07 Temmuz 2018 19:16

Adana'da onur yürüyüşünün yasaklanmasına tepki

Adana Valiliği, LGBTİ+ Dayanışması’nın Onur Yürüyüşü’nü yasakladı. LGBTİ+’ler İHD’de basın toplantısı düzenledi.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana LGBTİ+ Dayanışması, bugün yapacakları Onur Yürüyüşlerinin Adana Valiliği tarafından yasaklanmasına İHD Adana Şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi. “Alışın, buradayız gitmiyoruz” pankartı ile yapılan basın toplantısında Adana LGBTİ+ Dayanışması adına konuşan Mehmet Bayram, Adana'da ilk kez yapılmak istenen Onur Yürüyüşü'nün Adana Valiliği'nce “Halkı kin ve nefrete düşürmek” iddiasıyla yasaklanmasına tepki gösteredi. Yasaklama kararının ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını ihlali anlamına geldiğini söyleyen Bayram, “Valiliğin kararında yapmak istediğimiz etkinliğin içeriğinin toplumun bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceğine ilişkin gerekçesi LGBTİ’lerin uzun yıllardan bu yana mücadele yürüttüğü homofobik, bifobik ve transfobik zihniyetin adeta bir dışavurumundan ibaret olup neredeyse yeryüzündeki tüm hukuk sistemlerince güvence altına alınan ayrımcılık yasağı ihlalinin de en somut tezahürüdür” dedi.

‘KARAR ŞİDDETİN BİR PARÇASI’

Akit Gazetesi'nde Harun Sekmen imzalı “Mobil homolar provokasyon peşinde” başlıklı habere de tepki gösteren Bayram, “Adana Valiliği’nin Adana’da ilk defa yapılacak olan Onur Yürüyüşünü yasaklaması, Akit Gazetesinin nefret söylemlerini ve bu anayasal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini yüksek sesle söylüyoruz” dedi. Yasaklama kararının mevcut nefretin bir parçası olduğunu ve meşru olmadığını dile getiren Bayram, “Adana Onur Yürüyüş’ü tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıdır. Otoriter devlet rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine de ayrıca hatırlatıyoruz. Adana’dayız, buradayız, kararlıyız. Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Adana Onur Yürüyüşü yasaklamalara rağmen hepimize kutlu ve mutlu olsun” dedi.

‘LGBTİ+’LER KAMUSAL ALANDA SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA’

Adana'da LGBTİ'lerin maruz kaldıkları hak ihlallerine de dikkat çeken Bayram, şöyle devam etti:

“Adana’da bulunan ortaöğretim kurumlarındaki LGBTİ+’lerin okul yönetimi ve akranları tarafından fiziksel şiddete ve sözel zorbalığa maruz kaldığını, yaptığımız birebir görüşmelerde, 28 genç LGBTİ+’nin 16’sının nakil işlemleri ile başka kurumlara yerleştirildiğini, 14’ünün ise disiplin suçuna sevk edildiğine rastlanmıştır. Adana’da bulunan 5 trans seks işçisi sistematik bir şekilde takip edildiklerini, çalıştırılmadıklarını, adli ve medikal süreçlerde keyfi muamelelere maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir. Sırf cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü 5 birey sokak ortasında sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmış ve ilgili karakollara yapılan şikayetlerdeki failler halen bulunamamıştır. Adana’ya çevre illerden medikal ve adli süreçler için gelen LGBTİ+’lerle, Adana’da yaşayan LGBTİ+’lerin sorunları da eklenince heteronormatif kamusal alanlarda LGBTİ+’ler birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. 1 ay önce Adana’ya trans geçiş süreci için tedavi olmaya gelen trans bir erkek, yapılan operasyonlar neticesi sonrasında yaşamını yitirmiştir.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tyler Honeycutt hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

701 sayılı KHK'nin tam metni; 18 bin 632 kişi ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa