Kalafatoğlu: İki yılın altında verilecek cezalar yetersiz
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ile hayvan cinayetlerini konuştuk.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu Gündem Özel'e konuk oldu. Zeliş Irmak’ın sorularını yanıtlayan Kalafatlıoğlu, “Hayvana yapılan şiddet cezalandırılmazsa o şiddet er yada geç insana uygulanacak” dedi.
‘ŞİDDET VE GÖRÜNÜRLÜK ARTTI’
Hayvana yönelik şiddet ve görünürlüğünün de arttığının altını çizen Kalafatoğlu, “Görünürlüğünün artmasının hem iyi tarafı, hem kötü tarafı var. Bu tarz hunharca eylemler yapıldığında evet bunlar paylaşılmalı, bunları duymalıyız, görünür kılmalıyız. Ama çok fazla görüntüleri döndürürsek, videoların detaylarını paylaşırsak sıradanlaştırıyoruz. Bu tür suçlara eğilimi olan, şiddete meyilli insanlara merak uyandırıyoruz ve örnek temsil ediyoruz” dedi.
‘ZİNCİRİN EN ZAYIF HALKALARI HAYVANLARDIR’
2009 yılında İstanbul Barosu olarak şiddet mağdurlar paneli düzenlediklerini söyleyen Kalafatoğlu, “Canlılar bir zincir. Zincirin en zayıf halkaları hayvanlardır. Sonra çocuklar, engelliler, hastalar, yaşlılar, LGBTİ’ler, kadınlar ve erkekler. Şiddet halkanın en zayıfı olan hayvana yönleniyor, daha sonra çocuğa. Hayvana yapılan ve insana yapılan şiddet arasında illiyet bağı var. Hakimlere ve savcılara yıllardır dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Hayvana yapılan şiddete lütfen müdahale edin, cezalandırın biz biliyoruz ki şiddeti uygulayan er yada geç insana da o şiddeti uygulayacak. Hakim ve savcılar hep bize şunu söylediler ‘bu itin köpeğin davası’ hayır bu toplumun güvenlik davası” diye konuştu.
‘CEZALAR CAYDIRICILIK BAKIMINDAN YETERSİZ’
2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda ciddi sakıncalar içeren maddeler olduğunu ifade eden Kalafatoğlu, “Bu kanun kabahat kanunu kapsamında. Ve hayvanlara yapılan her türlü eziyet kabahat kapsamında idari para cezasıyla cezalandırılıyor. Eğer hayvanın sahibi varsa Türk Ceza Kanununda mala zarar maddesi var. Mala zarardan cezalandırılıyor. Mala zararda da orada 6 aydan 3 yıla kadar hapis ceza olduğundan 2 yıldan az ceza aldığında Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği hükmün açıklanmasının geriye bırakılması yani erteleme veya para cezası veriliyor. Dolayısıyla iki yılın altında verilecek cezalar caydırıcılık bakımından yetersizdir” değerlendirmesinde bulundu.
‘YENİ TASARI DA SORUNLAR VAR’
Sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar için Orman ve Su İşleri Bakanlığı başvuru yapacak olmasına da tepki gösteren Kalafatoğlu, “Hayvanlara yapılan eziyetlerde İstanbul Barosunun, derneklerin şikayet hakkı ellerinden alınıyor ve Orman Ve Su İşleri Bakanlığına başvuru yapacak. Eğer hayvanın sahibi eziyet yapıyorsa onun şikayet etmesi gerek. Ama kim eziyet yapıyorum diyerek şikayet eder kendini? O anlamda yeni tasarı da sorunlar var” dedi.
‘EN AZ 2 YIL’
Yeni tasarıya karşı itirazlarını da dile getirdiklerini söyleyen Kalafatoğlu, “Gerçekten hayvanları koruyan yasa yapılması gerek. Hepsini kabahat kanunu kapsamına almışlar biz sadece Türk Ceza Kanuna bir madde eklenmesini istiyoruz. Hayvan ister sahipli olsun ister sahipsiz olsun hayvan öldürüldüğü zaman, vücut bütünlüğüne zarar verildiği zaman en az 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılsın. Şu anda sahipli hayvan öldürmenin cezası 6 ay ile 3 yıl arasında. Genelde 2 yıldan az ceza veriliyor, öyle olunca ya erteleniyor ya da paraya çevriliyor. Eğer sahipsiz hayvana zarar verildiyse para cezası 650 lira” diye konuştu.
‘ARTIK MAĞDUR KİM BAKMAYALIM’
Kalafatoğlu, yasaların ve verilecek olan cezaları tek başına yeterli olmadığını vurguladı. Kalafatoğlu, “Şiddete karşı mücadele bakanlığı kurulsun. Artık mağdurlar kim bakmayalım. Faillerin cezalandırılması yoluna gidelim. Fail kadın mı, çocuk mu, hayvan mı öldürmüş bakmayalım. Kadını, çocuğu, hayvanı koruyabiliyorsak tüm toplumu koruruz” dedi. (EVRENSEL WEB TV)