ODTÜ'de 'Erdoğan karikatürü pankartı' gözaltısı 5'e yükseldi
ODTÜ mezuniyet törenindeki pankartlar nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerin sayısı 5'e yükseldi. Konsey başkanı da rektör protestosundan gözaltında
Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL
Buse VURDU
Ankara
'ODTÜ 2018 Diploma Töreni'ne gözaltılar damgasını vurdu. 6 Temmuz'da gerçekleşen törende "Tayyipler Alemi" karikatürünü pankart olarak taşıyan 3 öğrenci, 7 Temmuz günü "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" suçlamasıyla gözaltına alındı. 8 Temmuz'da olayla ilgili 2 kişi daha gözaltına alındı. Böylece pankarttan ötürü gözaltına alınan sayısı 5'e yükseldi.
Törende ayrıca ODTÜ Rektörü Verşan Kök de protesto edildi. Bunun üzerine öğrencilere özel güvenlik görevlileri saldırdı. Öğrencilerin ailelerinin de tepki gösterdiği olaya ilişkin öğrencilere bugün soruşturma açıldı. Bu soruşturma kapsamında ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür evi basılarak gözaltına alındı. Aynı dosya kapsamında 12 öğrenci hakkında "ifadeye çağrılma" kararı olduğu öğrenildi. Bu öğrenciler öğrenciler arasında "Bu pankartta Muharrem İnce kazanmış gibi davranıyoruz" pankartını taşıyan bir öğrenci de bulunuyor.
Ayrıca olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında tüm pankartlar incelemeye alındı.
'TAYYİPLER ALEMİ' KARİKATÜRÜNDE GÖZALTI SAYISI 5'E YÜKSELDİ
AA'nın aktardığına göre; Dün "Tayyipler Alemi" karikatüründen dolayı 3 öğrencinin gözaltına alınmasının ardından bu gün de pankartı hazırlattığı belirtilen Ö.K. ile söz konusu pankartı bastığı öne sürülen Ş.D. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.
Böylece pankartan ötürü gözaltına alınanların sayısı 5'e yükseldi.
REKTÖR PROTESTOSUNDAN DOLAYI ODTÜ ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ KONSEYİ BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI
Törende gerçekleşen rektörlük protestosu nedeniyle ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür de gözaltına alındı. Gür, bugün (8 Temmuz) saat 12.00 civarı evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı. Gür’ün, 6 Temmuz günü gerçekleşen ODTÜ mezuniyetindeki rektörlük protestosu nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi. Gür, Öveçler Güvenlik Şube’ye götürüldü.
MUHARREM İNCE PANKARTINI TAŞIYAN ÖĞRENCİ DE İFADEYE ÇAĞRILDI
Gür ile birlikte 12 kişinin aynı konudan ifadeye çağrıldığı ortaya çıktı. Bu öğrenciler arasında "Bu pankartta Muharrem İnce kazanmış gibi davranıyoruz” yazılı pankartı taşıyan bir öğrenci de bulunuyor.
MUHARREM İNCE ZİYARETİNİ ERTELEDİ
Dün öğrencilerin gözaltına alınması üzerine bugün saat 17.00'de ODTÜ Mezunlar Derneği'ne gideceğini söyleyen Muharrem İnce, sosyal medyadan ziyaretini ertelediğini duyurdu. İnce, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün saat 17.00’de ODTÜ Mezunlar Derneği’nde ODTÜ’lü öğrencilerle buluşma etkinliğimiz ÖTK Başkanının gözaltına alınması ve diğer gelişmeler nedeniyle İleri bir tarihe ertelenmiştir” dedi.
DÜN (7 TEMMUZ) NELER YAŞANDI? -'TAYYİPLER ALEMİ' KARİKATÜRÜ TAŞIYAN 3 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI
ODTÜ 2018 yılı mezuniyet töreni Devrim Stadyumu'nda düzenlendi. Mezunlar, pankartlarıyla ülke gündemine ve üniversite yönetimine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Çocuk istismarı, seçim sonuçları, TRT ve AA'ya ilişkin tepkiler pankartlarda en çok değinilen konular oldu.
REKTÖR PROTESTO EDİLDİ, GÜVENLİK SALDIRDI
Törende, rektörlük seçimlerinde ikinci olmasına karşın rektör olarak atanan Mustafa Verşan Kök'ün sahneye çıkışı sırasında öğrencilerin ıslık ve alkışlarla protesto gerçekleştirdi. Üzerinde "Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz" ve "Biz bir grup öğrenci değil bu okulun LGBTİ+larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız" yazan pankartlarını açmak isteyen öğrencilere özel güvenlik görevlileri (ÖGB) saldırdı. Öğrencilerin darp edilmesinin üzerine mezunlar yerlerinden kalkarak ÖGB'ye müdahale etti. Duruma tepki gösteren öğrenciler ve aileler "Rektör istifa" ve "Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz" sloganları attılar.
Verşan Kök ise protestonun ardından konuşmasını yapamadan sahneyi terk etti.
ÇOCUK İSTİSMARI DA PROTESTO EDİLDİ
Törende artan çocuk istismarı da protesto edildi. Üzerinde "Çocuk istismarının çözümü idamla değil, önleyici politikalarla mümkündür", "O karanlık vicdanlarınızı yenip, aydınlık gelecekler kurmaya geliyoruz. #eylül, leyla ve tüm çocuklar için" yazan pankartlarla yüründükten sonra gökyüzüne siyah balonlar bırakıldı.
3 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI
Mezuniyet töreninde taşınan pankarta ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında 7 Temmuz günü 3 kişi gözaltına alındı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, ODTÜ'de yapılan diploma töreni sırasında pankart taşıyan 3 kişi hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatıldı. Soruşturma çerçevesinde törenden bir gün sonra 3 kişi gözaltına alındı. Öğrencilerin gözaltına alınmasına gerekçe olarak gösterilen pankartta "Tayyipler Alemi" isimli karikatür yer alıyordu.
ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ: TASVİP ETMİYORUZ
ODTÜ Rektörlüğü mezuniyet töreninde yaşanan olaylarla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda her zaman başarıyla temsil eden ve ülkemizin gururu olan Üniversitemizin mezunlarının başarılarının aileleriyle birlikte coşkuyla kutlandığı ve hepimiz için özel bir yeri olan mezuniyet törenimizde yaşanan tatsız olaylardan dolayı üzüntü duyuyoruz ve yaşananları hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz.”
DAHA ÖNCE DE PROTESTOLAR OLMUŞTU
İktidarın ve üniversite yönetimlerinin mezuniyet töreni korkusu yeni değil. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi mezuniyet töreni öncesi öğrencilerin üzeri arandı. Tek tek aranarak törene alanına giren öğrenciler yaşadıklarına tepki göstermişti. Üniversitelerinin bölünmesine karşı çıkan öğrencilerine mezuniyet töreni öncesi mesaj atan, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) Dekanlığı ise “... Mezuniyet törenimizde öğrencilerimizin sağduyulu davranarak herhangi bir eylem, slogan ve benzeri girişimlerde bulunmamalarını rica ederiz.” ifadelerini kullanmıştı. Boğaziçi Üniversitesi’nde ise öğrenciler tutuklanan arkadşlarına sahip çıkmayan, rektörün konuşması sırasında protesto için sırtlarını dönmüştü.
GÖZALTILARA TEPKİLER: ‘DOSYALARI BİLE HAZIRLANMADAN…’
Öğrencilerin avukatlarından Deniz Özbilgin, "Cumhurbaşkanına hakaret"le suçlanan 3 öğrenci hakkında Salı gününe kadar gözaltı kararı olduğunu söyledi. Özbilgin, “Şu an oluşturulmuş bir dosya yok. Sosyal medyada hedef gösterilmelerinin ardından başlayan bir süreç. Savcı şu an soru soracak durumda değil, o yüzden ifadeleri alınmıyor, çünkü dosya yok ortada. Sadece emniyet sabah saatlerinde evlerinden gözaltına almış” dedi.
ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ: ÖĞRENCİLERİ DERHAL SERBEST BIRAKIN
ODTÜ mezuniyet töreninde yaşanan olaylara ve 3 öğrencinin taşıdıkları pankart nedeniyle gözaltına alınmasına ODTÜ Mezunları Derneği tepki gösterdi.
Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, üniversitelerin özgür düşüncenin yeşertildiği bilim yuvaları olduğu belirtilerek, hakaret içermeyen görüş ve eleştirilerin, ODTÜ geleneğine yakışır biçimde çok daha hoşgörülü biçimde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, törenin özel güvenlik görevlilerinin orantısız güç kullanmalarına olanak veren bir ortama dönüştürülmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Açıklamada, taşıdıkları pankart nedeniyle gözaltına alınan 3 öğrencinin de derhal serbest bırakılması istendi.
ODTÜ EMEK GENÇLİĞİ: PANKARTLAR ÖZGÜR DÜŞÜNCEMİZİ İFADE EDİYOR
ODTÜ Emek Gençliği, gözaltına alınan 3 ODTÜ öğrencisinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, “İçeriğinden bağımsız olarak taşınan pankartlar arkadaşlarımızın özgür düşüncelerini ifade etmektedir. 3 arkadaşımızın gözaltına alınması ifade özgürlüğünün kırıntısına dahi izin verilmeyeceğini gösteriyor” denildi.
Açıklamada, mezuniyetin öğrencilerin diplomalarını alarak sevinçlerini paylaştığı bir gün olmasının yanı sıra mezunların taşıdığı yaratıcı pankartlarla sisteme, iktidara, okul yönetimine dair yönelttikleri eleştiri ve tepkilerle bilindiği ifade edildi. 2018 mezunlarının yoğun bir biçimde çocuk istismarı ve ölümlerini, seçimleri, ülkenin genelindeki baskı politikalarını ve ODTÜ’ye yansımalarını pankartlarına taşıdıkları belirtilen açıklamada, her bir pankartın kapılarda onlarca özel güvenlik tarafından yönetimin emriyle denetlenerek içeriye alındığı ifade edildi.
Açıklamada, “Özellikle rektöre yöneltilen eleştirilerin yer aldığı pankartların denetlendiği, içeriyi girmesine izin verilmemesi için yoğun önlem alındığını gördük. Bu anlayış ‘tek adam’ yönetiminin ODTÜ’ye yansımasıdır” ifadelerine yer verildi. Mezuniyet töreninde Rektör Verşan Kök protesto edilirken açılmak istenen pankartı özel güvenliğin öğrencileri darp ederek kapattırmak istendiği belirtilen açıklamada, “Özel güvenliğe bunu yaptıranın ODTÜ yönetiminin kendisidir. Bu saldırı iktidarın kendisine biat etmeyen her kesimi hedefe alan saldırgan politikalarından bağımsız değildir. Aksine ODTÜ yönetimi iktidarın ‘eli’ gibi hareket etmekte, her geçen gün öğrencilerin yaşam alanlarını ve özgürlüklerini kısıtlamakta, dile getirdiği taleplere kulaklarını tıkamakta, öğrencileri ceza ve soruşturmalar ile baskılamaya çalışmaktadır” denildi.
Açıklamada, mezuniyet akşamında onlarca pankartın arasından birkaç pankartın seçilerek sosyal medya üzerinden hedef gösterildiği ve ODTÜ’ye yönelik linç kampanyasının yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu durum tek adama dayalı bir başkanlık hükümeti temelinde kurulmak istenen gerici faşist politik rejimin emareleridir. İçeriğinden bağımsız olarak taşınan pankartlar arkadaşlarımızın özgür düşüncelerini ifade etmektedir. ODTÜ’ye yönelik başlatılan linç kampanyası, arkadaşlarımızın bir sabah baskını ile gözaltına alınmaları ülkenin içine sokulmak istediği düzende ifade özgürlüğünün kırıntısına dahi izin verilmeyeceğini göstermektedir”. Gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını isteyen ODTÜ Emek Gençliği, baskı politikalarına karşı öğrencileri örgütlenmeye, özgür ve demokratik üniversite mücadelesini ilerletmeye çağırdı.
ODTÜ ÖĞRENCİLERİ: ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ
ODTÜ Mimarlık Fakültesi ÖTK temsilcisi Cemresu Kavalalı, yeni mezun arkadaşlarının medya aracılığıyla hedef gösterildiğini ve daha önce karikatür dergisinde basılan çizimler sebebiyle suçlandığına dikkat çekerek, yaşananların eleştiriye, muhalif sese ve özgürlük alanına saldırı olduğunu söyledi. Medya tarafından onlarca pankart arasından birinin seçilip öğrencilerin hedefe konulduğunu ve hemen ardından arkadaşlarımız sanki kaçıyormuşçasına, bir sabah operasyonuyla gözaltına alındıklarını anlatan Kavalalı “Süreç şaşırtıcı bir hızla gerçekleşti. Bizler, her zaman ifade özgürlüğünü savunmaya ve arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ODTÜ Uluslararası İlişkiler öğrencisi Ulaşcan Ergin de, 15 yıllık bir karikatürün tekrar gündeme getirilip bunun üzerinden suç unsuru yaratılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Yeni mezunların iş hayatına başlamadan önce böyle bir durumla karşılaşmak zorunda kalmalarının trajedi olduğunu söyleyen Ergin şunları söyledi: “Özellikle son 5-6 yılda iktidarın muhattabı olduğu meseleler suç unsuru olarak değerlendirilip yargı sürecine jet hızıyla alınıyor. Rektörlük nasıl ODTÜ’de bir baskı aracına dönüştüyse, yargı da bu işlevle hareket ediyor.”
EĞİTİM SEN: GENÇLER ÜZERİNDE BASKI YOĞUNLAŞIYOR
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da dünyanın her yerinde üniversitelerin bilimin, eleştirinin merkezi olduğunu belirterek “Üniversite olabilmenin gereği eleştiridir. Ama ülkemiz için eleştiri nedeniyle; gözaltına alınmak, tutuklanmak Türkiye rutini haline getirildi” dedi.
Gençler üzerindeki baskının daha yoğunlaşmış durumda olduğunu belirten Aydoğan şunları söyledi:
“ ‘Dünya bir çocuk gülüşü kadar temiz ve masum olsa’ diyen gençler gözaltına alınır, tutuklanırken şiddet, katliam çağrısı yapan mafyaları, çeteleri kuranların ‘siyasiler’ tarafından korunup, kollandığı günlere tanıklık ediyoruz hep birlikte. Rektör protesto edildiği için özel güvenliğin saldırısına, eleştiri yaptığı için devlet şiddetine ugrayan gençler bilim insanlarıdır, bu ülkenin vicdanıdır.”
'TAYYİPLER ALEMİ'NİN HİKAYESİ
2006 yılında Başbakan Erdoğan tarafından Penguen çizeri Erdil Yaşaroğlu'ya ve Penguen dergisine, Erdoğan'ı çeşitli hayvan figürleri biçiminde resmettiği "Tayyipler Alemi" isimli karikatürü nedeniyle açılan 40 bin YTL'lik tazminat davası mahkeme tarafından reddedilmişti.
Penguen dergisi çizeri Erdil Yaşaroğlu, Cumhuriyet çizeri Musa Kart ile Evrensel Gazetesi Çizeri Sefer Selvi'nin karikatürlerine tazminat davası açılmasına tepki olarak Erdoğan'ı çeşitli hayvan figürleri biçiminde çizmiş, Tayyipler Alemi isimli karikatür Penguen dergisine kapak olmuştu. Kendisini kedi biçiminde çizen Kart'a 5 bin YTL'lik tazminat davası açan Erdoğan'ın, dergiye 40 bin YTL tazminat istemiyle dava açması, Tayyipler Alemi karikatüründe Erdoğan'ın 8 hayvan figürü biçiminde çizilmesinin etkili olduğu yorumlarına neden olmuştu. Davada, Penguen dergisi avukatları, dünya liderlerinin çeşitli hayvan figürleri biçiminde çizildiği örnekler sunulduğuna, salt hayvan biçiminde çizilmenin kişiye hakaret sözcüğü olarak "hayvan" demek anlamına gelmeyeceğine dikkat çekmiş, partilerin, futbol takımlarının da amblemlerinin hayvan olduğunu hatırlatmışlardı. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da karikatürleri Musa Kart ve Evrensel'e açılan davalara "tavır" olarak çizdiğini açıklamış, "demokrasi ve özgürlük adına" davayı kazanmayı istediklerini dile getirmişti.
Ankara 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin ve Penguen dergisi avukatı Mustafa Kemal Güngör hazır bulundu. Erdil Yaşaroğlu'nun mali ve sosyal durumuna ilişkin bilgilerin de mahkemeye ulaşmasının ardından Fatih Şahin, davanın kabulünü istemiş, Mustafa Kemal Güngör ise benzer davaların kesinleşmesinin beklenmesinden vazgeçilmesini talep etmişti. Güngör, müvekkillerinin mizahçı, kariktürist olduklarını, karikatürlerin de eleştiri hakkı çerçevesinde çizildiğini belirterek, mahkemenin fikir özgürlüğü konusunda içtihat oluşturacak bir karar vermesini talep etmişti. Bunun üzerine Cumhuriyet çizeri Musa Kart, Evrensel Gazetesi ve Sefer Selvi'ye açılan davaların sonucunun beklenmesinden vazgeçen Hakim Beyhan Azman, davanın reddine karar vermişti.
MELİH GÖKÇEK'İN TWITTER PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKTİ
Melih Gökçek'in ODTÜ öğrencilerinin açtığı pankartlara Twitter üzerinden yaptığı yorumlar sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti. Gökçek, kadına yönelik taciz ve tecavüzleri protesto eden bir pankart taşıyan öğrencilerin fotoğrafını paylaşarak, tecavüzü meşru göstermeye çalştığı yönünde tepkiler aldı. (Ankara/EVRENSEL)