10 Temmuz 2018 11:41

CHP'li Yüceer'den yeni Bakana Çorlu tren kazasına dair 'zor' sorular

Çorlu'daki tren kazasının gerçekleştiği yerde inceleme yapan CHP'li Candan Yüceer, Bakan Mehmet Cahit Turan’a ihmal şüphesine dair sorular yöneltti.

Fotoğraf: CHP basın bülteni

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde gerçekleşen ve 24 yurttaşın hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a ‘kazada ihmal şüphesine’ ilişkin sorular yöneltti.

24 kişinin hayatını kaybettiği kazanın yaşandığı bölgeye giderek incelemelerde bulunan CHP’li Yüceer, Yeni Bakan Mehmet Cahit Turan’a İstanbul Halkalı-Tekirdağ Muratlı demiryolu hattının bakım ve yenileme ihalesinin hangi gerekçeyle iptal edildiğini sordu. Yüceer’in yeni bakana yönelttiği sorular şöyle;

♦ Kazanın gerçekleştiği tren hattı üzerinde bakım ve denetim çalışmaları hangi kurum veya firmalar aracılığıyla yapılmıştır?

♦ Demiryolu hattı güzergahlarda arızaları haber vermek üzere görev yapan ‘yol bekçilerinin’ demiryollarındaki özelleştirmeler nedeniyle kadro dışı bırakılmasının gerekçesi nedir?

♦ Ulaştırma Bakanlığı, kazanın ‘aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından’ kaynaklandığını açıklamıştır. 24 yurttaşımızın hayatını kaybettiği kazanın nedeni ‘aşırı yağış’ mıdır? Kaza yerine en yakın ölçüm istasyonu olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Muratlı İstasyonunun ölçmüş olduğu yağış değerleri saat 11.00-12.00 arasında 30.4 mm ve 12.00 ile 12.26 arasında ise 2.0 mm olmak üzere 32.4 mm’dir. Bu rakamlar ‘aşırı yağış’ olarak nitelenebilir mi?

♦ Kaza nedeni olarak yetkililerce ifade edilen ‘aşırı yağışların’ bu ve benzeri facialara sebebiyet verebileceği neden öngörülememiştir? Menfez ve ray arasındaki toprağın boşalmasını engelleyecek bir mühendislik tekniği henüz icat edilmemiş midir?

♦ Kazanın gerçekleştiği demiryolu hattında menfez temizliği yapılmadan dolguyla rayların yükseltilmesinin gerekçesi nedir?

♦ Kaza sonrası karadan ulaşımın güçlükle yapıldığı, yaralıların traktörlerle taşındığı ve bölgeye ekiplerin ulaşmasında geç kalındığı iddiaları doğru mudur?

♦ Ulaştırma Bakanlığı ihale verilen projelerinin kontrolünü ve denetimini ne sıklıkla ve hangi aralıklarla yapmaktadır? Bahsi geçen demiryolu hattının kontrolü en son ne zaman yapılmıştır?

♦ Demiryolu hatlarının muayene ve bakımının düzenli şekilde yapılmadığı iddiaları doğru mudur? Bahsi geçen kazada yapı ruhsatlarından mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılmış olmasının bir etkisi bulunmakta mıdır?

♦ Son 5 yılda bakım ihalesi iptal edilen demiryolu hattı sayısı kaçtır? Bu hatlar hangileridir? Hangi hatlarda bakım ve yenileme çalışması yapılma kararı alınmıştır ve uygulanmaktadır?

♦ Ulaştırma ve altyapı alanlarında uygulanan özelleştirme politikalarında bir değişiklik yapılacak mıdır?

♦ Bu ve benzeri kazaların bir daha yaşanmaması adına ne gibi önlemler alınacaktır? Demiryolu hatlarında denetim ve kontrol sıklığı artırılacak mıdır? (HABER MERKEZİ)


KAZADA HAYATINI KAYBEDENLER GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI

Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasında meydana gelen tren kazasında yaşamını yitiren kuzenler Bahar Koçman ve Yağmur Laçin, Muratlı ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Kuzenler Bahar Koçman ve Yağmur Laçin’in cenazeleri Muratlı Devlet Hastanesi morgundan aileleri tarafından alınarak, Muradiye Camii’ne getirildi. Yakınları gençlerin tabutlarına sarılarak gözyaşları döktü.  Koçman ve  Laçin’in cenazeleri Muratlı İlçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazada hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel ve babası Hakan Sel’in cenazeleri yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. Oğuz Arda Sel ve babası Hakan Sel’in cenazeleri işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildi.  (Tekirdağ/DHA)


VATANDAŞIN GÖRDÜĞÜNÜ GÖREMEDİLER

Çorlu’da 24 kişinin öldüğü, 318 kişinin de yaralandığı tren kazasında, olay yerine traktörleriyle güçlükle ulaşıp, yaralılara ilk yardımı yaparak yaralıları ambulanslara taşıyan  köylüler, zamanında müdahale yapılmasını sağlayarak ölü sayısının artmasını önledi.

‘150 YILLIK KÖPRÜNÜN ÜZERİNE RAY DÖŞEDİLER’

Köylülerden Mustafa Çalışkan, kimi köylünün arabası kiminin ise traktörüyle bölgeye gittiğini, kiminin de koşarak yaralılara ulaşmaya çalıştığını anlattı. Çalışkan, bölgede Devlet Demiryolları’nın bakımı olduğunu ve  trenlerin 1.5 yıl çalışmadığını anlatarak “1.5 yılda tren raylarının üstünü döşediler ve 150 yıllık köprünün üzerine tren rayı koydular. Normal vatandaş gözüyle bile o menfezin o suyu almayacağını bilirsin” dedi.

‘50 YIL ÖNCE BENZER BİR KAZA YAŞANDI’

Yaklaşık 50 yıl önce bölgedeki demir yolunun altının boşaldığını ancak kaza yaşanmadığını anlatan Muammer Özük ise “Bizim çocukluk yıllarımızda da yani yaklaşık 50 yıl önce benzer bir kaza ile karşılaşılmıştı. Demir yolunun üzerinden çamur ve taşlar olduğu gibi akıp gitmişti ama bu, o an için bir kazaya sebebiyet vermemişti. Bugün yaşanan ise çok acı oldu” dedi. (Tekirdağ/DHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Watsons'daki çıplak aramaya sadece para cezası verildi

SONRAKİ HABER

Hatay'da cansız bedeni bulunan Ufuk’un otopsi raporu açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa