Macaristan, mültecilere karşı Karadağ'a dikenli tel gönderiyor!
Mülteci karşıtı uygulamalarıyla gündeme gelen Macaristan, Karadağ'a Arnavutluk ile ortak sınırını kapatması için 25 kilometrelik tel örgü sağlayacak.
Fotoğraf: Pixabay
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, "Polis güçleri, Karadağ-Arnavutluk sınırının en zayıf bölgesini koruyabilmek ve yasa dışı göçü durdurabilmek için Podgorica'ya 25 kilometrelik dikenli tel örgü sağlanması konusunda anlaştı" dedi.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın, Karadağ'a Arnavutluk ile ortak sınırını mültecilere kapatması için 25 kilometrelik dikenli tel örgü vereceğini açıkladı.
Karadağ'da çeşitli temaslarda bulunan Bakan Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Batı Balkan bölgesinde mülteci baskısının artmaya ve 2015'teki duruma benzemeye başladığını iddia etti. Yunanistan'daki durumun 2015'ten daha kötü olduğu şeklinde bilgi aldıklarını savunan Szijjarto, 3 yıl önceki durumun aksine mülteci baskısının Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek üzerinde etkili olduğunu öne sürdü.
Mültecilerin yeni rotalar oluşturduğunu ve Macaristan'ın Karadağ'a "mültecilere karşı mücadele" kapsamında yardıma hazır olduğuna vurgu yapan Szijjarto, "Karadağ'ın kendi sınırlarını koruması Budapeşte'nin çıkarına. Polis güçleri, Karadağ-Arnavutluk sınırının en zayıf bölgesini koruyabilmek ve yasa dışı göçü durdurabilmek için Podgorica'ya 25 kilometrelik dikenli tel örgü sağlanması konusunda anlaştı." diye konuştu.
MACARİSTAN'IN MÜLTECİ KARŞITI UYGULAMALARI
Macaristan, "mültecilere karşı alınan önlemler" kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı.
Macaristan, mülteci göçünü durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına dikenli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.
Parlamentoda geçen yıl kabul edilen yasayla aralarında çocukların da olduğu mültecilerin iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan mültecilerin da tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.
Sivil toplum kuruluşları ise Macar güvenlik güçlerinin, ülkeye girmeye çalışan mültecilere şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri gönderdiğini belirtiyor.
AB'nin mülteci krizine çözüm olarak sunduğu kota sistemi kapsamında 1294 mülteciyi kabul etmesi öngörülen Macaristan, bu plana da şiddetle karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)