03 Temmuz 2018 03:45

Prof. Acemoğlu: Türkiye ekonomisi hızlı bir şekilde iyileşmeyecek

'Ekonominin başı' olarak görevlendirileceği iddia edilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Kimse benimle temasa geçmedi.

Fotoğraf: M. Weitzel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kuracağı yeni kabinede ‘ekonominin başı’ olarak görevlendirileceği iddia edilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ‘Kimse benimle temasa geçmedi. Yani bence bunlar sadece dedikodu’ dedi. Acemoğlu ayrıca 'Türkiye ekonomisi hızlı bir şekilde iyileşecek mi? Ben öyle düşünmüyorum. Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları olduğunu düşünüyorum' dedi. 

Habertürk yazarı Nagihan Alçı, ‘Daron Acemoğlu Türkiye’de ekonominin başına gelebilir’ iddiasını ortaya atmıştı. Bu söylentilere Acemoğlu’nun kendisi cevap verdi. 

Cumhuriyet’ten Pelin Üker’e konuşan Acemoğlu, kendisine böyle bir teklif gelmediğini belirtti. 

Dünyanın en çok alıntı yapılan 10 ekonomistinden biri olarak gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu röportajından öne çıkanlar şöyle: 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kuracağı yeni kabinede yer alacağınıza dair Ekonomi kamuoyunda söylentiler var. Bu söylentilere yorum yapmak ister misiniz?
Kimse benimle temasa geçmedi. Yani bence bunlar sadece dedikodu.

Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
Seçim belirsizliği ortadan kalktı. Türkiye ekonomisi hızlı bir şekilde iyileşecek mi? Ben öyle düşünmüyorum. Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları olduğunu düşünüyorum. Yüksek enflasyona, düşük yatırım oranlarına ve doların değer kazanmasına neden olan seçimle ilgili belirsizlik değildi. Yapısal sorunlar, son 10 yılda Türkiye’nin ekonomik büyümesinin krediler ve gayrimenkul sektörü tarafından körüklenmesi gerçeğiyle ilgili. Türkiye ekonomisinde, son 10 yılda, çok fazla verimlilik artışı olmadı. Teknolojik gelişme veya gayrimenkul sektörü dışında yatırım artışı yaşanmadı.

İnsan haklarına, kurumların bağımsızlığına, basın özgürlüğüne ve Avrupa kriterlerine karşı politikalar Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor mu? Demokrasinin ekonomik standartlara etkisi nedir?
Ulusların Düşüşü adlı kitabım da dahil olmak üzere birçok araştırmam bu bağlantıyla ilgili oldu. Demokrasi büyüme için faydalıdır. Siyasal özgürlüğü destekleyen siyasal kurumlar büyüme için faydalıdır. Bu, tabii ki siyasal özgürlük olmadan büyümeye sahip olamayacağınız anlamına gelmez. Çin bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Fakat bir bütün olarak, toplum baskıdan arındırılırsa, ifade özgürlüğü varsa, demokratik kontrol mekanizmaları söz konusuysa, Ekonomi güç ve çıkar çevreleri tarafından ele geçirilmemişse, büyüme teşvik edilir ve daha yüksek kaliteye ulaşır. Bu doğrultuda, basın özgürlüğünde geriye düşüş, yargı bağımsızlığının ve diğer kurumların bağımsızlığının azalması, insan haklarına getirilen sınırlamalar, sağlıklı ekonomik büyüme ihtimalini azaltacaktır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aydos Ormanı'nda yangın

SONRAKİ HABER

Şampiyon Golden State Warriors, DeMarcus Cousins'ı da kadrosuna kattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa