08 Temmuz 2018 07:40

TÜMÖD: Botanik Bahçesine dokunma!

Tüm Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesine itiraz etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesine karşı çıktı.

TÜMÖD Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Prof.Dr.Lale Afrasyap, 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti ile Nazi zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Alfred Heilbornn ve Prof Dr. Leo Brauner tarafından 1935 Yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesinin, Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık bulunduğu gerekçesiyle Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildiğini vurgulayarak “Bahçe, 1995 yılında sit alanı olarak ilan edilmiş, parsellerde bulunan ağaç ve bitkiler tabiat varlıkları olarak tescil edilmiş, yerinde korunması ve sürekli bilimsel bakımlarının yapılmasına karar verilmiş olmasına rağmen, tahsisle ilgili muvafakat yazısı 9.12.2014 tarih 83889 sayı ile dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet tarafından onaylandı” dedi.

Kayıtlı seraları yaşayan fosil bitkilere, Türkiye’nin ilk herbaryumuna (kurutulmuş bitkilerin sınıflandırılmış kütüphanesi), 40 bine yakın bitki kaydına ve üç bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapmakta olan bahçenin, 87 yıldır verilen zor şartlardaki emekler ile bu güne getirildiğine dikkat çeken Afrasyap, bahçenin biyoloji bölümü öğrencilerinin eğitim-öğretimlerinde kullandıkları uygulama alanı olarak da hizmet verdiğini vurguladu.

Afrasyap açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şüphesizdir ki İstanbul İl Müftülüğünün bu alana ihtiyacı yoktur. Varsa dahi, taşınması gereken Botanik Bahçesi değil, İstanbul İl Müftülüğü olmalıdır. Bahçede mevcut bitkilerin taşınma sırasında zarar göreceği, taşınılacağı yerde tutunma şanslarının çok zayıf olduğu ve bazılarının hiç taşınamayacağı aşikardır. Tahsis kararı her zaman yapıldığı gibi Biyoloji Bölümüne , öğrencilere sorulmadan alınmıştır. Bahçenin bakımına Üniversite gereken özeni göstermeyerek köhneleşmesine yol açmış , yılların birikimini , bilimi, eğitim ve öğretimi yok saymıştır.”

“Fatih bölgesinde tarihi yeniden canlandıracağız” söylemi ile 87 yılı görmezden gelmenin İstanbul Üniversitesi tarihine, öğrencilerine, bilime yapılacak en büyük kötülüklerden biri olduğunu ifade eden Afrasyap “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığını, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünü, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını ,Botanik Bahçesinin Diyanet İşleri Başkanlığına  tahsis edilmesi işlemini iptal etmeye, İstanbul Üniversitesine, öğrencilerine, akademisyenlerine, bilime, eğitim-öğretime sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarihin yeniden canlandırılması, 87 yıllık tarih yıkılarak ve Prof. Dr. Alfred Heilbornn’ün vasiyeti yok sayılarak yapılamaz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kanada'da aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı 54’e yükseldi

SONRAKİ HABER

Almanya’da yeni polis yasasına karşı büyük gösteri: İptal edin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa