Değişen iklim buğdayı vurdu
Trakya’da aşırı yağış, ardından kuraklık, hasat zamanı da yoğun yağmurlarla birlikte ortaya çıkan iklim değişikliği, buğdayı vurdu.
Fotoğraf: Tolga Yanık/DHA
Tekirdağ’da 15 gün gecikmeyle hasada başlayan çiftçiler, üründe kalitenin düştüğünü belirtirken, yapılan ölçümlerde rutubet oranları beklenenin çok üzerinde çıktı.
Tohum ekme zamanı aşırı yağışlar, ardından yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu meydana gelen kuraklık üründe ‘kök hastalığı’ ortaya çıkardı. Kök hastalığı Edirne’de üründe yüzde 50’ye varan kayıp yaşatırken, Tekirdağ’daki aşırı yağışlar nedeniyle de üreticiler zamanında hasat yapmak için tarlalara giremedi.
Bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde görülen hastalık ve zamanında hasat yapılamaması nedeniyle yaşanan verim kaybı üreticileri üzdü. Edirne’de de kuraklık ve ardından gelen yağışlar tarlalarda derin çatlaklar oluştururken, halen toprağın yaş olması nedeniyle tarlasına giremeyen üreticiler bulunuyor.
RUTUBET YÜKSEK ÇIKTI
Çiftçi Hüseyin Engin’in ürünü üzerinde Ziraat Mühendisi Emre Akyüz tarafından yapılan incelemede rutubet oranı yüzde 15.7 düzeyinde çıktı. Oranın normalde 2.0 olması gerektiğini belirten Hüseyin Engin, “Oranlar hâlâ yüksek çıkıyor. Bu neden ile hasada 2-3 gün daha ara verebiliriz” dedi.
Aşırı yağmurun etkili olduğu Tekirdağ’da üreticiler buğday tarlalarında 15 gün gecikmeyle hasat yapmaya başladı. Tekirdağ Önder Çifti Derneği Başkanı İmdat Güngör, yağışlar nedeniyle zeminin yumuşak ve buğdayların da rutubetli olduğunu belirterek, bu nedenle hasat yapılan ürünün de kalitesinin düştüğünü söyledi.
Tekirdağ’ın Kılavuzlu Mahallesi’nde yıllardır çiftçilik yapan Hüseyin Engin de Ramazan Bayramı’ndan önce buğday hasadına başladıklarını ancak mevsim şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle hasadı yarıda kestiklerini söyledi. Engin, şöyle dedi: “Biz bayramdan önce hasada başlamıştık. Ancak yağışların tam hasat dönemine denk gelmesinden dolayı şu ana kadar buğday hasadına giremedik. 15 gün gibi bir gecikmeyle tekrar hasada başladık. Bayram öncesi biçtiğimiz ürünün kalite değeri ile şu anda biçtiğimizi ürünün kalite değeri birbirini tutmuyor. Dolayısıyla bu ürünü daha düşük fiyatlara satmak mecburiyetinde kalacağız. Umduğumuz gibi gitmedi. Bugün buğday hasadına yeniden başladık. Şu an biçiyoruz, deneme yapacağız ve ölçümlere bakacağız. Sonuçlar istenildiği gibi çıkarsa hasada devam edeceğiz.”
DÜŞÜK FİYAT ETKİSİ
BUĞDAYIN daha az ekilmesinin nedenini geçen yıl açıklanan buğday alım fiyatlarının düşük olmasına bağlayan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekteri İlknur Menlik şunları ifade etti: “Çiftçilerin bir kısmı düşük fiyatlar nedeniyle bu yıl buğday ekmemeyi tercih etti. Bu yıl ise buğdayın ton fiyatı 1050 TL olarak belirlendi. Ancak birçok çiftçi düşük kalite sebebiyle bu rakamları da göremeyecek. Bu yıl açıklanan fiyatlar çiftçi açısından geçen yıla göre olumlu. Ancak üreticilere göre çiftçinin buğday ve arpa üretimine yönlendirilebilmesi için verilen ürün desteklerinin de artırılması gerekiyor”.
Menlik, Toprak Mahsulleri Ofisi protein ve kalite bazlı alım yaptığından kalitedeki zayıflamanın fiyatlara yansıyacağını vurguladı.