Türk Traktör’de işçi kıyımı başladı
Haftalık çalışma günü düşürülüp vardiyaları 2’ye düşürülen Türk Traktör fabrikasında işçi kıyımı başladı. İşçiler tepkili.
Fotoğraf: EVRENSEL
Türk Traktör fabrikası yurt içi satışlarının düştüğü gerekçesiyle, haftalık çalışma gününü bir gün düşürmüş ve o günün ücretinden kesinti yapma kararı almıştı. Haftalık çalışma gününün düşürülmesinin yanı sıra üretim bandındaki gece vardiyasını iptal edip, vardiyayı da ikiye düşürmüştü. Yaklaşık iki aydır süregelen bu uygulamaya ilk geçildiği zaman bu uygulamanın 24 Haziran’da son bulacağı fabrika yönetimi tarafından söylenmişti. Ancak seçimlerden sonra da aynı uygulama devam etti. Türk Metal sendikası ve fabrika yönetimi işçi çıkarma olmayacağını ancak bir süre daha bu uygulamanın süreceğini söyleseler de işçi çıkarmaya da başladılar. Aldığımız bilgiye göre sözleşmeli personellerin önemli bir bölümünü işten atıldı. Fabrika yönetimi bunun yanı sıra işçilere “isteyen çıkabilir” diyerek işten ayrılma baskısı yapılıyor.
‘SÖZLEŞMELİLERDEN SONRA SIRA BİZE GELECEK’
Yaklaşık iki yıldır Türk Traktör’de çalışan bir genç işçi şunları söyledi: “Yanı başımızdaki genç sözleşmeli arkadaşları işten attılar. İşsizlik almış başını gidiyor, biz de tedirginiz genel olarak işimizden olmaktan. Önce askere gitmeyenleri, sonra sırayla geride kalanları tek tek işten atacaklar bu gidişle. Sendikadan da hiç ses yok, işten çıkarma olmayacak sadece ücretlerden belli bir kesinti olacak dediler ama herkes atılma korkusunu ensesinde hissetmeye başladı.” Başka bir işçi ise, “Tazminatları açmış, çıkmak isteyen çıksın diyor. Herkes bu kadar borca batmışken, işsizlik almış başını gitmişken, kriz kapıdayken kim işten çıkabilir ki?” diye sordu.
‘YÜZYILIN SÖZLEŞMESİ ERİDİ’
Bir diğer işçi ise, “Burada iş yok diye bir ara Sincan OSB’deki fabrikaya 90 tane Türk Traktör işçisini gönderip belli bir süre çalıştırdıktan sonra geri alacaklarını söylediler. Yüzyılın sözleşmesini imzaladık derken, şimdi geriye hiçbir şey kalmadı. Patates, soğan derken; vergi dilimine girince de maaşlardan kesinti olunca evdeki ekonomi iyice zora girdi. Bir de üstüne ücretlerden ve söylemedikleri halde benim dahil kimilerinin ikramiyelerinden de kesinti söz konusu oldu. Şimdi herkeste bir sessizlik var ama en ufak bir şeyde patlamaya hazır bir ortam da var.” (Ankara/EVRENSEL)
İŞÇİLER KENDİ ÇIKARINI SAVUNMALI
Hasan Kara
Türk Traktör işçilerinin yaşanan duruma ilişkin önemli bir bölümü yaşanan tabloyu açıklarken, “Durumdan en çok biz mağdur oluyoruz ama ne yapalım, işveren de iş alamıyorsa yapacak bir şey yok” minvalinde cümlelere sıkça başvuruyorlar. İşçiler “Patronlar eğer iş alamazlarsa, mecburen işçileri çıkaracak; herkes bunun bedelini ödeyecek, hatta patron bizden daha çok ödüyordur belki de” gibi söylemler söz konusu oluyor. Bu durum mülk sahibi sermaye sınıfının ve onun temsilcilerinin işçi sınıfının arasında mücadeleyi engellemek adına yaptığı bir propagandanın sonucudur. Aslında bu yaşanan olayda, patronlar kârından belki çok küçük bir miktar zarar etmiş oluyor. Üretimi bir dönem yoğunlaştırıp stokları doldururken bir dönem yavaşlatması da kâr etme politikasıyla alakalı. Burada esas sorun işçilerin kendi çıkarlarını, haklarını savunmasının gerekliliğidir. Kapitalistler daha fazla kâr elde edebilmek için işçinin ürettiği değeri daha fazla nasıl sömürürüm diye planlar yaparken, aslında işçi sınıfıyla çıkarlarının ne kadar da zıt olduğunu görebiliyoruz. Türk Traktör işçileri de kendi deneyimlerinden öğrenerek, kendi aralarındaki birliğini güçlendirerek yaşanan bu saldırıyı göğüsleyebilir. Şimdi bir de oluşturulan kabinenin çoğunun doğrudan kapitalist bakanlardan oluştuğunu da düşünecek olursak önümüzdeki dönem yeni devlet düzeninin kapitalist sınıfın yanında, işçi sınıfın karşısında daha sert bir şekilde karşı duracağı açık. Bunun için sadece ekonomik talepler etrafında değil, işçi sınıfının siyasi taleplerini de daha gür sesle duyurmasının ve bu temelde işçi sınıfı partisinde örgütlenmesinin gerekliliği daha da hissedilir hale gelmiş durumda.