11 Temmuz 2018 10:02

Dink davasında tanık Gökhan Arslan tutuklandı

Hrant Dink davasında tanık olarak dinlenen Gökhan Arslan, verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığı düşüncesiyle 1 disiplin hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 76. duruşmasında  tanık olarak dinlenen dönemin Trabzon Jandarma Terör Olayları Kısım Amiri Gökhan Arslan’a verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığı düşüncesiyle 1 ay disiplin cezası verildi.

Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan Emniyet, İstihbarat ve jandarma görevlilerinin yargılandığı davanın 76. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu yargılanan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz, tutuksuz yargılanan azmettirici Erhan Tuncel, Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in aralarında bulunduğu 8 sanık ve taraf avukatları hazır bulundu.

COŞKUN İĞCİ HABER ELEMANI MI?

Dönemin Trabzon Jandarma Organize Suçlarla Şube Müdürü Hüsamettin Polat tanık olarak dinlendi. Yasin Hayal’in cinayet tasarısının gündeme geldiği istihbarat toplantısından bahseden Polat, “Dink cinayeti sonrası Metin Yıldız (Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi) Ali Öz’e ‘emriniz var mı’ dedi. Öz, ‘Coşkun İğci’ye söyleyin konuşmasın’ dedi. Takibim üzerine Ali Öz’den uyarı cezası aldım. İleriki günlerde Okan Şimşek’e ‘bildiklerinizi söyleyin’ dedim.” ifadelerini kullandı. Polat, mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan’ın cinayetin ardından görev sonuç raporunun değiştirilip değiştirilmediği sorusuna, “Okan Şimşek, teftişten önce ‘eski görev sonuç raporu değiştirildi. Yeniler kondu, eklemeler düzenlendi. Bu olay sonrasında bazı sıkıntılar oldu” yanıtını verdi. Mahkeme başkanı Horasan Polat’a Öz’ün FETÖ ile ilişkisi olup olmadığını ve kasten mi davrandığını sordu. Polat da, Öz’ün terör konusunda hassas olduğunu ancak neden böyle davrandığını anlamadığını söyledi. Polat, “Çalıştığım dönemde biliyorum ki bizzat Fetullahçılarla mücadele etmişlerdi. Jandarmaya kumpas mı kuruldu diye düşünüyorum.” Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan’ın sorusu üzerine Polat, Coşkun İğci’yi yalnızca isim olarak tanıdığını söyledi. Polat, “Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız, İğci için haber elemanı demişti. Toplantıda ‘haber elemanımızdan bilgi aldık’ demişti” diye yanıtladı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da Polat’a cinayet ile ilgili bilgisi nedeniyle baskıya maruz kalıp kalmadığını sordu. Polat, “Alenen değil ama üstü kapalı bakışmara maruz kalıyordum. Bundan dolayı emekli oldum” dedi.

İFADESİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Polat’ın ardından dönemin Trabzon Jandarma Başçavuşu Gökhan Arslan Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile dinlendi. Trabzon Jandarma Terör Olayları Kısım Amiri olarak görev yapan Arslan, cinayetten önce tasarının konuşulduğu istihbarat toplantısına katıldığını söyledi. Bunun üzerine Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, cinayetin önlenmesi için herhangi bir işlem yapıp yapmadığını sordu. Arslan, tasarı konuşulduğunu ancak kendisine bir şey söylenmediği için herhangi bir işlem yapmadığını belirtti. Bakırcıoğlu, “Unsur komutanları kendisine bilgi vermek zorunda. Toplantıda kendisi de var. Bilgi sahibi olmaması mümkün değildir ve söyledikleri doğruyu yansıtmamaktadır. Soracağım sorulara doğru yanıt vermeyeceğinizi düşündüğümden başka soru sormayacağım” dedi.  Mahkeme başkanı Horasan Bakırcıoğlu’na, “Tanık gerçeği saklıyor mu” diye sordu. Bakırcıoğlu da soruyu “Evet” diye doğruladı. Horasan Arslan’ı uyararak bildiklerini anlatmasını söyledi. Arslan bildiklerinin bu kadar olduğunu savundu. Duruşma savcısı da yalan tanıklıktan Arslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Duruşmaya öğle arası verildikten sonra Arslan’a 1 ay disiplin hapsi verildi. 

İSTANBUL’DA YAPILAN TAHKİKAT TRABZON’A SÖZLÜ BİLDİRİLMİŞ

Duruşmanın öğleden sonraki kısmında mahkeme başkanı Horasan, “Tanık Gökhan Arslan’ı tutukladım. Ne zaman konuşmak isterse çıkar. ” dedi. Ardından dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Bülent Köksal tanık olarak dinlendi. Köksal, Trabzon Emniyet’ten gelen ve Yasin Hayal’in “ses getirecek eylem” hazırlığında olduğu yazısının yurtdışına çıkmadan 1 gün önce gördüğünü ve paraf atıp “şahsı kontrole alın önemli” diye not düştüğünü anlattı. Köksal, “Yazının içeriğini hatırlıyorum fakat İstanbul’da ses getirici eylem şeklinde bir ibare vardı. Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal’in bulunduğu fırının araştırılması yönünde bir yazıydı. Ancak yapılan araştırmada Osman Hayal’in 2 sene önce Trabzon’a döndüğü belirlendi.” dedi. Yazıya paraf attıktan 1 gün sonra İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle yurtdışına çıktığını kaydeden Köksal, Osman Hayal’in Trabzon’da olduğunu belirleyen personelinin Trabzon Emniyeti’ne sözlü bir şekilde durumu aktardığını belirterek, “Söz uçar yazı kalır. Keşke yazı ile bildirilseydi” ifadelerini kullandı. Mahkeme başkanı Horasan Köksal’a, “ses getirici eylem”in ne anlama geldiğini sordu. Köksal, “Evrakın ciddiyetiyle ilgili bilgilerin araştırılması gerekir böyle bir ibare olduğunda. Kaldı ki istihbarata gelen her evrak önemli. Orada araştırmanın yapıldığı söylendi. Telefon sorgusu ve tahkikatı yapıldı. Bu korumayla ilgili evrak olmuş olsaydı koruma adı alır koruma emri olarak gelirdi. Ancak yazı koruma amacı güdülerek yazılmamış. Eylemi yapacak şahsın araştırılması için yazılmış. Koruma konusu olsa başka birime giderdi.” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hakları gasbedilen market işçilerinin eylemleri sürüyor

SONRAKİ HABER

HDP'nin TBMM Başkan Adayı Meral Danış Beştaş oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa