'Başka katliamlar olmasın diye, davaya sahip çıkalım'
Soma Katliamı’nın karar duruşması öncesi, Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği, tüm halkı davaya sahip çıkmaya çağırdı.
Soma'da yaşamını yitiren Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, 11 Temmuz 2017'deki duruşma öncesi kortejin önünde yürüyor.
Fotoğraf: DHA
Dilek OMAKLILAR
Manisa
Soma Katliamı’na ilişkin açılan davada son aşamaya gelindi. 2015 yılından bu yana süren davanın karar duruşması 9 Temmuz Pazartesi günü görülecek. Duruşma öncesi çağrı yapan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Ermenekler, Şirvanlar, Zonguldaklar olmasın ve hiçbir iş kolunda insanlar katledilmesin diyoruz. Tüm halkımızı bu davaya sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın karar duruşması öncesi, madencilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak’ın başkanı olduğu Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği, tüm halkı davaya sahip çıkmaya çağırdı.
Derneğin kuruluş amacının öncelikle 301 madencinin ismini yaşatmak olduğunu belirten Çolak, bir diğer amacın ise geride kalan çocuklar için eğitimlerine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. “Geride kalan çocuklara sahip çıkmak, onlara imkan yaratmak istiyoruz. Sadece 301 madencinin geride kalan çocukları da değil, ihtiyacı olan çocuklar için de bir şeyler yapmak istiyoruz” dedi.
‘OLASI KASTLA YARGILANMALARINI İSTİYORUZ’
Davada gelinen süreci değerlendiren Çolak, “Katliam’dan bu yana 22 blok duruşma, 74 celse oldu. Bu süreç içinde çok acılar gördük, yaşadık. Sanık avukatlarının ve sanıkların bizlerle alay ettiklerini de gördük. Sabotajdan tutun da Müge Anlı’ya kadar bağladıklarını bile gördük. Bilirkişi raporlarını beğenmediler. Bir nevi 22 blok duruşma boyunca mahkemeyi oyalamaya çalıştılar. Mahkemenin bitmesinden yana değillerdi. Başka şehirlere alınması için bile girişimde bulundular. Aile ve kamuoyundan baskı gördüklerini söylediler. Şimdi baktığımızda ise savcı mütalaası ödül gibi, asla kabul edilebilir değil. Savcı mütalaasında olası kast demeye dili varmadı, sıkıntılar varmış bunlar da biliniyormuş ama istememiş. O yüzden bilinçli taksir dedi. Mahkeme heyeti buna uyar mı uymaz mı bilmiyoruz ama biz aileler olarak olası kastla yargılanmalarını istiyoruz. Olması gereken de budur” şeklinde konuştu.
‘TÜM SORUMLULAR YARGILANSIN’
Sanıkların son savunmalarında mahkeme başkanı ile adeta pazarlık yaparcasına konuştuklarına da değinen Çolak, diğer yandan tüm sorumluların yargılanmasını istediklerini vurguladı: “Bilirkişi raporlarına da baktığımızda, işletmeyi yüzde 70 kusurlu buldular, bunun yüzde 30’u kamu ayağı, ama buradan da kimse yargılanmadı. Gerçek bir yargılama olmadığına inanıyoruz. Adil yargılama yok, bizler tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Sadece 5 tutuklu 51 sanıklı bir dava değil bu.”
Ailelerin seçimin davayı etkileyeceğine dair kaygılarının olduğunu ve bunun seçim sonrasında daha da arttığını belirten Çolak, “Şu ana kadar mahkeme süresi boyunca siyasal iktidarın baskıları vardı, bunu görmemek için kör olmak gerekir. Mühür kimse sultan o, biz burada AKP düşmanlığı yapmıyoruz. Hükümette hangi parti varsa o. AKP olmasaydı başka bir parti olsaydı biz yine aynı şeyleri söylerdik. Mesele sorumluluklar ve sorumluların adil bir şekilde yargılanmaması” diye konuştu.
‘HİÇBİR İŞ KOLUNDA İNSANLAR KATLEDİLMESİN’
Çolak, son olarak 9 Temmuz Pazartesi günü Aliağa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek karar duruşması için çağrıda bulunarak, “Umarım ki bu davadan emsal bir karar çıkacaktır, temennimiz bu yönde. Tüm duyarlı insanlara ve sivil toplum kuruluşlarına, örgütlere, sendikalara çağrımızdır. Dünyanın en büyük katliamlardan biri ve bir daha Ermenekler, Şirvanlar, Zonguldaklar yaşanmasın ve hiçbir iş kolunda insanlar katledilmesin diye mücadele edeceğiz. Biz evlatlarımızı kaybettik ama bir daha bu acılar yaşanmasın. Bu davaya sahip çıkalım” dedi.