Avrupa Parlamentosu, AB'ye girişte seyahat izni şartı getirdi
Avrupa Parlamentosu, vizesiz geçiş hakkına sahip kişilerin seyahat izni uygulamasına tabi tutulacağını duyurdu. Uygulama, yeşil pasaportu da kapsıyor.
Fotoğraf: Boy from far/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Avrupa Parlamentosu, vizesiz geçiş hakkına sahip kişilerin artık seyahat izni uygulamasına tabi tutulacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, 'Bu sayede sınırlarımıza varmadan önce, kimin AB'ye geldiğini öğrenebileceğiz." ifadesi kullanıldı.
Avrupa Parlamentosu, resmi Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:
"Yeni sistem, şimdiye dek vizeye ihtiyaç duymadan AB'ye giriş yapan yolcuların, artık bir seyahat iznine sahip olmalarını gerektiriyor. Bu sayede sınırlarımıza varmadan önce, kimin AB'ye geldiğini öğrenebileceğiz. Detaylar için videomuzu seyredin" ifadelerine yer verildi.
A new system will oblige travellers that don't need a visa to the EU to obtain travel authorisation before entering. We will know who is coming to the EU before they actually arrive at the border. Watch our video for more details ↓ pic.twitter.com/PRR2FY9nCL
— European Parliament (@Europarl_EN) 3 Temmuz 2018
AB'de güvenliği sağlamak için oluşturulan yeni sistemde, ülkelere girecekler hakkında ön bilgi sahibi olmak amaçlanıyor. Detayları videoda anlatılan Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi'ne (ETIAS), ülkelere ulaşmadan önce başvurmak gerekiyor. 7 avro bedeli olan sisteme, 18 yaş altı ve 70 yaş üstünde olanlar ödeme yapmayacak. Alınan seyahat izni 3 yıl geçerli olacak.
YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ DE İZİN ALACAK
Türkiye’de umuma mahsus (Bordo), hususi (Yeşil), hizmet (Gri), diplomatik (Siyah) ve geçici pasaport olmak üzere 5 çeşit pasaport bulunuyor. Bu pasaportlar arasında yeşil (Hususi) pasaport, genel olarak bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri) ve eski bürokratlara veriliyor. Bugüne kadar, yeşil pasaport sahibi Türkiye vatandaşları vize almadan ya da herhangi bir bildirimde bulunmadan AB ülkelerine gidebiliyorlardı. Ancak yeni uygulama ile artık seyahat izni almaları gerekiyor. (HABER MERKEZİ)
Avrupa Parlamentosu'nun resmi twitter hesabında yayımladığı detaylar için tıklayınız