Soma davası ertelendi, aileler çarşambaya kadar adalet nöbetinde
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı'nın Akhisar'daki duruşması bu kez hakim hasta diye çarşamba gününe ertelendi.
Fotoğraf: Fırat Turgut/EVRENSEL
Dilek OMAKLILAR
Fırat TURGUT
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’na ilişkin açılan davada, kararı 9 Temmuz’da vereceğini açıklayan mahkeme heyeti, bir mahkeme üyesinin rahatsızlanıp tedavi gördüğü gerekçesiyle duruşmaya gelmediğini, bunun için kararı 11 Temmuz Çarşamba gününde vereceğini açıkladı. Karara tepki gösteren aileler salonda slogan atarak heyeti protesto etti. Davanın avukatları ise ailelerle birlikte çarşamba gününe kadar mahkeme salonu önünde nöbet tutacaklarını söyledi.
Hayatını kaybeden madenci aileleri Soma Katliamına ilişkin açılan davanın karar duruşması için Manisa’nın çeşitli ilçelerinden Ağır Ceza Mahkemesinin bulunduğu Akhisar’da bir araya geldi. Madenci ailelerine CHP milletvekilleri Özgür Özel, Bekir Başevirgen, Erkan Aydemir, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Rıdvan Turan, Ahmet Şık, Oya Ersoy, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, TTB Başkanı Sinan Adıyaman, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile sendikalar ve meslek örgütleri de destek verdi.
301’İN HESABI SORULACAK
Duruşma öncesi yapılan yürüyüşte sık sık “301’in hesabı sorulacak”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Yürüyüşten sonra duruşma salonuna geçildi. Yapılan yoklamadan sonra Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, heyet üyelerinden Tuğşat Buğra Kıyak’ın 7 Temmuz günü hastalandığını ve tedavi gördüğü için duruşmaya katılmadığını söyledi. Yedek üyenin iddianameye hakim olmadığını ifade eden Pehlivanoğlu bu gerekçeyle kararın 11 Temmuz Çarşamba günü verileceğini söyledi.
Pehlivanoğlu’nun sözleri salonda tepkiyle karşılandı. Madenci aileleri “Hak hukuk adalet”, “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganları attı. Pehlivanoğlu aileleri sakinleştirmek istedi ancak tepkiler dinleyince mahkeme salonunu terk etti.
KARAR VERİLİNCEYE KADAR
Duruşma sonrası açıklama yapan davanın avukatlarından Can Atalay, “Biz, bu davayı bizden kaçıranlara karşı direndik. Bu olayı Fethullah’ın cinleri yaptı demeye kadar getirdiler. Biz bu davayı ailelerle birlikte bir avuç ondan tuttuk, buraya getirdik. Bugün üye hakimlerden birinin rahatsızlığı gerekçe gösterilerek duruşma erteleniyor. Hep beraber karar verdik biz buradayız. Adalet yerini buluncaya kadar burada olacağız. Gelsinler o kararı yüzümüze okusunlar. Çarşamba sabahı dediler Çarşamba sabahına kadar biz burada ailelerle nöbete başlıyoruz”dedi.
Avukat Nergiz Tuba Aslan da “Davayı ertelemek istediler, gizli soruşturmalar açtılar. Bunların hepsinin farkındayız. Bu davada karar verilinceye kadar buradayız” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)
DİSK: DAHA KİTLESEL GELECEĞİZ
Duruşma sonrası açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Mahkeme heyeti tamamen keyfi bir biçimde kararın açıklanmasını erteledi. 11 Temmuz’da daha kitlesel bir şekilde burada olacağız. Çünkü biliyoruz ki Soma davasında çıkacak karar emeğiyle geçinen milyonlarca işçinin koşullarını belirleyecek” dedi.
DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek de gazetemize yaptığı açıklamada, “Patronların kâr hırsına izin veren asıl sorumlular ve bürokratlar en başından beri davanın dışında tutulmuştur. Sermayenin sözcüsü hükümet davanın patronlar lehine sonuçlanması için elinden geleni yapmaktadır. Bu yüzden ailelerin başlattığı adalet nöbeti sadece bu davada istenen sonucun alınmadığı için değil, yeni Somalar olmasın diye tüm işçi ve emekçiler için önemlidir. Çarşamba günkü duruşmaya öncelikle işçilerin ve emek demokrasi güçlerinin katılımının önemi artmıştır. DİSK/Gıda-İş olarak herkesi daha kitlesel şekilde duruşmaya çağırıyoruz” dedi.
Cam Keramik-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Çavdar da şunları söyledi: “Bu dava Türkiye işçi sınıfını ilgilendiriyor. Ailelerin lehine bir karar çıkana kadar bu davanın takipçisi olacağız.”
BURSA DEMOKRASİ GÜÇLERİ: SOMA’YI UNUTMADIK, ADALET İSTİYORUZ!
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamının karar duruşması öncesi Bursa Demokrasi Güçleri Bursa Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. ‘Soma’yı unutmadık unutturmayacağız’ pankartı açan Bursa Demokrasi Güçleri "Soma’yı unutma unutturma" sloganları attı. Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Bursa Parti Meclis Üyesi Gamze Pamuk Ateşli de destek verdi.
Bursa Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Nadir Kırlılar “301 canımızın acısı hala yüreklerimizde. Bugün, bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması ve ekmeğini kazanmak için canından olan kardeşlerimizi daha fazla kâr için ölüme gönderenlerin hak ettikleri cezayı alması için alanlardayız" dedi.
Soma katliamından sonra da her ay onlarca emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam ettiğini belirten Kırlılar, "Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Göz göre göre ölümle karşılaşmanın ne kader ne de fıtrat olmadığını çok iyi biliyoruz diyen Kırlılar şöyle devam etti:
“Biz yaşamını alın teriyle kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Güvencesiz, sendikasız ve kayıt dışı çalıştırılmak istemiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarıyla temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmesini istiyoruz. Soma’da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz. 4 yıldan bu yana devam eden yargılamanın sonunda 301 kardeşimizin ölümünde sorumluluğu olan başta madenin işletmecisi olmak üzere tüm sorumluların hak ettikleri cezanın verilmesini talep ediyoruz.”
'SOMA KATLİAMININ SORUMLULARI SİYASAL İKTİDARDIR'
Soma'nın açıkça bir iş katliamı olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal "Çorlu'da yaşanan tren kazası sonrası hükümet her zaman en kolay yaptığı şeyi yaptı, yayın yasağı getirdi aynen Soma’da olduğu gibi. Soma’da insanlık öldü. Köylülerin tarlalarında kazanamadıkları paraları, ekmek için gittikleri yer altında ölümlerini gördük. Vicdanlar kurudu. Bir Başbakanın köprüde durup intihar etmekte olan birini kurtarma öyküsünün basında, kamuoyunda başarı olarak anlatıldığı bir toplumda yaşıyoruz. Neden onun orada olduğu, her gün neden birilerinin köprülerden kendini atma isteğini ne yazık ki sorgulamıyoruz” dedi.
Soma cinayetinin sorumlularını bildiklerini söyleyen Sarıbal şöyle devam etti:
“Sorumlular bu düzendir, siyasal iktidardır. Dün Çorlu'da devrilen 5 vagonun sorumlusunun rayların altından kayan toprak olmadığını, siyasetin, siyasal iktidarın, rejimin, düzenin olduğunu biliyoruz. Bu bozuk düzen değişmeden, bu ahlaksız düzen değişmeden, bu rant-talan düzeni değişmeden ne bize ne çocuklarımıza ne bu topraklarda ki canlı cansız her varlığa rahat yok. Soma'yı unutmayacağız unutturmayacağız. Biz o cinayetlerin sorumlularını biliyoruz, farkındayız. Hesap gününü mutlaka bekliyoruz ve soracağız. Soma canlı, Ermenek canlı, Çorlu canlı” dedi. (Bursa/EVRENSEL)