Ölümden dönen hastayı alelacele tutukladılar!
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören İbrahim Koçer, savcılığın hastane yönetimine baskısı sonucu taburcu edilerek tutuklandı.
Fotoğraf: Cansu Pişkin/EVRENSEL
Cansu PİŞKİN
İstanbul
Bölgede yaşanan sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için 12 Aralık 2015’te Batman’da düzenlenen basın açıklamasına katılan İbrahim Koçer, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararı onamasından bir ay önce trafik kazası geçiren ve tedavisi Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde sürdürülen Koçer’in bir an evvel ilgili birimlere teslim edilmesi için savcılık tarafından hastane yönetimine baskı yapıldı. Baskı sonucu Koçer taburcu edilerek tutuklandı.
Batman’da 12 Aralık 2015’te bölgede yaşanan sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasına katılan İbrahim Koçer, gözaltına alındı. 13 günlük gözaltı sürecinden sonra savcılığa çıkarılan Koçer, basın açıklamasına toplumsal duyarlılığından ötürü katıldığını, kimseden talimat almadığını ifade etti. Koçer sorgusunda devamla, “Açıklama sürerken ortam birdenbire gerginleşti. Polis müdahalesine maruz kaldık. Polis su ve plastik mermi sıktı. O korku ile ben sokağın içine girdim. O telaş ve panik ile yerden iki tane taş aldım. Ama taşı kimseye atmadım.” dedi. Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Koçer hakkında “örgüt propagandası yapmak, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme, görevi yaptırmamak için direnme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silah veya aletlerle katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla dava açıldı. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 1 Nisan 2016’daki karar duruşmasında mahkeme Koçer’e “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten” 4 yıl 7 ay hapis cezası verdi.
8 AMELİYAT GEÇİRDİ, 49 GÜN UYUTULDU
İnşaat işçisi olan Koçer 15 Mart’ta Çorlu’da trafik kazası geçirdi. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Koçer, beyin kanaması sebebiyle 49 gün boyunca uyutuldu. Toplamda 8 ameliyat geçiren Koçer’in boğazında açılan delik 15 gün önce geçirdiği son ameliyatla kapatıldı. Koçer’in ailesi ve avukatları da kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi 11 Nisan 2018’de verdiği kararında, “İncelenen dosyaya göre verilen hükümlerde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle” hükmü onadı ve cezanın infazı için yakalama kararı çıkardı. Öte yandan yapılan GBT kontrolünde Koçer’in araması olduğunun anlaşılması üzerine hastaneye Terörle Mücadele Polisleri gönderildi. Koçer’in ailesi, polislerin hastane odasının kapısında beklediğini, kapıdan sürekli kontrol ettiklerini ve başhekime tedavinin hızlandırılması için baskı yaptıklarını söyledi. Yapılan baskı sonucu Koçer, hastaneden taburcu edildi ve tutuklanmak üzere Bakırköy Adliyesi’ne götürüldü. Koçer tutuklanarak Metris 1 No’lu T tipi Cezaevi’ne gönderildi.
‘YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ YARGILAMA’
Koçer’in dosyasına Yargıtay aşamasında taraf olan Avukat Mehmet Ekici de yargılama sırasındaki hukuksuzluklara dikkat çekti. Yargılama aşamasında avukat atanmamasının dosyadaki en önemli hukuksuzluk olduğunu kaydeden Ekici, “İbrahim Koçer yaklaşık 15 yılla yargılanmasına rağmen yargılama aşamasında avukat atanmadı. Bu Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre ağır bir hukuka aykırılıktır. Ailenin durumu kötü olduğu için özel bir avukat tutamamış. Sadece soruşturma aşamasında savcılıkça atanan ve ifadesine giren bir avukat var ama kovuşturma aşamasında bir avukatı yok. Yargılama 2 celsede karara bağlanıyor. Mahkeme yangından mal kaçırır gibi yargılıyor. İlkinde ifadesi alınan Koçer karar celsesinde hazır bile değil. 2 celsede toplamda 10 yıla kadar hapis cezası veriyor. Dosya Yargıtay’a gittikten sonra taraf olduk. Yaklaşık 38 sayfadan ibaret Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Yargıtay kararları, yerel ve ulusal birçok mahkemenin vermiş olduğu kararları da dosyamıza eklememize rağmen Yargıtay, hiçbirini değerlendirme konusu dahi etmeden bütün hukuksuzlukları onadı ve dosyayı Batman Cumhuriyet Başsavcılığına tekrar gönderdi. Savcılık onanma kararına binaen Koçer hakkında yakalama kararı çıkardı.” dedi. Koçer’in avukatı Mehmet Ekici, Koçer’in doktorları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.