veriyorlar, bu ne anlama geliyor?’ ‘İşsizlik almış başını gitmiş’ ‘Çiftçinin işi kolayladı diyorsunuz ama her sene mahsulden gelir azalıyor, gider artıyor.’ Kısa süreli bir tartışma ortamı ile birlikte bu sefer durum muhalif görüştekilerin lehine değişiyor ve bir süre sonra ortam sessizliğe bürünüyor.
GENÇLER, OY KULLANIRKEN EN ÇOK İŞSİZLİĞİ DİKKATE ALACAK
Röportajımıza yine aynı kafede devam ediyoruz. Bu sefer oyun oynayan genç bir gruba konuk oluyoruz. Görüşme talebimizi kabul etmelerinin ardından hem oyuna devam edip hem de sorularımızı cevaplıyorlar. Üniversiteyi farklı şehirlerde okuduklarını yaz tatili için Ceyhan’a geldiklerini belirtiyorlar. Hakan Ülgen (20), işlerin hep kötüye gittiğini (Etrafı işaret ederek) gençlerin hep oyun oynadığını söylüyor. Hükümetin vaatlerine, gençliğin yaşamına ilişkin söz eden Ülgen, ‘16 yıldır başımızda. Kıraathane açacağız diyorlar. Ceyhan’da gençlerin gideceği sinema bile yok. İşsizlik de almış başını gitmiş. İMF’ye borç diyorlardı, 480 milyar dolar dış borcumuz var.’ Darbe girişimine ve ‘FETÖ’ tartışmalarına da değiniyor Ülgen, ‘FETÖ kimin başının altından çıktı?’ diye soruyor ve ‘Şimdi de sanki onlar önlemiş gibi gösteriyorlar’ diye ekliyor. Seçimlere ilişkin son sözlerini sorduğumuz Ülgen, eskiden MHP’li olduğunu ancak Devlet Bahçeli’nin Erdoğan ile hareket etmesinin sebebini kimsenin anlayamadığını bu seçimlerde milletvekilliği oylamasında İYİ Partiye, cumhurbaşkanlığında ise Meral Akşener ya da Muharrem İnce’ye oy vereceğini ayrıca oyların çalınabileceğini düşündüğünü belirtiyor.
OHAL’İ 7 KEZ UZATTILAR
Masanın diğer ucundaki Doğan Tona (20), CHP seçmeni bir üniversite öğrencisi. AKP hükümetinin politikalarını eleştiriyor. ‘PKK’yle bir süre düşman, bir süre dost oldular. FETÖ iyiydi, şimdi düşman oldu. OHAL’i 7 kez uzatmaları da çok saçma’’ diyor ve sözlerine devam ediyor. “Gençler okulu bitiriyor, iş fırsatı çıkmıyor. İktidarda kim varsa ona yaranmak zorunda kalıyor ki, iş bulabilsin.’’
İŞÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMÜYORLAR AMA DIŞ GÜÇLERE KARŞI ÇIKTIKLARI İÇİN OYUM AKP’YE
Adliye Meydanı’nda çardakta oturan iki kişinin yanına yaklaşıyoruz. Belediye işçisi olduklarını öğrendiğimiz ikiliden Yaşar Deveci (56) röportaj yapmak istediğimizde bizi reddetmiyor. Sözlerine ‘‘Bu zamana kadar bütün partileri denedim sadece bu adam (Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek) dürüst çıktı ve 2002’den beri oyumu ona veriyorum. Ülke iyiye gidiyor, dış güçlere karşı dik duran bir liderimiz var, göğsünü gere gere konuşuyor, ezilip büzülmüyor.
Bir işçi olarak iş güvencesi, taşerona kadro yasası, aylık ücretler konusunda oy verdiğiniz partinizin bu konulara yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?
-Aslında bize kadro gelmedi. Sürekli işçi oldu adımız. İş güvencemiz var ama ücretimiz düşük, 2 binden yukarı olsa iyi olur.
İşçi hakları, ücretleri konusunda durum neden iyi değil? Neden yeterli bir ücret vermiyor?
-Türkiye’nin bütçesi kaldırmaz o zaman.
Seçimlerden beklentisiniz nedir?
- Dimdik ayakta durmaya devam etsinler. Tüm ülkeler karşı çıktı, 5 yılda giremezler dedi ama biz 2 ayda Afrin’e girdik. Seçimden sonra Menbic’e de gireceğiz.
ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ YOK
Adliye Meydanı’nın ardından kentin diğer uğrak noktası Üçgen Park civarına doğru yürümeye başlıyoruz. Ufak bir çay ocağına girerek kendimizi tanıtmamızın ardından ismini vermek istemeyen emekli bir öğretmen (66), sorularımızı cevaplıyor. Memlekette özgürlük ve demokrasi adına hiçbir şeyin kalmadığını belirterek sözlerine başlıyor ve ‘‘Bir aday kendisini anlatamıyor, bu koşullarda seçime gidiyoruz. OHAL’de seçim olmaz. Grevler yasaklanıyor, öğrenciler protesto hakkını kullanınca tutuklanıyor. Eğitimde laiklik bitirilmek isteniyor. İmam hatipler teşvik ediliyor ama insanlar ona da gitmiyor. İnsanlar ilim, irfan, iş istiyor. Her şeye tek bir adam karar vermemeli, her konu işin ehline bırakılmalı’’ diyerek sözlerini bitiriyor.
CEYHAN’DA MHP’YE TEPKİ VAR
Çevre tarafından ‘‘Ceyhan’ın nabzı’ olarak tanınan Esnaf İsmail Yıldırım’a (52) konuk oluyoruz. Yıldırım, Ceyhan merkezde CHP’nin en yüksek oya sahip olacağını ancak köylerde durumun değiştiğini Cumhur İttifakının oralarda yüksek oy alabileceğini söylüyor. Ceyhan’da MHP’ye ve Adana 1. Sıra Adayı Muharrem Varlı’ya tepki olduğunu dile getiriyor Yıldırım. Bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: Ceyhan aynı zamanda tarım bölgesi. Muharrem Varlı, 3 dönemdir vekil ancak daha bir kez olsun yumruğunu masaya vurup çiftçiler için bir şey yapmışlığı yok.
Yıldırım, insanlar üzerinde baskıdan kaynaklı korku olduğunu dile getiriyor ancak insanların daha çok ekonomi kaygısıyla sandığa gideceğini ve HDP’nin barajı aşması gerektiğini söylüyor.
OYUMUZ HDP’YE, DEMİRTAŞ’A
Son olarak Ceyhan’da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Küçükkırım Mahallesi’ndeyiz. HDP bayrakları yoğun olarak bulunuyor. Mahallenin ortasındaki pazar her gün kurulu. Sabah uğradığımız da gayet sakin olan mahalle, iftardan 2 saat önce geldiğimizde ise daha canlı ve kalabalık... Biraz ilerledikten sonra karşımıza ilk çıkan kahvehaneye giriyoruz. Birçok kişi seçim tercihini ‘Oyumuz HDP’ye ve Selahattin Demirtaş’a’ ‘Toplum için kim en çok çalışacaksa oyumuz ona’ şeklinde tarif ediyor.
2 KİLO ET ALAMIYORUZ
Sorularımızı yanıtlamaya başlayan İnşaat Ustası Ayhan Dayan (47) insanların cebinde 10 TL olmadığını, tüm harcamaların devletin savaş politikalarına gittiğini söylüyor. ‘‘Çözüm süreci vardı, 3-4 sene kimse ölmedi ama silah tüccarları mermi, ilaç tüccarları ilaç satamayınca yani barış süreci Erdoğan’ın çıkarlarına ters düşünce Kürtlere yeniden düşman oldu’’ diyor Dayan. “Her yerde FETÖ var. Niye siyasette yok? Okula kayıt yapan gariban içeride, gerçek darbeciler dışarıda. Sadece garibanlar mı FETÖ’cü? Bu gerçekleri halk henüz bilmiyor’’ diye devam ediyor Dayan, şeker fabrikalarının da seçim yatırımı ve harcamaları için satıldığını ekliyor sözlerine. Seçimlere yönelik nasıl bir tablo gördüğünü sorduğumuz Dayan, ‘‘Kürtler (Kendisini de kastederek), haksızlığa uğradığı için bizler nereye vereceğimizi biliyoruz. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız tutuklu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş’ın 2. “tura kalmasını isterim ama Erdoğan ve İnce arasında geçecek diye düşünüyorum.”