Türkiye eğitimi terk eden genç nüfusta zirvede
Türkiye’de 2016 yılı itibariyle gençlerin yüzde 34,3’ü eğitimini tamamlamadan sonlandırdı.
Fotoğraf: Pixabay
Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2016 yılına ilişkin geçtiğimiz ay yayınlanan verilerine göre Türkiye, 18-24 yaş arasındaki insanlar arasında lise eğitimini tamamlamadan eğitimi terk etmiş olanların oranının en yüksek olduğu ülke oldu.
Doğruluk Payı’nın yayınladığı rapora göre, Türkiye’de eğitimden erken ayrılma oranları AB ülkelerinin çok çok üstünde. Rapora göre Türkiye’de 2016 yılı itibariyle bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 34,3’ü eğitimini tamamlamadan sonlandırmış. Yani Türkiye’de, okul çağındaki her üç gençten biri eğitimine devam edemiyor. Listede Türkiye’yi İzlanda ve Malta izliyor. AB’nin liseyi bitirmeden eğitimden ayrılma oranı ortalaması ise yüzde 10,6.
Aynı rapor incelendiğinde eğitimi terk oranının Türkiye’de coğrafi bölgeler arasında nasıl dağıldığı da görülebiliyor. Lise mezuniyeti olmadan eğitimini bırakmış öğrencilerin oranı bölge illerinde yüzde 51,6 ile en yüksek orandayken, en düşük olduğu bölge ise Doğu Karadeniz olarak kaydedilmiş.
Eğitimi bırakma oranları cinsiyetler açısından incelendiğinde de bir yakınlık söz konusu. 18-24 yaş arası erkeklerin lise mezuniyeti öncesinde eğitimi terk etme oranı yüzde 32,3 iken aynı yaş grubunda kadınların oranı yüzde 35,8.
'OKULA DEVAMSIZLIK' LİSTESİNDE DE İLK SIRADA
OECD tarafından yayımlanan Bir Bakışta Eğitim 2015 başlıklı raporda yer alan verilere göre, Türkiye’de okula devamsızlık yapan öğrenci sayısı da oldukça yüksek. PISA testinin uygulanacağı güne kadarki iki haftalık sürecin incelendiği araştırmaya göre, Türkiye’de iki haftada en az bir kere okula devamsızlık yapan öğrenci oranı yüzde 54.2. Türkiye, “okula devamsızlık” sıralamasında bu oranla ilk sırada yer alırken, OECD ülkelerinde bu ortalama ise sadece yüzde 14.5. (HABER MERKEZİ)