11 Temmuz 2018 16:57

Mersin'de 'istismar' eylemi: İstismarcıyı koruma, aklama, yargıla

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ve Mersin Kadın Platformu çocuk istismar ve kaçırma olaylarına karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ve Mersin Kadın Platformu, "Çocuk istismarını meşrulaştırma, istismarcıyı koruma, aklama, yargıla" pankartı açarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Jini Güneş, "Türkiye'de de TÜİK verilerine göre sadece 2008-2016 yılları arasında hakkında resmi kayıp başvurusu yapılan çocuk sayısı 104 bin 531'i bulmuştur. Bu verileri dikkate alırsak, günde ortalama 33 çocuğun kaybolduğunu söyleyebiliriz. Sadece 2016 yılında çocuğun cinsel istismarı suçundan 15 bin 51 dava açılmıştır. 2016'da evlenen her 100 kişiden 18'i çocuk, son 10 yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı 482 bin 908, doğum yapan kız çocuğu sayısı 15-17 yaş arası 17 bin 789 ve 15 yaş altında 244'dür’’ ifadelerini kullandı.

Bireysel şiddet eğiliminin toplumsal dinamiklerden bağımsız düşünülemeyeceğini ifade eden Güneş, ‘‘Şiddet ve istismar hep güç ilişkileri içindeki eşitsizlik ve adaletsizlik sonucu ortaya çıkmaktadır. Toplum ve kültürün bu ilişkilere açtığı alan da kolaylaştırıcı etki sağlamaktadır. Cinsel istismar ve tecavüz cinsellik değil cinsel şiddettir. Yani şiddet uygulamak için cinselliğin kullanılmasıdır. Cinsel istismar ve şiddet suçları failleri cinsel dürtüleri ile değil şiddet uygulamaya hakları olduğuna inançları ile hareket etmektedirler’’ diye konuştu.

Hadım ve idam gibi popüler tartışmaların cinsel suçları önleyici bir yönü yoktur diyen Güneş, "Bu tartışmalar sadece suç işlendikten sonrasına yönelik üstelik sağlıksız tartışmalardır. Cinsel istismar suçlarını önleyici politikalar şarttır. Bu yüzden çocukla teması olan tüm kesimlere (öğretmen, servis şoförü, okul personeli, aile vb) dönük farkındalık çalışmaları yürütülmelidir. Cinsiyet eşitliği, üreme ve cinsel sağlık dersleri eğitim müfredatında yer almalıdır. Türkiye'de devletin ilgili kurumlarının; hukuk, sağlık ve eğitimden sorumlu meslek gruplarının, ebeveynlerin ve çocukların içinde yer aldığı erişkin toplumunun tüm kesimlerinin, çocuk haklarının korunması konusunda Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklı yükümlülükleri bulunduğunu buradan bir kez daha hatırlatıyor, çocukları destekleyici, koruyucu tedbirler alınması, çocuk istismarını önlemek için ulusal plan, çocuklara cinsellik eğitimi, istismarı bildirmekle yükümlü  meslek elemanlarının eğitimi ve desteklenmesi gibi çözüm önerileri için yapılacak bütün çalışmalara katılmaya hazır olduğumuzu vurguluyoruz’’ dedi.

Açıklamanın ardından son yayımlanan KHK ile ihraç edilen Akademisyen Esra Ergüzeloğlu Kilim, tarihi onlar değil biz yazıyoruz diyerek ‘‘AKP, MHP ve cemaatler koalisyonun 16 yıllık iktidarlarına dönüp bir bakalım hangi değerleri temsil ediyorlar. Halka, emekçilere, üretenlere, öğrencilere korku, şiddet ve yoksulluğu reva görüyorlar. Kendileri nasıl yaşıyorlar. Tarihi onlar değil biz yazıyoruz. Kafası karışık olanlara, gündelik yaşamını sürdürmek kaygısıyla haksızlıklara göz yuma bilenlere sesleniyorum: Kendi emeğinin gücünden başka bir güce tapmayanlara güvenin. Gerçekler bir gün gün gibi su yüzüne çıktığında utancınız saklayamacağız kadar büyük olmasın. Evlatlarınızın yüzüne gururla bakın. Bilimi, adaleti, gelecek güzel günleri tüketmeyin. Tehditler, baskılar, uyguladığınız şiddet sözümüzü büyütüyor. Atılan çamur bize yapışmıyor. Dayanışmanın, dik durmanın, eleştirel düşünmenin bilimsel üretimin gücü bizdedir, tarihi onlar değil biz yazıyoruz ve yazmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Odysseia destanının kil tableti bulundu

SONRAKİ HABER

ODTÜ mezunları geleceklerinden kaygılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa