11 Temmuz 2018 23:12

ODTÜ mezunları geleceklerinden kaygılı

Mezuniyet töreni sonrası konuştuğumuz ODTÜ'lüler, 'torpilsiz' iş bulmanın zorluğunu hatırlatarak yurt dışına 'kaçma' eğilimin güçlendiğini söylüyor.

Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL

Paylaş

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Diploma Töreni, 6 Temmuz günü olaylı bir şekilde gerçekleşti. Törenin ardından, diplomalarını alarak mezun olan öğrenciler ile gelecek planları ve ülkenin durumu üzerine sohbet ettik. Mezunların çoğu, iyi bir iş bulabilmenin zorluğundan ve ülkenin durumuna ilişkin kaygılarından bahsetti.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Özlem, iş bulma konusundaki kaygılarına değinerek bu durumun geniş kitleleri kapsayan bir kaygı olduğunu söyledi. İyi bir eğitim aldıklarını ve çok fazla emek verdiklerini belirten Özlem, tüm çabalarına karşın mezun olur olmaz kendilerini büyük bir belirsizliğin içerisinde bulduklarını dile getirdi. İstatistik Bölümü mezunu Göktuğ ve Psikoloji Bölümü Mezunu Engin ise iş bulmada çok zorlanmayacaklarını ancak bulacakları işin kendi alanları dışında bir iş olabileceğini söylediler. İş imkanlarının kısıtlılığına dikkat çeken öğrenciler, bulacakları işlerde de düşük ücretle çalışmak durumunda kalacaklarını ve çeşitli sıkıntılarla baş etmek durumunda kalacaklarını ifade ettiler.

ETNİK KİMLİK VE SİYASİ GÖRÜŞLER BELİRLEYİCİ  

Makine Mühendisliği Mezunu Baran, ODTÜ’ye ilk başladığı dönemki hedeflerinin mezuniyet yaklaştıkça silindiğini dile getirdi. Şirketlerle görüşmeye başladıkça durumun ne kadar iç karartıcı olduğunu anladığını söyleyen Baran, “Gerçek AR-GE’nin Türkiye’de yapılmadığını ve farklı alanlarda çalışmak isteyenlerin tutuklama tehdidiyle karşı karşıya kaldığını gördüm” dedi. Endüstri Mühendisliği Mezunu Ekin ise iş ararken yaşadığı en büyük problemin, etnik kimliği ve siyasi görüşleri nedeniyle işe alınmaması olduğunu söyledi. İş görüşmesine gittiğinde nüfus bilgilerine bakılmasının ardından etnik kimliği, dini inancı ve siyasi görüşüne ilişkin üstü kapalı soruların sorulduğunu ifade eden Ekin, “Aslında işinizi nasıl yaptığınız daha önemliyken bakılan şeyler  nerede doğduğunuz ya da etnik kökeninizin ne olduğu oluyor.” dedi. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Mezunu Banu ise özel sektörde çalışmak istemediğini ancak devlet kurumlarına girmenin de torpil olmadan mümkün olamayacağını düşündüğünü söyledi. KPSS’den iyi bir not almasına karşın bunun bir işe yaramayacağını belirten Banu, devlete güveninin kalmadığını ifade etti.

YURT DIŞINA ‘KAÇMA’ İSTEĞİ ARTIYOR

Öğrenciler, mezun olduklarından sonra iş bulma ve ülkeye dair kaygılarının artışına paralel olarak yurt dışına “kaçma” eğiliminin de güçlendiğini söyledi. Yurt dışındaki master ve doktora programlarına kayıt olma veya yurt dışında iş arama eğilimi mezunlar tarafından geçmişe göre daha çok dile getiriliyor. Biyoloji Bölümü Mezunu Irmak, iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle öğrencilerin çoğunun akademik kariyeri tercih ettiğini ancak bunun da Türkiye’de pek mümkün olmadığını söyledi. Fen-edebiyat fakültesi bölümlerinin ülkede değer görmediğine değinen Irmak, öğrencilerin de bu nedenle yurt dışına gitmeyi tercih ettiklerini ifade etti. Bir diğer öğrenci ise akademiye yönelik saldırılara değinerek Türkiye’de bilim yapmanın zorlaştığını, bu durumun öğrencilerin yurt dışına gitmesinde etkili olduğunu dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de 'istismar' eylemi: İstismarcıyı koruma, aklama, yargıla

SONRAKİ HABER

Özelleştirme demek tren faciası demektir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa