Tutuklu gazeteciler için özgürlük balonu uçurdular
Gazeteciler, tutuklu meslektaşları Havva Cuştan ve İsminaz Temel için balon uçurarak 16 Temmuz salı günü görülecek duruşmaya çağrı yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Tutuklu gazeteciler Havva Cuştan ve İsminaz Temel’in 16 Temmuz salı günü görülecek duruşması öncesinde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde toplanan gazeteciler, tutuklu meslektaşları için cezaevine balon gönderdi.
Örgüt üyesi oldukları iddiası ile tutuklanarak Bakırköy Kadın Cezaevi’ne konulan Etkin Haber Ajansı Editörü İsminaz Temel ve Muhabir Havva Cuştan’ın 16 Temmuz salı günü görülecek olan ilk duruşması öncesinde meslektaşları Bakıköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.
Ellerinde tutuklu kadın gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan meslektaşları, “İsminaz çıkacak yine yazacak”, “Susma haykır haber yapmak haktır” sloganlarını attı.
‘SON GAZETECİ ÇIKANA KADAR MÜCADELE’
Burada konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan Gülfem Karataş, “Gazeteci arkadaşlarımız haber alma haklarını kullanıyorlar ve bunu kamuoyu ile paylaşıyorlar. Son gazeteci cezaevinden çıkana kadar mücadele edeceğiz. Havva ve İsminaz serbest bırakılsın” dedi. DİSK Basın İş Temsilcisi Aylin Kaplan ise kadın gazetecilerin özellikle hedef alındığını belirterek, gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
‘BAKIRKÖY KADIN HABER MERKEZİ’
Grup adına açıklama yapan JİNNEWS muhabiri Evrim Kepenek, “Şu an arkamızda görmüş olduğunuz bu binanın üzerinde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yazıyor ancak bizce burası bir kadın haber merkezidir çünkü bu duvarlar arasında tam 7 kadın gazeteci tutuluyor. Reyhan Hacıoğlu, Havva Cuştan, Pınar Gayip, İsminiz Temel, Hicran Ürün, Semiha Şahin, Pınar Tarlak arkadaşlarımız aylardır bu cezaevinde. Bu dava kapsamında ayrıca Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş da tutukludur” dedi.
“Arkadaşlarımızın takip ettikleri haberler dosyalarına suç delili olarak konulmuş, boyunlarında fotoğraf makinesi olmasına rağmen, fotoğrafları da kanıt olarak sunulmuştur” diyen Kepenek, “Biz, biliyoruz ki dünyanın hiçbir yerinde habercilik suç değildir. Bugün, haberleri suç olarak görenler dahil herkesin habere ve haberciye ihtiyacı var. Ne haberler yargılansın ne de haberciler tutuklansın. Biz, davanın ilk duruşmasında, arkadaşlarımızın serbest bırakılacağına inanıyoruz” dedi. Kepenek son olarak, “İnancımızı da bu gördüğünüz balonlarla onlarla paylaşmak istedik. Duvarların hemen arkasındaki meslektaşlarımız, yalnız değildir!” dedi.
'GAZETECİLERİN ELLERİNDE KALEMDEN BAŞKA BİR ŞEY YOK'
Eylemde konuşan CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş gazeteciler İsminaz Temel ve Havva Çuştan’ın haber yaptıkları ve halkın haber alma hakkını kullandıkları için 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlattı. Yarkadaş, Türkiye’de artık halkın haber alma hakkını kullanmanın, bu yönde çaba göstermenin bir suç olarak gösterildiğini vurguladı. Son günlerde ifade özgürlüğü konusunda tahammülsüzlüğün vardığı noktayı ve yaşam hakkı ihlalleri ile yaşanan hukuksuzlukla işaret ederek sıralayan Yarkadaş, “Daha dün ODTÜ’de pankart açtıkları gerekçesiyle 4 öğrencinin gözaltına alınıp tutuklandı. Tiyatrocu Orhan Aydın sosyal medyada, 'Yaşasın hayat, yaşasın tiyatro' paylaşımı yaptığı için gözaltına alındı, piyanist Fazıl Say’ın konseri gerekçe göstermeden iptal edildi. Çorlu’da bir faciada, bir katliamda 24 insanımız hayatını kaybetti. Az önce de Soma 301 madencinin ölümüne sebep olanlar sadece 15 yıllık hapis ile cezalandırıldı. Aslında Soma‘da bugün adalet göçük altında kaldı” dedi.
Gazeteciler yazdıkları ve kamuoyuna duyurdukları, halkın haber alma hakkını kullandıkları için iktidar tarafından baskıya uğradıklarını hatırlatan Yarkadaş, şu an cezaevlerinde 180’e yakın gazeteci olduğuna dikkat çekerek, “Gazetecilerin ellerinde kalemden başka hiçbir şey tutmadılar. Düşüncelerini ifade etmeye çalıştılar. Türkiye özgür olsun, herkes düşüncelerini rahatça ifade edebilsin, toplum her şeyden haberdar olabilsin diyerek gazetecilik yapmak istediler” diye konuştu. Yarkadaş, CHP eski milletvekili Eren Erdem’in de tıpkı 180 gazeteci olduğu gibi halkın haber alma hakkını kullandırmak istediği için Silivri Cezaevi’nde tecrit altında tutulduğunu aktardı.
Eylem, balonların cezaevine doğru uçurulması ile sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)