12 Temmuz 2018 12:33

AİHM: ‘Dolaylı örgüt üyeliği’ aşırı geniş yorumlanıyor

AİHM, ‘Dolaylı örgüt üyeliği’ suçlamasının aşırı geniş yorumlandığına dair karar aldı. Bu birçok dava için emsal teşkil ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

AİHM, kanundaki “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” hükmünün hukukiliğini tartıştı, aşırı geniş yorumlandığına hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Demokratik Halk Partisinin (DEHAP) Batman Merkez İlçe Başkanı Abdulcelil İmret’in başvurusunu karara bağladı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre AİHM, İmret’in cezalandırılmış olduğu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/7 maddesiyle ilgili “Öngörülemez olduğu ve aşırı geniş yorumlandığı” tespitinde bulundu. Bu madde, “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” hükmünü içeriyor. Türkiye İmret’e, 7 bin 500 avro manevi tazminat ile 2 bin 424 avro mahkeme masrafı ödeyecek.

‘BU KARAR, HER DAVA İÇİN TARTIŞMA YARATIR’

İmret’in Avukatı Erkan Şenses yaptığı açıklamada, “Bu kararın şöyle bir sonucu var; TCK 220/7 hükmünün ya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gibi bir üst merci kararıyla veya yasal değişiklikle çerçevesi net çizilmeli. Aksi durumda bu hükmün uygulandığı her davada öngörülemezlik hususu tartışılacak” dedi.

İMRET NEYLE SUÇLANDI, NE KARAR VERİLDİ?

Abdulcelil İmret hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 10 defa örgüt propagandası yapmak suçundan dava açılmasına rağmen duruşmada savcı, İmret’in ‘silahlı örgüte yardım’ suçundan cezalandırılması görüşünde bulunmuştu. Mahkeme de bu görüş doğrultusunda İmret’e silahlı örgüte yardım suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Karar Yargıtayca onaylandıktan sonra 3. yargı paketiyle cezada indirim yapma hakkı getirildi, mahkeme de cezada 1/6 oranında indirim yaparak 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine Abdulcelil İmret 7 Eylül 2010 tarihinde avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

BİR ÇOK DAVADA AYNI SUÇLAMA

Cumhuriyet gazetesi davasında da sanıklara yöneltilen suçlamalardan biri, TCK’nin 220/7 maddesi, uyarınca “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” hükmüydü. Aynı şekilde Büyükada davasında da hak savunucularına bu suçlama yöneltiliyor. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dink davasının 77. duruşması: Ali Öz ve Metin Yıldız'a tahliye kararı

SONRAKİ HABER

Üç barış imzacısı akademisyenin dosyası birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa