Dera'da Rusya ile cihatçı gruplar anlaşamadı
Suriye'nin güneyindeki cihatçı gruplarla Rusya arasındaki müzakereler başarısızlığa uğradı.
Fotoğraf: Qasioun News Agency/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)
Irak Ezzaman gazetesi, Suriye’nin güneyindeki silahlı muhalif grupların Çarşamba günü Rusya ile yapılan müzakerelerin cihatçıların ağır silahlarını teslim etmeleri konusundaki anlaşmazlık yüzünden “başarısızlığa uğradığını” duyurduklarını yazdı. Suriye’nin güneyindeki Merkez Operasyon Odası ağır silahların teslim edilmesi konusundaki ısrarları nedeni ile Ruslarla yapılan görüşmelerin başarısız olduğunu söyledi. Merkez Operasyon Odası sözcüsü İbrahim El Jabbavi “Bu turdan sonuç çıkmadı. Toplantı bitti ve tarih belirlenmedi” dedi.
ÜRDÜN: KARŞILIK VERİRİZ
Bu arada, Ürdün çarşamba günü, vatandaşlarının güvenliğine ve sağlığına yönelik herhangi bir tehdide karşılık vereceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Ayman Safadi’nin bu açıklaması, onun Moskova’daki Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmeden sonraki bir basın açıklamasında geldi.
Safadi, “Ürdün toprakları Suriye’den gelen sayısız bombaya tanık oldu. Çok şükür hiç yaralı olmadı” dedi. Safadi, ülkesinin güney Suriye’de olup bitenleri endişeyle takip ettiğini ve güneyde patlak veren krizin siyasi çözümü ve ateşkesin sağlanması için yapılması gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
CİHATÇILAR SİLAHLARINI BİR DEFADA TESLİM ETMEK İSTEMİYOR
Güney Suriye’deki cihatçı gruplar toplantısında “silahların partiler halinde teslim edilmesi” konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Rus tarafı tüm ağır silahların bir defada teslim edilmesi konusunda ısrar ediyor. Rus tarafının bu ısrarı nedeni ile anlaşmanın başarısızlığa uğradığı belirtildi.
Bir muhalefet kaynağı Çarşamba günü AFP’ye verdiği demeçte silahlı grupların önünde iki seçenek olduğunu söyledi; “ya anlaşmayı kabul etmek ya da askeri mücadeleyi sürdürmek”.
İki haftadan önce Suriye ordusu, İranlı milisler ve Rus hava desteği ile Güney Suriye’deki cihatçıların kontrolü altındaki bölgeleri geri almak için askeri bir operasyon başlattı ve Dera’nın doğusundaki bir dizi kasabada ilerlemeyi başardı.
Ancak, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün ve Rusya arasında varılan ülkenin güneyinde “gerilimi azaltma” anlaşması Suriye ordusunun saldırılarını zayıflatıyor. Yine de Suriye tarafında devam eden bombardıman, Ürdün topraklarına düzinelerce bombanın düşmesine yol açıyor.
SURİYE’DEN VATANDAŞLARINA GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI
Şam yönetimi, ordunun ülkenin güneyindeki bölgelerde kontrolünü artmasına bağlı olarak savaş nedeni ile evlerini terk eden vatandaşlarını ülkelerine geri dönmeye çağırdı. Suriye Dışişleri Bakanlığına bağlı kaynakların Suriye Haber Ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, Suriye’de cihatçıların kontrolü altında bulunan çok sayıda bölgenin kurtarılmasından sonra savaş ve cihatçı saldırıların ülkeyi terk etmeye zorladığı vatandaşlarını anavatanlarına geri dönmeye çağırdığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)