15 Temmuz 2018 10:45

'İşçi, canına sahip çıkmak için ülke yönetimine müdahale etmeli'

Bilecik’te Şişecam işçileri, Cam Keramik-İş Sendikasının düzenlediği eğitimde meslek hastalıklarını, silikozisi ve iş cinayetlerini tartıştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası Bilecik’te işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi düzenledi. Meslek hastalıklarının ve iş cinayetlerinin sorumlusunun gerekli önlemleri almayan patronlar olduğuna dikkat çekilen eğitimde,  “İş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının beslendiği ana damar ise kapitalist sömürü düzenidir. İşçi ve emekçiler, sendikal örgütlülüklerini güçlendirmeli ve talepleri etrafında birleşerek politik olarak ülke yönetimine müdahale etmelidir” dendi.

Şeyh Edebali Üniversitesi sosyal tesislerinde düzenlene eğitime; Cam Keramik-İş sendikasının örgütlü olduğu Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik işçileri, Durden Plastik işçileri ve farklı işkollarından işçiler katıldı. Eğitimde; Disk Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, Avukat Orhan Atan, Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Yüksel ve işyeri hemşiresi Ayşe Kuş sunumlarını gerçekleştirdi.

YÜZDE 100 PATRON SORUMLU

İşçi sağlığı ve iş güvenliği eğitiminde ilk olarak İşyeri Hemşiresi Ayşe Kuş ve Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Yüksel, silikozis ve meslek hastalığı üzerine bir sunum gerçekleştirdi. İşyeri Hemşiresi Kuş; işyerinde silikozise yol açan sebepleri anlatarak, patronların alması gereken önlemleri anlattı. Aynı zamanda kendisi de silikozis hastalığına yakalanan Gürhan Yüksel; “Silikosiz başta olmak üzere tüm meslek hastalıklarının asıl sorumlusu yüzde 100 patrondur. İşçiler meslek hastalığının farkına bile varamıyor. Meslek hastalığının tespiti de Türkiye’de çok yetersiz ve bürokratik mekanizmalara takılıyor” dedi.

PATRONLAR SERVET KAZANIYOR İŞÇİ ÖLÜYOR

Türkiye’de artan iş cinayetleri ve bu iş cinayetlerinin nedenleri üzerine bir sunum gerçekleştiren Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek; “Ülkemizde 2017 yılında, en az 2006 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Patronlar büyürken, servetlerine servet katarken işçi ve emekçiler ölüyor. İş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının sebebi; işçiler üzerindeki üretim baskısı, patronların maliyet hesabı yaparak almadığı önlemler ve görevini yerine getirip çalışma hayatını denetlemeyen hükümettir. Sermayenin, siyasi iradenin ve patron iş birlikçisi sendikaların ortaklığı ile iş cinayetleri rejimi kuruldu. İş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının beslendiği ana damar ise kapitalist sömürü düzenidir. Tüm bu olumsuzluklara karşı işçi sınıfımız ve emekçiler, sendikal örgütlülüklerini güçlendirmeli ve talepleri etrafında birleşerek politik olarak ülke yönetimine müdahale etmelidir” dedi.

ZORUNLU ARABULUCULUK VE TAZMİNAT FONU

Avukat Orhan Atan ise zorunlu arabuluculuk, kıdem tazminatı ve taşeronlaştırma üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Atan; “Zorunlu arabuluculuk, işçileri hakkından azına razı eden bir düzenlemedir. Oysa ki, işçilerin kazanılmış hakları pazarlık konusu yapılamaz. Kendilerinin de itiraf ettiği gibi büyük sermayenin isteği üzerine zorunlu arabuluculuk yasası çıkartıldı” dedi. Önümüzdeki dönemde kıdem tazminatı fonu tehdidinin yeniden gündeme geleceği konusunda uyarılarda bulunan Orhan Atan; “Kıdem tazminatı her şeyden önce iş güvencesidir. Kıdem tazminatı güvencesi olmayan bir işçi, çok daha rahat bir şekilde kapının önüne konulabilecektir. Kendi isteğiyle işten ayrılanlara ve 1 yılın altında çalışan işçilere de kıdem tazminatı verilmesini sağlayacak bir düzenleme için örgütlü bir şekilde mücadele etmeliyiz” dedi.

EĞİTİMLERE HIZ VERİLECEK

Katılımcı işçilerin söz aldığı eğitimde, fabrikalarda yaşanan somut sorunlar üzerinden tartışma gerçekleştirildi. Farklı işkollarından işçiler; “Sendikasız işyerlerine sendikayı sokmak ve orada çalışan işçilere örgütlenmenin faydalarını anlatmak asıl olarak yine biz işçilerin sorumluluğundadır” fikrinde birleşti. Eğitimin son bölümünde konuşan Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Ergin Ay ise; “Sendikalaşmanın oldukça zayıf olduğu Bilecik’te, Camiş Madencilik işçileri sendikamızla bütünleşerek çok önemli eylemlere imza attı. Ve bu mücadelenin sonunda önemli kazanımlar elde edildi. Bu birliğimizin gücüdür. Şimdi ise Cam Keramik-İş Sendikası olarak Bilecik-Eskişehir-Kütahya sanayi havzasında sendikasız işyerlerindeki çalışma koşullarını düzeltmek için mücadelemize devam ediyoruz. İşçi arkadaşlarımızı bilgilendirmek için eğitimlerimize hız vereceğiz. Bu eğitimde katkısı olan DİSK’e ve FES’e teşekkürlerimizi sunarız” dedi. (Bilecik/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilovası'da kömür karası akan derenin yanından denize giriyorlar

SONRAKİ HABER

Ege ve Akdeniz'de orman yangınları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa