Uzundere'de, jeotermal arayışında çevre ve iş güvenliği hiçe sayılıyor
Uzundere'de halkın itirazlarına rağmen jeotermal kaynak arama çalışması devam ederken çevre sağlığı ve iş güvenliği önlemleri hiçe sayılıyor.
Fotoğraf: Metehan Ud/EVRENSEL
Metehan UD
İzmir
Uzundere'de halkın itirazlarına rağmen jeotermal kaynak arama çalışması devam ederken sondaj işlemleri sırasında çevre sağlığı ve iş güvenliği önlemleri hiçe sayılıyor. Uzundereliler, tespit ettikleri hukuksuzlukları Çevre ve İŞKUR il müdürlüklerine bildirerek yetkileri inceleme yapmaya çağırdı.
Yargı kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir kez daha İzmir'in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi için jeotermal kaynak arama izni alan AKP'ye yakınlığı ile bilinen Adem Petrol Şirketi ruhsat süresi bitmeden sıcak su bulma telaşında. Uzundere mahallesinin sınırındaki alanda sondaj çalışmaları 24 saat boyunca ilerliyor ve şirket ruhsat süresinin bitiş tarihi olan 6 Temmuz öncesinde kaynağa ulaşmaya çalışıyor. Şirket sıcak su bulması durumunda ek süre talep ederek çalışmalarını sürdürecek.
Diğer taraftan Uzunderelilerin de sondaj sahasının yanı başında nöbetleri de devam ediyor. Uzunderelilerin diğer taraftan açtıkları davadan gelecek yürütmeyi durdurma kararını beklerken diğer taraftan alandaki çevre sağlığı ve iş güvenliği açısından hukuka aykırı çalışmaları da kurumlara bildiriyor. Sondaj çalışmaları bölgedeki başta zeytincilik olmak üzere bölgenin geleceğini tehlikeye atıyor.
NAYLON ÖRTÜ İLE ÖNLEM!
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne hem dilekçe veren Uzundereliler, sondaj araması çıkan çamur ve atık suyun depolandığı havuzların, inşa edilmemiş tuğladan örüldüğü ve geçirimsizliğini sağlamak için önlemler alınmadığını, yüzey sularının havuzlara girmesine ve havuzların taşmasına karşı önlem olmadığı belirtildi. Hem sondaj sırasında kullanılan bentonit, kuarz ve kristal silika maddeleri doğa açısından tehlikeli maddeler içeriyor hem de yerin yüzlerce metre altından çamur çıkarılan çamurun içinde kimyasal madde olma ihtimali bulunuyor. Sudan arıtılan çamurlar ise doğrudan doğaya bırakılıyordu. Şikayet üzerine gelen Çevre ve Şehircilik yetkililerinin tutanak işlemlerinin ardından çamurlar naylon örtünün üzerine atılmaya başlandı.
İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ DE YOK
Öte yandan şantiye alanında iş güvenliği önlemleri de eksik. İşçiler, proje tanıtım dosyasında yer alan gözlük, toz filtre, eldiven ve kıyafetleri gibi koruyucu teçhizatları giymeden çalışıyorlar. Arama çalışması sırasında kullanılan Bentonit, kuarz ve kristal silika uzun süre ve tekrar tekrar maruz kalınması durumunda silikoz gibi kronik akciğer hastalığına sebebiyet verebiliyor.
'ÇEVREDEKİ YAŞAM HİÇE SAYILIYOR'
Uzundereli iş güvenliği uzmanı Binnaz Çetin alanda alınmayan diğer iş güvenliği önlemlerini anlattı. Alanın etrafının daha korunaklı bir şekilde kapatılması gerektiğini ve tel örgülerin yeterli olmadığını belirten Çetin "Alanı kapatacak hatta içerideki işlemi dışarıya etki yapmasını engelleyecek önlem alınması gerekiyor, teneke plakalarla kaplama yapılmalı. Kapı dahil hiç bir yerinden açık olmaması gerekiyor. Ayrıca güvenlik işaretlerinin de en az 10 metre öncesine ve sonrasına konması gerekiyor. Baktığımız zaman 50 metre ilerisinde bir yaşam alanı var. oradan insanlar, hayvanlar, araçlar geçiyor. Bu alanın kapatılmaması çevredeki yaşamın hiçe sayılmasıdır" dedi.
'YÜKSEK GERİLİM HATTI ALTINDA ÇALIŞILIYOR'
İş güvenliği önlemlerinin sadece yelek ve yeterli olmayan baretten görüldüğünü de ekleyen Çetin şunları söyledi "Sondaj makinesinin en az 25 metre yakınına yaklaşmamaları gerekiyor yüzlerine bir şey sıçramaması için. İlla yaklaşmaları gerekiyorsa yüz siperliği kullanmaları gerekiyor. Sondaj makinesinin üstünde yüksek gerilim hattı, yanı başında trafo var. Trafolarda kural en az 25 metrakare etrafında hiç bir tesis olmaması gerekiyor. Topraklama olması gerekiyor. Sondaj makinesinin üstüne önlem almadan çıkıp iniyorlar. Buranın sağlıklı bir işyeri olduğunu düşünmüyorum, hatta işyeri bile olmadığını düşünüyorum. Alo 170 Şikayet hattını arayarak kayıt oluşturduk."